*Nettavisen* Sport.

Dette er fremtidens tippeligatrenere

Foto: Montasje, Scanpix

Nettavisen kårer Norges mest talentfulle trenere, og spurte dem samtidig om fotballfilosofi.

11.07.11 07:17

Norsk fotball opplever en ungdomsrevolusjon på trenersiden. Mange tar høyere trenerutdanning, og det kryr av unge, fremadstormende trenere.

Nettavisen kårer nå Norges mest talentfulle trenere, og vil presentere dem nedenfor. Trenere som allerede har slått gjennom i Tippeligaen som hovedtrenere, er utelatt fra listen.

Ansvarlig for trenerutdanningen i Norges Fotballforbund, Dag Riisnæs, kommer også med kommentarer om trenerne vi presenterer.

- Mange på lista du presenterer kommer til prege norsk toppfotball i årene som kommer, sier Riisnæs når Nettavisen presenterer listen for ham.

Sitter du i ledelsen i en tippeligaklubb og har lyst på ny trener? Da kan det vært lurt å starte letingen her.

Rekkefølgen er tilfeldig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge/Scanpix

Aasmund Bjørkan (Ranheim): Den tidligere Bodø-Glimt-spilleren gjør det godt som hovedtrener i Ranheim, og topper adeccoligaen. Gjorde det også bra i sin første jobb som hovedtrener, da han førte Alta til en sjetteplass i adeccoligaen i 2009, klubbens beste plassering noen gang.

Riisnæs om Bjørkan: - En lovende trenertype, som har god erfaring som spiller. Gjør det bra med Ranheim.

Bjørkan om sin egen filosofi: - Relativt ballbesittende, men med fornuftig balanse og risikovurdering. Det skal være effektivt. Å være ballbesittende er bare et virkemiddel for å få maks ut av de spillerne man har, slik at man oppnår så gode resultater som mulig.

Ambisjoner som trener: - Å lære så mye som mulig av spillerne og de rundt meg, slik at jeg blir så flink som jeg overhodet kan bli. Da blir det artig. Jeg har ikke noe spesielt «resultatmål» for min egen del. Jeg trives veldig godt der jeg er nå, og dessuten får man som fortjent i fotball, så de dørene som åpner seg, de åpner seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Petter Jacobsen / kvikhalden.no

Ørjan Christiansen (Kvik Halden): 33-åringen med spillerbakgrunn fra blant annet Sogndal, har gjort det bra som hovedtrener i Kvik Halden. Rykket opp fra 3. divisjon i 2010, og ligger nå helt i toppen av 2. divisjon med et ungt Kvik Halden-mannskap.

Riisnæs om Christiansen: - Ørjan er en «coming man» og en spennende type. Gjør det godt allerede med Kvik Halden. Har gode lederegenskaper.

Christiansen om sin egen filosofi: - Jeg ønsker å spille langs bakken, og jeg er flasket opp i en 4-3-3-formasjon i Sogndal. Vi ønsker hurtig pasningsspill i lengderetning, preget av gjennombruddsdyktighet, ikke gjennombruddshissighet. Vi skal ha god grunnstruktur i den defensive biten, men jeg er mest opptatt av det offensive. Jeg har et ønske om at vi skal stå høyt i banen så ofte som mulig.

Ambisjoner som trener: - Jeg har klare ambisjoner som trener. Jeg har nettopp gjennomført et D-kurs, og er forholdsvis ung. Jeg tror det er lurt å ta steg for steg, og nå passer det perfekt for meg å være i en ambisiøs klubb som Kvik Halden. På sikt har jeg mål om å trene et lag i Tippeligaen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Rune Stolz Bertinussen

Agnar Christensen (Assistenttrener Trømsø): Christensen førte damelaget til Medkila Idrettslag til en sensasjonell cuptriumf i 2003. I 2006 ble han hentet inn som assistenttrener i Tromsø, under den taleføre Ivar Morten Nordmark. Christensen fortsatte i denne rollen da Steinar Nilsen overtok treneransvaret i TIL. Nå er han Høgmos høyre hånd.

Riisnæs om Christensen: - Agnar er en av 14 på årets prolisenskurs. Flott fyr, som nå jobber i et velfungerende team. Er en veldig spennende trenertype.

Christensen om egen filosofi: - Jeg er opptatt av at vi skal være solide og gode defensivt. Det viser seg både i Tippeligaen og internasjonalt at lag som vinner serien har under ett baklengsmål i snitt per kamp. Et lag må være ballbesittende, uten å miste for mye av gjennombruddshissigheten. Jeg har ingen spesiell formasjon jeg foretrekker, det er en av trenernes største kunster å komponere ut fra de spillerne man har til rådighet.

Ambisjoner som trener: - Veien blir til mens man går, og det handler mye om flaks og tilfeldigheter. Jeg har ambisjoner, har lagt ned mye tid i treneryrket og tar Uefas prolisenskurs. Kommer muligheten til å bli Tippeligatrener, tar jeg den.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Thomas Berntsen (Strømmen): Thomas Berntsen har spilt tippeligafotball for Lillestrøm og Vålerenga, og nå prøver han seg på treneryrket. Han har tidligere trent Kongsvinger og Lørenskog, og styrer i dag Strømmen i Adeccoligaen.

Riisnæs om Berntsen: - Jeg kjenner ham godt, og har spilt med han selv. Han har fått noen få år på baken som trener for Lørenskog og Kongsvinger, og er absolutt en mann å se opp for. Begynner å få en bra cv.

Berntsen om sin egen filosofi: - Jeg vil ikke si at jeg er enten en offensiv eller defensiv trener, for hva kom først, høna eller egget? Dette henger sammen, for et godt forsvar fostrer gjerne bra angrepsspill, og motsatt. Men jeg har alltid vært ute etter å score mange mål. Jeg har heller ikke noen bestemt formasjon jeg liker å spille i, og varierer heller ut fra spillerne jeg har til rådighet.

Ambisjoner som trener: - Jeg har det veldig gøy i fotballbransjen, og det er fint å ha noe spennende å glede seg til i helgene. Det er deilig slitsomt å være fotballtrener, for å si det slik. Jeg vil gjerne være en del av et trenerteam i Tippeligaen i fremtiden, så får vi ta det derfra.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Hans Erik Eriksen (Follo): Eriksen har vært hovedtrener i Follo siden 2009, og har gjort sakene sine bra. Under Eriksens ledelse rykket Follo opp til Adeccoligaen på første forsøk, men høydepunktet er nok likevel cupfinalen i 2010. Den gang slo Eriksen og Follo ut lag som LSK og RBK på veien mot finalen.

Riisnæs om Eriksen: - Eriksen er helt klart veldig spennende. Han er en reflektert fyr, gjør det bra med små ressurser i Follo. «Coming man».

Eriksen om sin egen filosofi: - Det er utfordrende å beskrive filosofi på noen få linjer. Jeg er definitivt mest opptatt av hva mitt lag gjør med ballen. Man kan forsvare seg med ballen i laget, og det fordrer naturligvis at man har spillere med gode basisferdigheter og kloke fotballhoder. Jeg er opptatt av detaljer og virkemidler som må være med for å være et lag som dominerer spillet.

Ambisjoner som trener: - Jeg har ambisjoner om å få teste egne tanker og idéer på høyest mulig nivå, i første omgang i Tippeligaen.

Tommy Bergersen (Bryne): Tommy Bergersen har spilt for Bryne, Lyn, Viking og Bodø/Glimt, og svenske GIF Sundsvall, og har over 100 kamper i Tippeligaen. Dro til Bryne da GIF Sundsvall rykket ned fra Allsvenskan, men etter kort tid måtte han legge opp på grunn av skader. I 2009 ble han ansatt som trener for Bryne.

Riisnæs om Bergersen: - Jeg kjenner ham ikke så godt, men han har gjort det jevnt bra som trener.

Bergersen om sin egen filosofi: - Jeg spilte 4-3-3 i Bodø/Glimt, og var så heldig å avslutte karrieren i Sverige, der vi spilte 4-4-2. Jeg har tatt med meg det jeg mener er det beste fra begge formasjonene inn i min filosofi. Det er alltid bra å være gjennombruddshissig, men man må også sørge for å ha ballen mer enn motstanderen.

Ambisjoner som trener: - Jeg har nådd det første delmålet jeg hadde som trener, å ta over Bryne, og det har gått bra. Jeg har lyst til å prøve meg i Tippeligaen, og kanskje det blir med Bryne. Jeg har uansett en klar målsetting om å havne i Tippeligaen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Leif Gunnar Smerud (Hønefoss): Tok over treneransvaret i Hønefoss før denne sesongen. Tidligere har han også trent Mandalskameratene og Norges kvinnelandslag i fotball. Han har også Tippeligaerfaring for LSK og Viking.

Riisnæs om Smerud: - Smerud er en filosof, og er en reflektert kar. Han har studert psykologi, og er en glup fyr som kan nå langt.

Smerud om sin egen filosofi: - Jeg er opptatt av å få samlet en gjeng spillere, trenere og ledere som er ydmyke og sultne på å utvikle seg og bli virkelig gode. Denne gjengen vil jeg oppfordre til å bidra på alle måter de kan, til å ta sjanser og til å våge å endre seg i retning av det de ønsker å være. På banen ønsker jeg et lag som kan forsvare seg godt, identifisere og ta de gode overgangene og har et variert grunnspill som gjør at vi kan ha et eget spill og dominere kamper. Gjennom mine år i København er jeg inspirert av hva Ståle og FCK har fått til.

Ambisjoner som trener: - Den grunnleggende ambisjonen er å få maks ut av de ressursene jeg har til rådighet, og få bygget et lag og en gruppe som oppfører seg i tråd med den filosofien jeg har både på og utenfor banen. Jeg har også en sterk ambisjon om å vinne noe som trener, og første mulighet er å vinne Adeccoligaen sammen med mine dyktige kollegaer i Hønefoss.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: www.mif.no

Vegard Hansen (Mjøndalen): Vegard Hansen har tidligere spilt for Bristol City, Strømsgodset, Kongsvinger og Hønefoss. Gjør det bra som trener med et ressurssvakt Mjøndalen, og har etablert laget i Adeccoligaen.

Riisnæs om Hansen: - Han er en sosial fyr, og en spennende trener. Det er ikke overraskende at han gjør det bra, for han er veldig dedikert og engasjert, og har mange gode egenskaper.

Hansen om sin egen filosofi: - Det var et stort spørsmål på kort tid. Jeg har ikke en bestemt filosofi, og prøver å tilpasse fotballen til det spillermaterialet jeg har til rådighet. Jeg vurderer spillere opp mot formasjoner, og hva slags formasjon spillerne mine passer til. Helst ønsker jeg å spille 4-4-2, sier Hansen til Nettavisen.

Ambisjoner som trener: - Jeg er fornøyd i Mjøndalen, men en gang i fremtiden håper jeg å få trene et lag som ikke er opptatt med studier og jobb på dagtid. Men jeg har ikke et bestemt mål om akkurat Tippeligaen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Andre Bergdølmo (Lillestrøm): Bergdølmo her bred spillererfaring. Han har spilt 63 A-landskamper for Norge, og har spilt for klubber som Dortmund, Ajax og FC København. Har nå et ansvar for de yngre spillerne i LSK.

Riisnæs om Bergdølmo: - Helheltsinntrykket etter å ha hatt ham på trenerkurs er veldig bra. Unik spillererfaring, fin type både faglig, pedagogisk og sosialt. Har egenskapene som skal til, og har skjønt at det kan være lurt å ta ett steg av gangen.

Bergdølmo om sin egen filosofi: - Jeg tenker ikke på 4-4-2, 4-3-3 eller 4-2-3-1, for det er bare tall. Jeg er opptatt av hvilke valg spillerne mine tar på banen, og ønsker at man skal ha en bevissthet om valgene man tar. Jeg er tilhenger av en ballbesittende stil, og ønsker at laget mitt skal spille fotball. I mine øyne er risikofotball å slå vekk ballen unødvendig, for motstanderne scorer ikke mål om de ikke har ballen.

Ambisjoner som trener: - Bli best mulig. Jeg stortrives med unge spillere, men jeg har lyst til å teste meg på et høyere nivå etter hvert. Mye handler om tilfeldigheter i fotball, så vi får se hva som skjer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Gaute Hellstrup (Tromsdalen): Hellstrup har vært lenge i TUIL, både som spiller og spillerutvikler. Nå er han hovedtrener i klubben, og ligger helt i toppen av 2.divisjon avdeling fire.

Riisnæs om Hellstrup: - Spilte på Tromsø i mange år, og er nå hovedtrener i Tromsdalen. Er en «coming man», og fin type.

Hellstrup om sin egen filosofi: - Jeg ønsker at laget mitt skal være spillstyrende, og vi skal spille offensiv og attraktiv fotball. Vi skal vinne tilbake ballen så høyt som mulig, og vi vil ha ballen mest mulig. Jeg er ikke så opptatt av formasjoner, annet enn at jeg alltid ønsker at vi aldri skal være i undertall sentralt på midtbanen.

Ambisjoner som trener: - Jeg trives bra i TUIL, det er mitt første år som hovedtrener, og derfor er det nok lurt å ta steg for steg. Jeg drømmer om å trene et lag i en utenlandsk liga, men et mer realistisk mål på sikt er å trene et lag i Tippeligaen. Det har jeg ambisjoner om.

HTML EMBED

- Yngste trenerstanden i Europa
Treneransvarlig Dag Riisnæs oppsummer statusen for trenerstanden i Norge på følgende måte:

- Vi skulle hatt større mangfold av trenere, for det er få eldre rutinerte med lang erfaring. De skulle vi hatt flere av, for jeg hadde helst sett at vi hadde en større mix blant trenerne i Norge. Man ser stor forskjell sammenlignet med lenger sør i Europa, der gjennomsnittsalderen er høyere, sier Riisnæs.

- Mange trenere er på vei opp, og Norge har den yngste trenerstanden i Europa. Samtidig er det gøy å se at det er så mange spennende typer på vei opp. Det er et pluss for dem å få viktig erfaring tidlig, avslutter Riisnæs.

Hva tror dere? Blir disse trenerne å finne som hovedtrenere i Tippeligaen om noen år? Diskuter under, eller på våre Facebook-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.