Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er historisk

Vegard Ulvang jubler for vedtaket om å innføre et nytt langrenns-VM etter Tour de Ski-oppskrift.

- Dette er historisk. Det er et norsk forslag som er vedtatt, og det har vært gjort en stor jobb den siste uken!

Det er en nærmest jublende Vegard Ulvang Nettavisen snakker med på teleon fra Antalya i Tyrkia fredag ettermiddag. Lederen i den intarnasjonale langrennskomiteen har akkurat fått med seg at det blir innført et nytt langrenns-VM hvert fjerde år, etter Tour de Ski-mal.

- Jeg innrømmer at jeg var skeptisk helt til avstemningen i dag. Det krever to tredels flertall i kongressen å få innført nye VM-medaljer. Det er kjempeartig at vi har fått det til, og det viser at Tour de Ski har gitt positive assosiasjoner.

- Din største opplevelse som idrettspolitiker?

- Ja, det er i hvert fall ikke langt unna.

Overlegent flertall
På forhånd var den norske delegasjonen spent på om FIS-representantene ville stille seg positive til initiativet, men på fredagens kongressmøte stemte 110 av representantene for forslaget.

De resterende to stemte blankt.

Les også: Kjemper for nytt ski-VM

Tidspunktet for når det første «Tour-mesterskapet» vil bli arrangert, avhenger av tv-avtaler med EBU.

Vedtaket innebærer at det blir slutt på mesterskapsfrie sesonger i langrenn. Mesterskapet skal ikke være en erstatning for Tour de Ski, men kommer i tillegg.

Alle medlemsnasjoner i FIS kan søke om å bli arrangører. Etappeoppsettet er heller ikke spikret.

Trolig 2016
- Det er grønt lys for et VM etter Tour de Ski mal, og det er vi veldig fornøyd med. Dette kommer til å bli noe av, men trolig først i 2016. 2012 kommer nok for tidlig. I forslaget ligger det inne at også administrasjonen til FIS skal reforhandle avtalen med EBU, sier leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund, Hermod Bjørkestøl, i en pressemelding fra Skiforbundet.

Bjørkestøl har sammen med Sverre K. Seeberg (skipresident og medlem i FIS Council) og Vegard Ulvang (leder i langrennskomiteen i FIS) jobbet hardt for at forslaget skulle bli vedtatt.

Seieren i fredagens kongressmøte skal derfor feires.

- I kveld skal vi feire, og det kan du føle deg trygg på. Dette betyr enda større interesse for langrenn i hele verden. I de årene det ikke er mesterskap vil vi også få vårt VM på lik linje med skiskytterne. Tour de Ski har vært en kjempesuksess med høye tv-tall, og dette vil styrke langrennssporten mye, sier Bjørkestøl.

PS. På fredagens kongressmøte ble skipresident Sverre K. Seeberg også gjenvalgt som styremedlem i FIS, med 110 stemmer for.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken