Det er få ting som interesserer basketfans mer enn unge, talentfulle spillere. De kan gi håp om en bedre fremtid til selv de dårligste lagene og vi kan diskutere deres mulige potensiale i timevis. I denne artikkelen kikker vi på hvilke lag som har den beste unge kjernen å bygge rundt. Det viktigste er å få tak i en potensiell MVP eller All-NBA-spiller og lag som har en sånn profil vil score høyt, men rollespillere som kan gå inn og dekke et klart behov kan vippe et lag opp en plass eller to på denne rangeringen. For å sette en grense for hvem som blir vurdert som ung og lovende må spilleren være født i 1995 eller senere. Dette betyr blant annet at Joel Embiid og Giannis Antetokounmpo ikke er med, noe som har stor betydning for utfallet.

Nærmest å være med:

Brooklyn Nets

Største talent: D’Angelo Russell

Følg også med på: Jarrett Allen, Rodions Kurucs, Dzanan Musa

Russell fikk sin All-Star debut denne sesongen og har holdt Brooklyns sluttspillhåp i live når LeVert og Dinwiddie har vært ute med skader. Blir stadig bedre som playmaker og er en spiller som kan treffe vanskelige skudd i avgjørende situasjoner. Allen er en av de artigere spillerne i ligaen å se på. Aldri redd for å prøve å stoppe noen som angriper kurven og havner på en del postere, men leverer også ut noen frekke dunker selv. Kurucs har overrasket i sin første sesong og er aktuell for All-Rookie.

10. Boston Celtics

Største talent: Jayson Tatum

Følg også med på: Jaylen Brown, Robert Williams, Guerschon Yabusele

Når unge talent allerede har vist at de kan prestere på høyeste nivå, som Tatum og Brown gjorde i fjorårets sluttspill, blir det fort at man forventer mer av det samme og pirker på alle småfeil. Det er lett å glemme at de er henholdsvis 20 og 22 år gamle, samtidig som at Irving og Hayward tilbake på banen gjør at de ikke får ha ballen like mye. Det er likevel legitimt å spørre seg om de vil bli gode nok til å lede angrepet til en contender. Først og fremst skulle jeg ønske at de kom seg til straffelinjen litt oftere, mens spesielt Brown må finne tilbake til trepoengsskuddet sitt.

9. Los Angeles Lakers

Største talent: Brandon Ingram

Følg også med på: Lonzo Ball, Josh Hart, Kyle Kuzma, Mo Wagner, Isaac Bonga

Hvor mange av de er på laget når neste sesong starter? Ingram var strålende etter All-Star pause, men mister resten av sesongen på grunn av en blodpropp. Veldig talentfull scorer, men avhengig av å ballen i hendene sine, som ikke er ideelt når man spiller med LeBron James. Generell mangel på skyting blant denne gjengen. Kuzma skyter mangre trepoengere, men treffer kun på 31%. Balls mangler er diskutert så det holder, men han er viktig for laget med sin playmaking og forsvarsspill. Det mest urovekkende for han er kanskje hvor skadeplaget han ser ut til å være. Hart kan bli en god rollespiller, men har vært for ujevn til nå.

8. Chicago Bulls

Største talent: Lauri Markkanen

Følg også med på: Wendell Carter Jr., Chandler Hutchison, Zach Lavine, Timothe Luwawu-Cabarrot, Antonio Blakeney

Skader har gjort at vi ikke har fått sett så mye av de største talentene på banen samtidig. Derimot har vi fått mye av LaVine, som leverer solide scoringstall, men jeg er litt usikker på rollen hans i et eventuelt sluttspillslag. Markkanen har allerede etablert seg som en scoringsmaskin og hvis Carter Jr. kan bli den defensive tilstedeværelsen man håper på, har Bulls sikret seg en solid frontcourt for det neste tiåret. Laget har store forventninger til Hutchison, som har hatt en middels debutsesong, men har også slitt med småskader.

7. Minnesota Timberwolves

Største talent: Karl-Anthony Towns

Følg også med på: Andrew Wiggins, Josh Okogie, Keita Bates-Diop, Tyus Jones

Towns har allerede etablert seg som en stjerne på All-NBA-nivå og veier opp for at resten av spillerne her ikke er i nærheten av det nivået. Han er en av de mest talentfulle big men ligaen har hatt offensivt, men spørsmålene har kommet på den andre siden av banen. Også der ser det ut til at han tar steg og etter Butler-traden har han spilt med mer fokus i forsvar. Det hjalp også at de fikk inn Saric og Covington, som er for gamle for denne listen. Okogie er blant de bedre rookiene i forsvar og bidrar med fysikk og energi. Wiggins og kontrakten hans er et kapitel for seg selv. Greit scoringssnitt, men ineffektiv og bidrar knapt med annet. Utviklingen har bremset veldig opp siden han kom til NBA.

6. Phoenix Suns

Største talent: Devin Booker

Følg også med på: Deandre Ayton, Mikal Bridges, Josh Jackson, Dragan Bender, De’Anthony Melton, Elie Okobo, Kelly Oubre Jr.

Dette laget hadde vært lettere å evaluere om de hadde en ordentlig point guard. Booker har vist at han kan være en eksplosiv scorer og tatt på seg en playmaker-rolle, men effektiviteten trekkes nok ned av den store rollen hans. Ayton er allerede veldig god offensivt, ikke like god defensivt. Han har de fysiske verktøyene til å bli mye bedre på den siden av banen og da er han fort på All-NBA nivå. Ellers har de mange unge spillere, men få hvor jeg ser det store potensialet. Jackson og Bender har begge skuffet etter å ha blitt draftet topp 5. Bridges kan bli en solid rollespiller, men antagelig ikke noe mer.

5. Sacramento Kings

Største talent: De’Aaron Fox

Følg også med på: Marvin Bagley III, Harry Giles, Caleb Swanigan

Kings har vært en stor positiv overraskelse denne sesongen, men noen av deres ”unge” bidragsytere som Hield, Bogdanovic og Cauley-Stein er for gamle til å inkluderes. Det er ikke Fox, som har gjort Sacramento til en League Pass-favoritt hos mange med tempoet han setter for laget. Hans skyting har tatt store steg siden rookie-sesongen og han begynner å se ut som den beste spilleren fra sin draft. Bagley har imponert når han har vært frisk og fått sjansen. Kan bli veldig god offensivt, men spørsmålene defensivt er der fortsatt. Giles viser stadig noen småfrekke detaljer.

4. Philadelphia 76ers

Største talent: Ben Simmons

Følg også med på: Zhaire Smith, Jonah Bolden, Furkan Korkmaz

Tidligere ville Embiid og Fultz vært på denne listen, i tillegg til Shamet som så lovende ut før han ble byttet vekk. Simmons har allerede etablert seg som en stjerne og er god på så mye at det er lett å fokusere på den store svakheten hans. Samtidig må man lure på om skytingen er et så stort hinder, spesielt i sluttspillet, at det hindrer Simmons fra å bli en av de aller, aller beste spillerne i ligaen. Smith har et høyt potensiale på grunn av sin fysikk, men har mye å gå på når det gjelder skyting og ballferdigheter. Han passer rett inn i 76ers-malen med å miste sitt første år i NBA på grunn av kneskade.

3. Atlanta Hawks

Største talent: Trae Young

Følg også med på: John Collins, Kevin Huerter, Omari Spellman

Etter å ha startet sesongen med å bomme på alt av skudd, har Trey Young virkelig fått opp farten. Hans beste egenskap er å sette opp andre spillere, men han har også vist noen kreative avslutninger rundt kurven og forsvarsspillere respekterer at han kan skyte fra hvor som helst. Collins er en energibunt som plukker returer, dunker på alt og alle, mens han også har begynt å skyte trepoengere. Jeg er fortsatt usikker på hvilken posisjon som vil være hans beste i fremtiden på grunn av hans spesielle ferdigheter offensivt og mangler defensivt. Huerter er en veldig god skytter som også har vist glimt med ballen i hendene.

2. Dallas Mavericks

Største talent: Luka Doncic

Følg også med på: Kristaps Porzingis, Jalen Brunson, Justin Jackson

Doncic har tatt ligaen med storm i sin første sesong. Den siste, og eneste, rookien som tidligere har snittet 20 poeng, syv returer og fem målgivende per kamp var Oscar Robertson for nesten 60 år siden. Han har allerede et nesten komplett offensivt arsenal, med step-back trepoengere, postgame og enhåndspasninger til andre enden av banen. Er det en spesifikk ting han må forbedre så er det straffeskytingen. Porzingis gir Dallas en duo som kan være den sterkeste på hele listen, men det er fortsatt usikkerhet rundt skadene hans. Får de han skadefri er det ingen som kan matche hans kombinasjon av skyting og skuddblokkering, som vil gi Dallas et skyhøyt potensiale. Brunson var årets college-spiller i fjor og har vist en modenhet som er sjelden for alderen. Jacksons rolle fremover er usikker.

1. Denver Nuggets

Største talent: Nikola Jokic

Følg også med på: Jamal Murray, Michael Porter Jr., Malik Beasley, Juan Hernangomez, Monte Morris, Trey Lyles, Tyler Lydon, Jarred Vanderbilt

Jokic har allerede tatt steget til å nevnes som First Team All-NBA og vil være på manges MVP-liste. Beste pasningsferdigheter på en center noensinne? Murray er litt ujevn, men tar nye steg for hver sesong og er oppe i 38% på trepoengerne sine. Det lukter All-Star om en sesong eller to. Morris og Beasley har blitt viktigere enn planlagt på grunn av skader for Barton og Harris. De har grepet muligheten og imponert i sine nye roller. Hernangomez har også vist ting når han har fått sjansen. Vi skal heller ikke glemme Michael Porter Jr., som var sett på som et mulig førstevalg i draften før ryggproblemene gjorde at han falt nedover. Der kan Denver sitte på en gullbillett.