Det var med en solid dose fandenivoldskhet at Vincenzo Nibali på etappen til Tre Cime di Lavaredo sikret seg sammenlagtseieren i den 96. utgaven av Giro d’Italia lørdag.

Med å angripe gjentatte ganger iført den rosa ledertrøyen var Nibali tydelig sulten på å vise seg verdig av sin første girotittel, dagen etter at fjelletappen til Val Martello ble avlyst og Danilo Di Luca ble kastet ut av rittet grunnet en positiv dopingprøve.

Den 28 år gamle sicilianeren var også ivrig med å distansere seg fra Di Luca, hans gamle venn og kollega som nok en gang hadde stilt sporten i et negativt søkelys.

- Det er en åpenbar forskjell i etikk og moral mellom meg og Di Luca. Vi må ikke la en slik hendelse ødelegge en flott giro, forteller Nibali til La Gazzetta dello sport.

- Merk mine ord, dette er en troverdig sport, sier Astana-rytteren videre.

Han og Di Luca kjørte sammen på Liquigas-laget i 2006 og 2007, og Nibali var en viktig brikke i Di Lucas sammenlagtseier det andre året. Under årets utgave viste Di Luca sin takknemlighet ved å hjelpe sin tidligere elev på etappen til Bardonecchia, da Nibali plutselig satt uten noen Astana-ryttere rundt seg.

Gesten var et tydelig tegn på alliansen mellom Vini-Fantini og Astana, men også en aldri så liten søknad på den utlyste stillingen som Nibalis høyre hånd neste sesong. Men på grunn av Di Lucas tredje og forventelig siste overtredelse vil den gjenforeningen aldri finne sted. Veteranen har nå ingen vei tilbake fra sin status som persona non grata, idet Nibali tre frem som symbolet på Italias nye, rene generasjon.

Siste kamp i fjellene
Giroen siste stigning startet idet regn ble til snø og disig grønt gress ble til et imponerende polarlandskap. På den glisne veien opp til taket av årets ritt – den såkalte Cima Coppi ved Tre Cime di Lavaredo – var Nibalis rosa trøye alltid synlig i fronten av feltet, som en sterk kontrast mot det hvite snødekket i bakgrunnen.

Dette var siste mulighet for de som ønsket å utfordre den italienske lederen før den flate, avsluttende etappen til Brescia søndag. Men å velte Nibali ned fra girotronen var et lite realistisk scenario for dagens etappe, ettersom Astana-rytteren ledet med over fire minutter på Cadel Evans, som var nærmeste utfordrer i sammendraget.

For Evans var ingen steder å se da Nibali, sammen med sin trofaste hjelperytter Tanel Kangert, skrudde opp tempo med tre kilometer igjen. Den rosa trøya pushet på videre alene, og mens snøværet ble verre og verre, økte Nibali forspranget til favorittgruppen som gikk opp i limingen. Evans virket fullstendig fastfrossen i asfalten denne dagen, og ble frakjørt av Rigoberto Urán i kampen om andreplassen sammenlagt.

I tandem tok Urán og Carlos Betancur opp jakten, men kolombianerne skulle aldri hente Nibali, som ble løftet frem av den energiske, italienske fansen langs veien.

For mannen i rosa økte forspranget i snødrevet, og kunne etter hvert feire en ny etappeseier og ikke minst sin første sammenlagtseier i Giro d’Italia.

Silandro - Tre Cime di Lavaredo (210km)
1 Vincenzo Nibali (Astana) 5:27:41
2 Fabio Andres Duarte Arevalo (Colombia) + 0.17
3 Rigoberto Urán (Team Sky) + 0.19
4 Carlos Alberto Betancur Gomez (AG2R La Mondiale) + 0.21
5 Fabio Aru (Astana) +0. 44
6 Franco Pellizotti (Androni Giocattoli) + 0. 48
7 Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) + 0.54
8 Damiano Caruso (Cannondale) + 0.58
9 Darwin Atapuma Hurtado (Colombia) + 1.00
10 Rafal Majka (Team Saxo-Tinkoff) + 1.04

Sammenlagt etter etappe 20:
1 Vincenzo Nibali (Astana) 79.23,19
2 Rigoberto Urán (Team Sky) + 4.43
3 Cadel Evans (BMC Racing Team) + 5.52
4 Michele Scarponi (Lampre-Merida) + 6.48
5 Carlos Alberto Betancur Gomez (AG2R La Mondiale) + 7.28
6 Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) + 7.43
7 Rafal Majka (Team Saxo-Tinkoff) + 8.09
8 Benat Intxausti Elorriaga (Movistar) + 10.26
9 Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia) + 10.32
10 Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) + 10.59