RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

Dette er Flandern: Gjørme og ære

Sist oppdatert:
Thor Hushovd kjemper om seieren søndag

Siden starten i 1913 har Ronde van Vlaanderen (Flandern Rundt) blitt arrangert 93 ganger – i dag er den belgiske brosteinsklassiskeren kjent som et av verdens hardeste endagersritt.

- 1913 var Flandern Rundt en slank, liten pjokk. Nå har den vokst seg til en kjempe, uttalte initiativtaker Karel van Wyendaele inne i sitt siste leveår i 1961.

Startliste (ekstern lenke)

Kart (ekstern lenke)

Løypeprofil (ekstern lenke)

Transport
Mange vil påstå at årets Flandern rundt starter etter 180 kilometer – ved Oude Kwaremont. De første 100 kilometerne før langesonen består av fin asfalt, men det er mange som vil i brudd, primært fra de minst lagene, og det medfører høy fart. Stigningene Den Ast, Kluisberg og Knokteberg gir rytterne en forsmak på hva som kommer senere. Det kjente brosteinspartiet Varentstraat på to kilometer vil også riste godt i rytterne.

I frykt for posisjonene vil tempoet gradvis øke inn mot Oude Kwaremont. Dette er den lengste stigningen i rittet, men langt i fra den bratteste. 2200 meter, hvor 1500 meter en brostein, vil likevel kjennes i beina. Er du ikke med her – kan du bare glemme podiet i målbyen Ninove.

Les også: – Det du trenger før Flandern rundt.

En av dem som kjenner løypen godt er den tidligere klassikerkongen Peter van Petegem. Belgieren vant Flandern rundt i 1999 og 2003.

- Jakten på en god posisjon i starten av Kwaremont er ekstrem. Du må være frekk hvis du skal sitte langt fremme. Hvis du må jakte teten fra bunnen av Kwaremont, har du allerede tapt, fortalte Petegem til magasinet ProCycling.

22 prosent stigning
Etter Kwaremont får rytterne litt hvile før de skal opp Paterberg. Stigningen gir rytterne en forsmak på hva som venter de i Koppenberg. Brostein og maksimal stigning opp mot 20 prosent er ikke for hvem som helst. Få tør å gjøre noe i Paterberg, men de nest beste har muligheten til å skaffe seg et forsprang inn mot Koppenberg.

- Hvis én stopper, stopper alle bak, fortalte Petegem om Koppenberg-stigningen i 2006.

Det er ingen tvil om at Koppenberg er bratt og brutal. Det er umulig å komme i gang hvis man må av sykkelen. Hvert år ser man ryttere gå opp Koppenberg. Det er alltid noen som ikke behersker dårlig brostein, ryttere overalt og 22 prosents stigning.

Ny rute
Etter Koppenberg er det ned på hovedveien og rett inn i siste langesone. Etter langesonen venter kupert terreng og mye brostein. Ryttere får derimot en liten pustepause inn mot Molenberg.

Årets rittrasé er endret slik at det ikke skal komme 40 ryttere inn i Muur-Kapelmuur samtidig – slik det har vært noen år.

- Jeg tror årets rute vil skille mer enn tidligere. Jeg tror det blir avgjort på Molenberg, forteller sportsdirektør Wilfried Peeters i Quick Step.

Etter Molenberg venter det to kilometer lange brosteinspartiet Haaghoek før henholdsvis Leberg, Berendries og Tenbosse skal forseres på asfaltunderlag.

Folkehavet
Inn mot Muur-Kapelmuur er det lett terreng, men opp legendariske stigningen er det brostein og hellingsgrad opp mot 20 prosent. Det er mange som har åpnet for hardt, og fått det mot slutten selv i et massivt folkehav opp Kapelmuur.

Bosberg er siste stigning før rytterne skal tråkke seg inn til Ninove. Selv om det går slakt nedover er det alltid spennende med brudd, støting og tidsavstander i dette terrenget.

Bildespesial: – Flandern rundt i store bilder

Helter
Det er ingen tvil om at den som kommer først over målstreken blir en av mange helter i sykkelgale Belgia.

Belgia har med 66 seirer, naturligvis flest i Flandern rundt-historien. Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw (alle Belgia) og italieneren Fiorenzo Magni er de eneste med tre seirer hver.

Tidligere vinnere (ekstern lenke)

Quick Step-rytterne Tom Boonen og Stijn Devolder kan med sine to seirer hver bli en del av den historien hvis de vinner på søndag. Sistnevnte kan for øvrig også bli første rytter som vinner tre ganger på rad hvis han krysser målstreken først i Ninove 1. påskedag.

Norsk vinner?
Ingen norske rytter har vunnet sykkelmonumentet. I år er Thor Hushovd Norges eneste håp, men oppkjøringen har vært middels samtidig som at årets løypeforandring neppe er til oksens fordel.

Kurt Asle Arvesen (Team Sky) og Gabriel Rasch (Cervèlo Test Team) er de andre nordmennene på startstreken i Brussel.

Procycling.no ønsker alle lykke til og minner om hva Andrea Tafi sa etter seieren i 2002.

- Bare de som er i topp fysisk form, kan si at Flandern Rundt ikke er hardt. For alle andre er dette veien mot korset.

Les flere nyheter på procycling.no!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere