Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er for Afrika

Store jubelscener utspant seg lørdag i Sør-Afrika, da det ble klart at de skal arrangere VM-sluttspillet i fotball i 2010. Les mer om VM i Sør-Afrika her.

Den sørafrikanske delegasjonen, som inkluderte tidligere president og fredsprisvinner Nelson Mandela, brøt ut i jubel da FIFA-president Sepp Blatter trakk Sør-Afrika opp av konvolutten.

Mandelas takketale
Skuffelsen over å ha tapt med bare én stemme for Tyskland i kampen om VM i 2006, var endelig over. Sør-Afrika får 2010 i stedet, i kamp med Marokko og Tunisia. Libyas søknad ble ikke akseptert av FIFA.

Nelson Mandela klatret opp på podiet og løftet VM-trofeet i jubelen.

- Jeg føler meg som en ung mann på 15 år. Og det skjønne med denne seieren er at vi kjempet med svært kompetente konkurrenter, noe som gjorde det vanskelig for oss å forutse hvem som ville vinne.

- Jeg vil takke alle som har støttet oss, og jeg vil gjerne si til de som ikke var like heldige at de ikke må gi opp håpet. At dere ikke lyktes i dag, betyr ingenting. En annen gang kan det være deres tur, sa Mandela ifølge AFP.

- Min beskjed er at Sør-Afrika må motta dette resultatet med ydmykhet, for vi er alle likeverdige, sa den tidligere fredsprisvinneren.

- Dette er for Afrika
Sør-Afrikas søkerformann Irvin Khoza fastslo ganske enkelt:

- Dette er for Afrika. Dette er for afrikansk fornyelse. I Sør-Afrika har vi lært at når vi vinner, vinner vi sammen. Derfor foreslår vi å invitere hele Afrika til VM i 2010.

Per Ravn Omdal, som er vise-president i UEFA og tidligere president i Norges Fotballforbund, gledet seg stort over at Sør-Afrika vant tildelingen.

Det bor 44 millioner mennesker i Sør-Afrika. Sluttspillet skal avvikles på 13 stadion i 11 byer. Fem stadion skal bygges og fem skal renoveres for å nå internasjonal standard. Det endelige nummeret er imidlertid ikke klart.

Transport, telekommunikasjon, hoteller og det medisinsk apparatet ble rangert fra «veldig bra» til «utmerket» av FIFAs inspektører.

Flere bemerkninger
Budsjettet er ifølge AFP på 541,1 millioner dollar. Det inneholder forventede utgifter på 476 millioner, med ytterligere 112 millioner i anleggsinvesteringer.

FIFAs inspektører bemerket i sin rapport at Sør-Afrikas budsjettutkast var utilstrekkelig og trenger revisjon. Inspektørene mener også at det forventede billettsalget på 467 millioner dollar vil bli «svært vanskelig å nå».

Det ble også bemerket en viss usikkerhet rundt sikkerheten i Sør-Afrika, som ligger helt i verdenstoppen når det gjelder kriminalitet. Men inspektørene konkluderte likevel med at Sør-Afrika vil kunne by på et «strålende» VM-sluttspill.

Sør-Afika har tidligere arrangert cricket-VM i 2003 og rugby-VM i 1995.

Stadion og byer: FNB Stadium (Johannesburg, 80,000 tilskuerplasser), Ellis Park (Johannesburg, 68,000), Johannesburg Stadium (Johannesburg, 40.000), Newlands Stadium (Cape Town, 45,000), Absa Stadium (Durban, 52,000), Telkom Park (Port Elizabeth, 40,000), Absa Stadium (Bloemfontein, 38,000), Loftus Stadium (Pretoria, 45.000).

Tidligere arrangører ser du her.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen