RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er Moldova

Sist oppdatert:
Onsdag kjemper Norge om viktige VM-poeng mot Moldova. Her er alt du trenger å vite om den lille fotballnasjonen.

Moldova ble en egen republikk da Sovjetunionen kollapset i 1991. Landet ligger mellom Romania og Ukraina, og har 4,4 millioner innbyggere.

Omtrent det samme som Norge, med andre ord.

Det er imidlertid ikke like mange fotballspillere i Moldova som i Norge. Ikke på langt nær. Mens det i Norge er 422.000 registrerte fotballspillere, har det moldovske forbundet bare 9.432 navn i sine registre.

Moldova har bare vunnet én av de 22 VM-kvalkampene landet så langt har spilt, og er nummer 135 på FIFA-rankingen. Det er med andre ord ikke unaturlig at Norge er favoritter i onsdagens landskamp.

Moldova er et av Europas aller fattigste land, og sliter med både høy utenlandsgjeld og høy arbeidsledighet. Økonomien ble ødelagt av borgerkrigen i 1992. To tredjedeler av moldoverne er av rumensk herkomst. Språkene er praktisk talt identiske, og de to landene deler den samme kulturarven.

President Vladimir Voronins kommunistparti vant valget som ble avholdt for tre uker siden, da partiet fikk 46 prosent av stemmene. Partiet var tidligere pro Russland, men ønsker ifølge BBC nå sterkere tilknytning til EU.

46 prosent var nok til å beholde makten, men ikke nok til selv å kunne bestemme den neste presidenten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere