HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Trippel norsk i en skøytetremil for kvinner. Aldri har det skjedd før, og det kan bli lenge til neste gang.

Men lørdag skjedde det, og det i det aller første rennet i de nye VM-løypene i Holmenkollen.

Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira og Therese Johaug rykket fra feltet etter drøyt halvgått løp, og så seg aldri tilbake.

- Stolt
Bjørgen tok sin tredje verdenscupseier på rad, den femte i år og den 35. i karrieren. Bedra kan man umulig krone tildeling av Holmenkollmedaljen.

Inn på selve stadion tok Steira innersvingen på en småsliten Johaug.

- Nå er jeg stolt av å være norsk, sier en strålende tilfreds Marit Bjørgen.

- Dette er egentlig helt sjukt. Det var vanvittig å gå her i dag. Publikum var fantastisk, skryter skidronningen.

- Jeg fikk frysninger på ryggen på sisterunden, da jeg skjønte at her blir det trippel norsk, sier en like blid Therese Johaug – som også kom på tredjeplass på 15-kilometeren i Lahti for en uke siden.

Lagarbeid
At rykket kom der det kom, var ingen tilfeldighet. De norske jentene hadde bestemt seg for når de skulle bytte ski, og når de skulle sette inn støtet.

Underveis fikk de også god coaching.

- Vi fikk beskjed om at jeg skulle dra i lett terreng, mens Kristin og Therese skulle dra i bakkene, forteller Marit Bjørgen.

Beskjeden kom fra landslagstrener Egil Kristiansen. Mannen som var utskjelt for et år siden, kan nå smile bredest av alle i langrennsmiljøet.

- Tatt tak
Han er sjef for verdens desidert beste langrennslag, og trippelen i Holmenkollen var nærmest som en dessert å regne etter stafettriumfen under OL i Vancouver.

- Det er vel ikke hver dag det blir trippel norsk i Holmenkollen, fastslår han nøkternt.

Både jentene og sportssjef Åge Skinstad gir Kristiansen mye av æren for snuoperasjonen i løpet av det siste året.

- Egil har tatt tak i de utfordringene han har fått. Han er blitt enda mer tydelig enn han var før. Og han er blitt flinkere til å bruke mindre energi på det som ikke betyr noe, sier Skinstad – som for øvrig mener det meste av forklaringen er at man har valgt å tro på den linjen man har valgt.

God laginnsats
- Det var nok ikke så mye støy i fjor som man kunne få inntrykk av. Vi har jobbet videre med de samme tingene. Den eneste som har gjort store endringer, er Marit Bjørgen, poengterer Skinstad.

Vibeke Skofterud var også lenge med og preget løpet, og ble til slutt nummer ni. Marthe Kristoffersen ble nummer 17, mens juniorjenta Heidi Weng gikk inn til en imponerende 23.-plass.

Også Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Celine Brun-Lie tok verdenscuppoeng med 24.- og 30.-plass.

Se her for øvrige norske resultater og fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

Les alt om Prøve-VM!
Sjekk siste sportsnytt her!