Det har vært en dårlig skjult hemmelighet de siste dagene at det er Jarle Pedersen som blir Norges nye landslagstrener på skøyter.

- Han blir hovedtrener ja, men jeg vet ikke hvem han får med seg, sier den tidligere landslagstreneren på skøyter Hans R. Dankertsen til Nettavisen onsdag formiddag.

Klokken 12 onsdag bekreftet Skøyteforbundet ansettelsen i en pressemelding. Med seg på laget får Pedersen Johann Olav Koss som assistent.

Dermed får Håvard Bøkko førstevalget sitt, Jarle Pedersen.

Først ut sesongen
Hans Dankertsen er i dag daglig leder for Fana idrettslag, klubben der Jarle Pedersen frem til i dag har vært skøytetrener.

I første omgang skal Jarle Pedersen lede skøytelandslaget ut sesongen.

- Vi ønsker sterkt at norske skøytesport skal lykkes, og det tror vi den vil gjøre med Pedersen som trener. Men etter sesongen skal Skøyteforbundet sette seg ned og ta en avgjørelse om veien videre, sier Dankertsen.

Ingen kompensasjon
Han forteller at Fana ikke får noen kompensasjon for at de mister Jarle Pedersen.

- Nei, dette er ikke som Tom Nordlie-sagaen. Vi har et avslappet forhold til dette og er glade dersom vi kan hjelpe norsk skøytesport, sier Dankertsen.

Kan samle Skøyte-Norge
De siste årene har Skøyte-Norge blitt mer splittet, mye på grunn av Peter Muellers kontroversielle stil.

Nå tror Dankertsen på en ny start.

- Jeg tror Jarle kan samle Skøyte-Norge, sier han.

Det åpner også Sverre Haugli, som sammen med søsteren Maren har trent utenfor landslaget, for.

- Jøss, dette var positivt. Det er helt klart at vi må se etter løsninger her, sier Haugli da Nettavisen overbringer beskjeden.

6. plass i OL
Dankertsen var landslagstrener sammen med Geir Karlstad rundt årtusenskiftet, men også Jarle Pedersen har tidligere vært på landslaget - både som utøver og i støtteapparatet.

- Jeg var mange år på landslaget på 80-tallet. Min beste prestasjon er en 6. plass i OL i Lake Placid i 1980 på 500 meter, sier Jarle Pedersen til Nettavisen.

Pedersen har i alle år trent sønnen Sverre Lunde Pedersen. 17-åringen regnes som Norges største skøytetalent gjennom tidene og ble tatt opp på landslaget foran årets sesong.

Dermed gjenforenes far og sønn på treningsbanen.

Fysioterapeut
Men Jarle Pedersen har vært innom landslagets støtteapparat også tidligere.

Pedersen er utdannet fysioterapeut og utøvde den rollen for skøytelandslaget under Nagano-OL i 1998. Det endte blant annet med gull til Ådne Søndrål på 1500 meter.

Også Innenfor skøytesporten har Jarle Pedersen god utdannelse.

- Han er treningsmessig veldig skolert. Han har trener 2-kurs i Norge, og har også fulgt et internasjonalt ISU-kurs. Dessuten har han vært svært tett på forskjellige filosofier og trenere og plukket opp det beste, sier Dankertsen.

Treningsfilosofi
Nettopp Jarle Pedersens treningsfilosofi var en av grunnene til at Håvard Bøkko ønsket Jarle Pedersen som landslagstrener når det ble klart at Peter Mueller ikke fikk fortsette.

- Jarle heller mot Peter sin tankegang. Han har en moderne filosofi der det trenes mye på spesifikke områder. Men han er kanskje litt mer opptatt av mengde enn Peter, at man skal ut og få luft og også gjøre andre ting enn bare å gå på skøyter, sier Dankertsen.

- Som en dans
En av Sverre Lunde Pedersens største styrker på isen er hans blendende teknikk, den kan han takke sin far og mangeårige trener, Jarle Pedersen, for.

- Jarle Pedersen er svært opptatt av det tekniske. På skøyteisen er det veldig viktig å time skyvene rett. Det er lett å si at det bare er å gå, men det er veldig stor forskjell på løp der du timer bevegelsene og skyv riktig, kontra løp du ikke gjør det. Timing og rytme er noe av det vanskeligste på skøyter, men får man det til blir det som en dans, mener Dankertsen.

I sitt trenerarbeide bruker Jarle Pedersen gjerne video, og han er opptatt av å skape en forståelse hos løperen om hvordan man konkret kan bli bedre på enkeltting.

- Det holder ikke å bare trene seg sliten og så være fornøyd. Filosofien er at det skal være en klar målsetning med treningen og dagen, ikke bare at man skal gå en tur, sier Dankertsen.

- Stolte
Han legger ikke skjul på at ansettelsen av Jarle Pedersen er en fjær i hatten for Fana idrettslag.

- Det er klart vi er stolte over dette, sier Dankertsen.

Pedersen var frem til i dag skøytetrener for seniorlaget og de beste juniorene i Fana, i tillegg er det han som utarbeider hele filosofien og tankegangen bak hele skøytesatsingen til Fana.

Men også Jarle Pedersen begynte på bunnen.

- Han begynte med aldersbestemte lag i Fana på 90-tallet. Det begynner vel å bli femten år siden han startet som trener i klubben, sier Dankertsen.

- Jeg skal bære ham hit
Den daglige lederen mener det blir en stor utfordring å miste Jarle Pedersen, men Dankertsen tror Fana fortsatt vil dra nytte av treneren.

- Vi har en tradisjon om å trene på dagen på julaften. Så når den dagen kommer regner jeg med at Jarle også står her og kommer med gode råd og ønsker alle god jul. Hvis ikke skal jeg personlig dra hjem til ham og bære ham til banen, humrer Hans Dankertsen.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene