FARUM (Nettavisen): Nordsjælland har opparbeidet seg et ekstremt godt rykte omkring talentutvikling i europeisk toppfotball. Flere kilder Nettavisen har snakket med de siste månedene omtaler akademiet til den relativt lille danske klubben som et sted som ikke står tilbake for noen i europeisk fotball.

Den danske klubben har solgt spillere for over én milliard norske kroner de siste ti årene, og serverer nye stortalenter til europeiske toppklubber i hvert eneste overgangsvindu.

Kamaldeen Sulemana (Rennes), Mohammed Kudus (Ajax) og Mikkel Damsgaard (Sampdoria) har forsvunnet på rekke og rad ut av klubben, for over hundre millioner kroner hver, de siste tre årene.

- Nordsjælland selger spillere for enorme summer på løpende bånd, og har fått en helt unik posisjon i Europa, sier den norske talentspeideren Stig Thorbjørnsen til Nettavisen.

Nytt DNA: - Talentene var fryktelig gode

Fra klubbens stiftelse i 2003 og fram til 2006, hadde Nordsjælland et stort fokus på A-laget og resultater.

I 2006 kom det derimot inn folk som begynte å tenke annerledes.

De satte et stort fokus på talentutviklingen i klubben.

- Vår nåværende hovedtrener Flemming Pedersen, og tidligere hovedtrener Kasper Hjulmand fikk i gang en hel ungdomsavdeling, sier klubbens nåværende sportsdirektør Mikkel Hemmersam til Nettavisen.

Han møter Nettavisen i den lille byen Farum, en drøy halvtime utenfor hovedstaden København. Her holder klubben på med noe som har fått stor oppmerksomhet i internasjonal fotball de siste årene. Hemmersam setter ord på den enorme utviklingen klubben har gått gjennom.

- Klubben har utviklet seg år etter år, og vant ligatittelen i 2011/2012-sesongen og kvalifiserte seg til Champions League-gruppespillet.

- Da kommer jo pengene inn og man får muligheten til å bygge videre på det man har klart, men man merket fortsatt at det var vanskelig å holde følge med FC København og FC Midtjylland, forklarer han.

Slik forklarer Hemmersam jakten på norske Andreas Schjelderup:

Klubben tok et tydelig valg samtidig som de opplevde at filosofien om å satse hardt på unge spillere fungerte godt i praksis.

- Det vi derimot fant ut var at våre egne talenter, som kom opp fra de yngre lagene, var fryktelig gode. Da begynte vi å satse mer på de unge, og det har på mange måter blitt vårt DNA nå.

- Det har vært en naturlig utvikling som gjør at vi har klart å øke ambisjonene våre, både prestasjonsmessig, men også hva man kan skape av toppspillere internt, sier den nåværende sportslige lederen.

- Nordsjællands tropp er jo blant Europas yngste, men dere klarer til stadighet å holde dere i toppen av dansk fotball. Hvorfor?

- Først og fremst må vi skryte voldsomt av de personene som styrer opplegget i akademiene i både Danmark og Ghana, som gjør at vi til stadighet får nye klassespillere gjennom våre systemer. Samtidig henger det også sammen med at vi både stoler på og har troen på at disse unge guttene skal være i stand til å levere gode resultater, til tross for at de har lite erfaring, sier Hemmersam til Nettavisen.

Kjøpt opp av investeringsselskap

1. januar 2016 ble klubben kjøpt opp av den britiske investoren og talentspeideren Tom Vernon, som blant annet eier et stort talentakademi i Ghana. Senest i januar 2021 fikk «Right to Dream»-akademiet inn nye investorer i den egyptiske Mansour-familien, som gikk inn i Nordsjælland og sikret en investering på omkring én milliard de neste årene.

- Vi har jo naturligvis fått et løft gjennom Tom Vernons inntog og kjøp av klubben. Han er eier av akademiordningen «Right to Dream», som har et stort akademi i Ghana og har gjort at vi har fått en mye større tilgang på store talenter enn bare i Danmark og Skandinavia, forklarer Hammersam.

Regelverket i Danmark tillater i motsetning til i Norge at utenlandske investorer kan kjøpe seg inn i og eie danske fotballklubber. Dette er et tema Norsk Toppfotball (NTF) i disse dager ser nærmere på også her hjemme.

Nordsjælland har i over fem år har vært eid av det afrikanske akademiet gjennom Vernon. Akademiet i Afrika ble startet av styrelederen for 20 år siden. Siden har det utviklet seg videre.

- Afrika har fått en hel naturlig del av vår klubb og betyr mye for oss. Vi har gått fra å være et skandinavisk miljø, til å bli et internasjonalt miljø. Kombinasjonen av de afrikanske og skandinaviske kvinne- og herrespillerne har vist seg å være veldig god, sier Hemmersam.

- Det gir spillerne en trygghet på at man vil få sjansen, hvis man viser seg god nok. Vi har også en tydelig filosofi fra A-laget og ned til ungdomslagene, som gjør at de yngre som kommer opp er klar over hva de går til, fortsetter sportsdirektøren.

Nordsjælland er ifølge dem selv svært opptatt av tålmodighet og gi spillerne tid til å tilpasse seg hverdagen som spiller på høyt nivå.

- Noen spillere vil ta nivået med en gang, som Andreas Schjelderup gjorde som 16-åring, mens andre vil ikke blomstre før de fyller 19-20 år, sier han.

- Har vært avgjørende for hvordan klubben drives

Sportssjefen er ikke ferdig med å snakke om klubbens link til Afrika. Da Vernon kom inn med sin erfaring fra spesielt Ghana, åpnet det seg etterhvert helt nye muligheter for den danske klubben.

VG har tidligere satt fokus på «Right to Dream»-akademiet i en rekke saker. Tidligere spillere har hevdet at de ble utsatt for fysisk avstraffelse under sin tid på akademiet i Ghana. «Right to Dream» mener selv at disse anklagene enten er «falske eller overdrevet og fullstendig uten kontekst».

- Han har kommet inn med kunnskap om både utvikling av spillere, men også markedet i Afrika som har vært avgjørende for hvordan klubben drives nå. Vi har vært veldig avhengige av å være bestemte på å gjøre dette skikkelig, og ikke vike unna fra de retningslinjene som ble satt. Det har jo vist seg å være bærekraftig.

- Dere har solgt spillere for flere hundre millioner kroner de siste årene. Vil det på noe tidspunkt bli aktuelt å forsøke og lage et storlag her, med de midlene dere nå har opparbeidet dere?

- Vi snakker jo naturligvis hele tiden om hvordan vi kan bli enda dyktigere på det vi gjør, både prestasjonene på banen, men også på å utvikle klubben. Vi får ofte spørsmål om hva vi skal bruke alle pengene på, og da er jo egentlig svaret at vi investerer de i den neste generasjonen. Vi ønsker også å bli bedre som klubb, men det skal være på vår måte, sier han og påpeker at Nordsjælland har stor respekt for konkurrentene FC København og FC Midtjylland.

- Vi kan ikke prøve å kopiere andre klubber. Vi skal spille med unge spillere og forhåpentligvis klare å produsere enda flere, slik at vi kan stille et enda sterkere lag over flere år.

- Arbeider ikke med følelser

Den danske eierskapsmodellen bygger som nevnt på en form for privateierskap som ikke finnes i norsk fotball. Hemmersam mener at de norske klubbene lider litt under eierskapsmodellen her til lands.

- Det som er viktig å huske på for norske tilhengere er at den strukturen vi har her i Danmark, med investorer og privateierskap, gir mulighet til å profesjonalisere klubbene og gir klubbene en mer forutsigbar hverdag. Mansour-familien fra Egypt gikk inn i Right to Dream og er med det også medeiere i Nordsjælland sammen med Tom Vernon. Det gir oss stabilitet, sier han.

- Den tilgangen til ressurser gjør at vi ikke arbeider med følelser, men heller tar avgjørelser basert på en plan vi har laget på forhånd, sier Hemmersam.

I Norge er klubbene medlemseid der hvert medlem har en stemme, uttalte direktør for konkurranse i Norges Fotballforbund Nils Fisketjønn, til TV 2 tidligere i høst. Norske klubber har likevel mulighet til å etablere samarbeid med selskaper som kan bidra med inntekter gjennom den såkalt dualmodellen. Beslutninger vil uansett tas hos klubben og dens medlemmer.

- Etter Forbundsstyrets bestemmelser om kommersielt og/eller administrativt samarbeid mellom klubb/idrettslag og selskap, må det samarbeidende selskapet ha forretningsadresse i Norge. Det er ikke et hinder at du ikke er norsk statsborger, men forretningsadressen må være i Norge, uttalte Rune Nordhaug, seksjonsleder klubbstøtte i NFF til kanalen om regelverket i Norge.

Blant ledere i norske klubber som Nettavisen har vært i kontakt med den siste tiden er det delte meninger om eventuelt private investorer i norsk fotball.

Nordsjællands leder forholder seg til en annen virkelighet enn det norske klubbledere gjør her hjemme.

- I idrett tar man ofte beslutninger som baserer seg på følelser, men med en eier som ikke har noe personlig tilknytning fra starten, vil det være en mer driftstilpasset prioritering i bunn, legger Hemmersam til.

- Får dere ofte forespørsler fra andre klubber som har lyst til å komme på besøk og finne mer ut av hvilke valg dere tar og har tatt fram til nå?

- Ja, det gjør vi absolutt. Det skjer jo i takt med at man blir enda dyktigere på det vi gjør, og at andre legger mer og mer merke til det vi har fått til. Vi er jo selv ute og besøker andre klubber for å få ny inspirasjon, men det kommer også stor interesse fra Norge, Sverige og andre nasjoner i Europa. Vi kan ringe norske klubber for å høre hvordan de gjør det med blant annet deres kunstgressbaner eller skoleprosjektene de har gående rundt omkring, så vi gjør også mye det samme, sier han.

- Unik posisjon

Den anerkjente talentspeideren Stig Thorbjørnsen, som nå jobber som sjefsspeider i svenske Norrköping, mener Nordsjælland har opparbeidet seg et skuddsikkert rykte i fotball-Europa.

- Den klubben selger spillere for store summer på løpende bånd, med blant Kamaldeen Sulamana og Mohammed Kudus for henholdsvis 180 og 100 millioner danske kroner de to siste årene. De har fått en helt unik posisjon i skandinavisk fotball, hvor de produserer talenter fra både Danmark, Ghana og andre land i Skandinavia, sier Thorbjørnsen til Nettavisen.

Nordmannen er selv svært oppdatert på det afrikanske markedet. Han er tydelig imponert over hva den lille danske klubben har fått til.

- Alle vet at de beste talentene produseres der, så alle ser til Nordsjælland først. Det er derimot ikke alle som blir solgt fra FC Nordsjælland som lykkes ute i Europa. Det er flere grunner til dette, men jeg tror det i hovedsak skyldes at de spiller på kunstgress og har en veldig strukturert 4-3-3-formasjon, sier han.

Nordsjælland-direktør Hemmersam fremhever at klubbens modell har påvirket andre klubber i Danmark.

- Man begynner også å få betalt for å bruke unge spillere i flere danske toppklubber. Det gjør at det finnes flere interessante spillere å se på, og det gjør ligaen til en naturlig destinasjon. Nå har det gått fra at noen klubber satser på talentutvikling, til at veldig mange har et stort fokus på det, avslutter han til Nettavisen.