Heller ikke søndag ble det klassikerjubel for Lars Petter Nordhaug. Vestfoldingen endte å stå av Giro di Lombardia etter 15 mils sykling.

Nå avslutter han sesongen, men det tar ikke langt tid før oppkjøringen mot den neste så smått starter.

- Det blir en liten pause nå, og jeg har ingen planer om å røre landeveissykkelen. Jeg satser på løping i skauen og mountainbike, før treningen igjen blir mer organisert i november, forteller Nordhaug til procycling.no.

Slet voldsomt i vinter
Årets sesong startet ekstremt dårlig for 29-åringen. De negative erfaringene gjør at han ønsker å endre oppkjøringen til 2014-sesongen. Da går han også inn i siste kontraktsår for Belkin Procycling - noe som gjør at han i enda større grad trenger å kjøre inn resultater.

Blant grepene som ble gjort foran årets sesong var økte doser styrketrening for å gi Nordhaug en enda bedre avslutning.

- I fjor tok jeg en del fri og trente mye med vekter. Det kan hende det fungerer for andre, men det fungerte ikke for meg. Jeg vil holde fokus på basisstyrke, holde intensiteten oppe og ha det gøy utover høsten, varsler han.

Tilbake i mars måned var det en nedstemt nordmann vi møtte i italienske Imola i påvente av Milano-Sanremo.

- Det var faktisk helt tragisk i Tirreno-Adriatico, fortalte han procycling den gangen - og snakket om sin egen form og prestasjon.

Les også: - Nesten så jeg håpet å krasje

- Hva var det som gjorde at du slet hele veien fram til Amstel Gold Race denne sesongen?

- Det var nok en kombinasjon av mange ting. Jeg fikk nytt lag, ny sykkel, ny trener, nytt treningsopplegg, ny leilighet (i Oslo, vår anm.) og en kneskade. Jeg tror også at den lange pause etter sesongen gjorde at jeg kom på bakbeina.

Løpeturer i Nordmarka
I høst vil han heller løpe to-tretimers turer på stier i Nordmarka og leke seg på terrengsykkelen.

Først i neste måned blir det mer strukturert med flere intervalløkter på ergometersykkel per uke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det store spørsmålet for Belkin-rytteren er hvordan han skal vinne flere sykkelritt. I år står han uten (internasjonale) seirer, men med gode prestasjoner fra Amstel Gold Race, Tour de France, Grand Prix de Montreal og VM i Firenze.

- Med litt flaks hadde Lars Petter stått på podiet i Amstel. Han overrasket meg virkelig med prestasjonen hans der, og siden i Liège-Bastogne-Liège (Nordhaug ble 15.-mann begge steder, vår anm.). Han har vist at han kan konkurrere med de aller beste. Vi er nødt til å lære hverandre bedre å kjenne, men jeg er spent på hva han kan få til de neste årene, sier sportsdirektør Frans Maassen i Belkin til procycling.no.

Les også: Slik blir Giro d'Italia 2014

Når vi spør ham om Nordhaug bør prioritere en bedre avslutning eller enda bedre kapasitet for å vinne flere ritt i framtida, blir han mer kryptisk:

- Jeg har en formening om det, men det ønsker jeg å ta opp med Lars Petter først, lød svaret i forkant av Giro di Lombardia.

Siste kontraktsår hos Belkin
Nordhaug mener selv at det økte fokuset på avslutterferdigheter i fjor høst slo feil.

- På hvilke områder vil du selv fokusere for å vinne enda flere ritt?

- Det er veldig vanskelig å si, men jeg ønsker å bli bedre på det jeg allerede er bra på. Jeg vil også prøve å utvikle avslutteregenskapene og terpe spurt, men jeg vil ikke gå like massivt inn for det som jeg gjorde i fjor. Jeg håpet det skulle hjelpe med vekttrening, men det gjorde at jeg mistet andre egenskaper. Jeg ønsker å gå mer tilbake til det jeg gjorde tidligere, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Var det etter eget ønske at dere jobbet ekstra med avslutteregenskapene?

- Det var nok litt todelt. Jeg hadde bevist at jeg kunne henge med der oppe og kjempe i toppen, og så forsøkte vi å tenke ut måter som vil produsere enda bedre resultater. Når man skriver under en toårskontrakt er det greit å prøve ut nye ting også. Nå har jeg en ny vinter foran meg, før jeg går inn i et år som betyr kontraktsskriving for min del. Da ønsker jeg å kjøre steinhardt på det jeg vet fungerer for meg, varsler Nordhaug.

Peker ut prestasjonen i Firenze
Den kanskje aller beste prestasjonen hadde Nordhaug under VM i Firenze. Der lå han stort sett riktig plassert i feltet hele veien, men fikk medaljesjansene ødelagt av en velt noen runder fra mål.

Les også: - Lars Petter var nødt til å tette luken alene

Kreftene han benyttet på å kjøre seg opp igjen til feltet etter uhellet, var trolig det han manglet for å følge Vincenzo Nibali, Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde, Rigoberto Uran og Rui Costa opp den nest siste bakken.

- Slik jeg kjørte i VM er kanskje det beste jeg har prestert noen gang. Der satt jeg med de beste helt mot slutten. Jeg var 50 meter unna å kjempe om en VM-medalje, så jeg føler ikke at jeg har stagnert. Jeg er jevnere og bedre i de store rittene, mener Nordhaug.

Sto av Lombardia, spent på Sanremo-endring
Søndagens Giro di Lombardia sto han av etter å ha havnet bak en velt i forkant av en bakke. Da han ikke klarte å få kontakt med de beste over toppen, valgte han å stå av rittet etter drøye 150 kilometers sykling.

- Kan du si deg fornøyd med en sesong der du ikke har vunnet et eneste ritt?

- Det har vært en bra sesong. Jeg har vært i toppen i de rittene jeg ønsker å henge med i. Men jeg har ikke fått til toppresultatet, og har ikke vunnet noe. Det gjør at jeg ikke kan si meg fornøyd med sesongen. Det positive er at jeg er med og kjemper med de beste i hver klassiker, men jeg har ikke vært god nok til å stå på podiet. Hadde jeg gjort det, eller vunnet noen av de litt mindre rittene, hadde jeg sagt meg fornøyd med årets sesong.

Neste år ønsker Nordhaug igjen å utfordre verdenseliten i bakkeklassikerne. De første store målene blir trolig Amstel Gold Race og Liège-Bastogne-Liège – men Milano-Sanremo kan også bli et spennende ritt for nordmannens del. Der fikk han prøve seg i år, men neste års rute blir en enda tøffere affære for sprinterne på grunn av arrangørens ruteomlegging.

Det vil en rytter som Vincenzo Nibali profittere stort på, men også Lars Petter Nordhaug:

- Det er ikke utenkelig at jeg kjører der de neste årene. Dersom jeg forbedrer meg og fortsetter utviklingen min kan jeg vinne ritt som Sanremo, Montreal, Liège, Amstel Gold Race, Lombardia og kanskje GP Plouay – men det har jeg ikke kjørt ennå.

Foreløpig er GP Montreal og Trofeo Deìa på Mallorca de to eneste proffseirene hans. I tillegg var han med å vinne lagtempo for Team Sky under Tour of Qatar for tre år siden.

PS! Nordhaug vant klatretrøyen i årets Arctic Race of Norway og showrittet Sandefjord Grand Prix denne sesongen.