Dette er Liverpools fremtid

Foto: Getty Images

- Det beste juniorlaget siden 90-tallet, sier Liverpools supporterleder om laget som besøker Molde.

12.11.11 13:02

Onsdag klokken 19.00 spiller Liverpool U19 mot Molde U19 på Aker Stadion.

Kampen er en del av den nyetablerte NextGen-turneringen, som regnes som Champions League for juniorlag. Molde har blitt trukket mot Liverpool, Sporting Lisboa og Wolfsburg, og får nå storfint besøk på Aker Stadion.

Etter mange magre år når det gjelder talentutvikling, har Liverpool nå et akademi som inneholder svært mange spennende unggutter.

Spillere som Raheem Sterling, Conor Coady, Toni Silva, Michael Ngoo og Suso er blant de som mest sannsynlig vil spille mot Molde i kveld.

- Viktig for Liverpool
Etter at Jamie Carragher, Steven Gerrard og for så vidt også Michael Owen slo igjennom på førstelaget, er det få fra yngre rekker som har klart å kjempe seg til en fast plass førsteelleveren i Liverpool. Nå ser det imidlertid lysere ut.

- Liverpool satser veldig sterkt på ungdomsavdelingen. Det betyr mye for klubben, ettersom det er veldig viktig å ha en lokal forankring, sier formann i Liverpools skandinaviske supporterklubb, Pål Christian Møller til Nettavisen.

Jamie Carragher og Steven Gerrard har i en årrekke vært de eneste lokale heltene på Liverpools lag. Den seneste tiden har de imidlertid fått selskap av scouserne Jay Spearing, John Flanagan, samt Jack Robinson og Martin Kelly, som er fra tettsteder like utenfor Liverpool by.

- Det er også viktig økonomisk sett. Klarer man å få fram 1-2 spillere, kan man spare mange titalls millioner pund på spillerkjøp, uttaler supporterleder Møller.

Benitez sentral i oppturen
Liverpool ungdomssatsing ble i mange år hemmet av krangling og dårlig samarbeid mellom akademiet i Kirkby og førstelaget, som holder til på Melwood.

Men da manager Rafael Benítez skrev under ny kontrakt med Liverpool i 2009, sikret han seg også full kontroll over akademiet. Spanjolen satte da i gang store endringer.

HTML EMBED

Han kvittet seg med flere nøkkelpersoner i akademiet, og erstattet dem med egne folk. Benitez hentet inn blant annet inn Pep Seguera og Rodolfo Borrell fra det meget suksessrike akademiet til Barcelona.

- Det vi så da vi kom hit, var uakseptabelt, har Borrell, som jobbet 13 år i Barcelona med spillere som Lionel Messi og Cesc Fabregas, tidligere sagt om akademiet.

Barcelona-duoen, samt den nye akademidirektøren Frank McParland, tok grep, noe Liverpool nå høster fruktene av. Spillere som John Flanagan, Martin Kelly og Jack Robinson er allerede en del av førstelaget, og flere andre talenter har snust på en plass i A-lagstroppen.

Flere talenter var blant annet med på Liverpools sesongoppkjøringsturne denne sommeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Getty Images

- Beste juniorlag siden 90-tallet
I 1996 vant Liverpool FA Youth Cup med blant andre Jamie Carragher og Michael Owen på laget. Noen år tidligere hadde man fått fram spillere som Robbie Fowler og Steve McManaman.

Formann i supporterklubben, Pål Christian Møller, mener dagens juniorlag kan måle seg med det man så på 90-tallet.

- Det er veldig mange lovende unggutter i klubben nå. Og det er ekstra gøy at flere av de største talentene er lokale gutter, sier Møller til Nettavisen.

- Det er uten tvil det beste juniorlaget siden 90-tallet, slår han fast.

Da Kenny Dalglish tok over som manager for Roy Hodgson, kom han fra en stilling på Liverpools akademi. Det tror Møller har vært en fordel.

- Det betyr mye. Han var tungt inne i klubben og hadde god kjennskap til junioravdelingen. Han ga noen unggutter sjansen i forrige sesong, og det gir et signal om at hvis man er god nok, er man gammel nok. Det er veldig positivt, sier formannen.

Les mer om fem av største talentene på Liverpools juniorlag:
Conor Coady, født 25.02.1993:
Lagets kaptein. Lokal gutt som kan spille både midtstopper og defensiv midtbane. Var kaptein på Englands lag som vant U17-EM i 2010, noe som førte til at han ble nominert til «BBCs Young Sports Personality of the Year». Han satt på benken for førstelaget forrige sesong. Coady fikk debuten for førstelaget i oppkjøringskampen mot Guangdong i sommer, der han også scoret (0.30 ut i videoen).

Raheem Sterling, født 8.12.1994:
En av de mest spennende og omtalte spillerne på akademiet. Lille Raheem Sterling besitter lynende hurtighet og god teknikk. Vingen har imponert voldsomt i en ung alder, og forrige sommer fikk han prøve seg i en treningskamp for førstelaget mot Borussia Mönchengladbach - i en alder av kun 15 år. Har også vært med i førstelagstroppen i Premier League, men har ikke fått en plass på benken.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

André Wisdom, født 9.5.1993:
Et monster av en midtstopper, som det er høye forhåpninger til. Var en sentral del av England-laget som vant U17-EM. Fikk på mandag sin debut for England U21 - i en alder av kun 18 år. Ble også tildelt kapteinsbindet for reservelaget i en alder av 17 år. Har vært en del av førstelagstroppen, som et ledd i Kenny Dalglish sin plan om å tilvenne de unge spillerne livet som førstelagsspiller.

Adam Morgan, født 21. april 1994:
En sterk spiss, som har blitt sammenlignet med Liverpool-legenden Robbie Fowler, noe av grunnen til det kan du se her. Scouseren kom som et skudd for U18-laget forrige sesong, og scoret blant annet i 14 kamper på rad. Endte opp med 21 scoringer, noe som er enda mer imponerende når man vet at Morgan ikke spilte fast i starten av sesongen.

Suso, født 19.11.1993:
Jesús Fernández Sáez, som bare blir kalt Suso, er en playmaker fra Spania, som mange fikk øynene opp for i fjor. Spanjolen er en kreativ offensiv midtbanespiller, som liker å spre langpasninger og korte stikkere. Fikk i likhet med Sterling debuten mot Borussia Mönchengladbach. Her kan du se mer hva Suso har å by på.

John Flanagan (1993), Jack Robinson (1993), Jonjo Shelvey (1992) kan også spille for Liverpool U19 i NextGen-turneringen, men regnes som en del av førstelagstroppen, og er derfor ikke med i presentasjonen ovenfor.

PS:Kampen mellom Liverpool U19 og Molde U19 kan du se på TV2 Sumo, eller ved å møte opp selv på Aker Stadion. Kampen begynner klokken 19.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.