Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Liège-favorittene

Blir det Astana-dominans i år også? procycling.no gir deg favorittene til årets siste vårklassiker!

Søndag avsluttes vårklassikerne med beintøffe Liège-Bastogne-Liège.

I løpet av de 261,5 kilometerne skal rytterne over 11 stigninger, hvor den siste kommer fem kilometer fra mål.

Det er dermed ventet at det er de klatresterke rytterne som skal kjempe om seieren i det eldste endagsrittet på sykkelkalenderen.

Ny overraskelse?
Gerald Ciolek, Roman Kreuziger og Daniel Moreno har sørget for tre overraskende seirer hittil i årets vårsesong. På søndag kan fort den fjerde komme.

«La Doyenne» kommer nemlig til å bli en meget åpen affære. Tøffe Roche-aux-Faucons er fjernet fra fjorårets rute, noe som gjør årets løype lettere på papiret. Det sørger for at flere ryttere tror det kommer en stor gruppe inn i løpets siste stigning, Côte de Saint-Nicolas.

På forhånd er det vanskelig å plukke ut de store favorittene, men her gir vi dere en oversikt over de som kan kjempe om seieren.

Spanjolene
Alejandro Valverde
, Daniel Moreno og Joaquin Rodriguez er alle gode nok til å kjempe om seieren i rittet. Førstnevnte vant rittet i 2006 og 2008, og anser dette som sin beste Ardenner-klassiker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Valverde ble nummer to i Amstel Gold Race, og med en løypeendring som passer spanjolen bra, ser vi ikke bort ifra at Valverde tar sin tredje seier i klassikeren. Den gode spurten kan fort bli avgjørende i kampen om seieren.

Joaquin Rodriguez elsker Liège-Bastogne-Liège over alt på jord, men har slitt med å kjempe helt i teten. I 2009 ble han riktignok nummer to, men var sjanseløs mot Andy Schleck. En velt i Amstel Gold Race satt han litt ut av spill i Flèche Wallonne, hvor han likevel ble nummer seks. Nå skal skaden være så godt som leget, og lille «Purito» er klar for å prøve å riste av seg de andre i motbakkene.

Med seg har «Purito» Daniel Moreno, superhjelperen som vant Flèche Wallone. Han har vist sitt potensiale, og sammen med Rodriguez, kan han finne på mye sprell. Ikke bli overrasket om det blir spansk seier på søndag.

Lagene
Kasakhstanerne stiller med et vanvittig godt lag i deres jakt på å forsvare fjorårsseieren. Maxim Iglinskiy, Enrico Gasparotto og Vincenzo Nibali må alle regnes blant de største favorittene. Faktisk var alle disse på pallen i fjor. Da syklet Nibali for Liquigas, men i år har trioen forent krefter hos Astana.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Astana må trolig ta mye ansvar på søndag, og de har laget til å gjøre det. Spiller de lyseblå kortene riktig kan de stikke av med seieren igjen.

Et annet lag som stiller med en haug av gode ryttere, er britiske Team Sky. Chris Froome, Sergio Henao, Richie Porte og Rigoberto Uran danner en livsfarlig kvartett.

Henao ble nummer seks i Amstel Gold Race, mens han var den nest sterkeste i Flèche Wallonne. Colombianeren er i superform, og mangler kun seieren for å komplettere en meget god vårsesong.

Sky er nok imidlertid avhengig av å angripe, da ingen av deres ryttere er blant de antatt raskeste på slutten. Det er likevel verdt å merke seg at det også stiger på den siste kilometeren, og det er mulig å riste av seg folk opp mot målstreken i Ans.

Outsiderne
Som nevnt i innledningen, er rittet svært åpent. Sjelden har en klassiker vært så åpen som det Liège-Bastogne-Liège er i år.

Philippe Gilbert vant alle Ardenner-klassikerne i 2011, men har slitt siden det. I årets to første har verdensmesteren vist god form, men har begge gangene blitt for utålmodig. Slik har det vært helt siden den formidable 2011-sesongen. Alle ser på Gilbert mot slutten av rittene, og belgieren blir tvunget til å ta ansvaret.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Selv om det har gått litt tungt de to siste årene, er det ikke lov å avskrive BMC-rytteren, som mener søndagens ritt er det som passer ham best. Greg van Avermaet har kvalitetene til å tilby førsteklasses hjelp mot slutten.

Michal Kwiatkowski har imponert alle dennes sesongen. Fjerde- og femteplass i henholdsvis Amstel og Flèche, viser prov på en rytter i den ypperste verdenseliten. 22-åringen kan sørge for Omega Pharma-Quick Steps første klassikerseier for året.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Simon Gerrans sto over midtukens Flèche Wallonne for å lade for fullt til «La Doyenne». Australieren er en kløpper i disse rittene, og sammen med Michael Albasini, kan han sørge for jubel i GreenEDGE-leiren.

Bauke Mollema og Lars Petter Nordhaug er nok Blancos sterkeste kort. Begge er i kjempeform, og har ambisjoner om å kjempe i toppen. Begge har kvaliteter som passer strålende i søndagens løype.

Daniel Martin fikk tekniske problemer i et kritisk parti i Flèche Wallonne, men en ekstrem spurt gjorde at iren ble nummer fire. Det gir nok mye motivasjon foran den siste Ardenner-klassikeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Carlos Betancur satte fyr på Mur de Huy, med hans steinharde angrep i bunn. Colombianeren holdt ikke hele veien, men kjempet seg inn til en fin tredjeplass. På søndag er ingenting umulig for den langhårede Ag2r-rytteren.

Roman Kreuziger ble nummer fire i rittet i 2011, og med formen han viste i Amstel Gold Race, blir tsjekkeren en mann å se opp for også i søndagens Liège-Bastogne-Liège.

procycling.no følger hele rittet LIVE fra første tråkk!

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken