Gå til sidens hovedinnhold

«Dette er Norge i 2010. Ikke Nord-Korea.»

Frode Andresen har ingen planer om å holde kjeft. Derimot planlegger han VM-medalje i Holmenkollen.

KLEKKEN (Nettavisen): Han har mottatt Egebergs Ærespris. Han har NM-gull på femmil. Og han er både olympisk mester og verdensmester i skiskyting.

Likevel huskes kanskje Frode Andresen (37) aller best for de løpene han ikke har gått. Eller mer presist: De løpene han ikke har fått gå, men som mange – han selv inkludert – mener han burde ha fått sjansen i.

I 2003 ble det TV-debatt på NRK da ringerikingen ble vraket til ski-VM i Val di Fiemme, der Otto Ulseth og Kjell Kristian Rike gikk til frontalangrep på Krister Sørgård og Bjørnar Håkensmoen.

Sist vinter var det Andresen selv som sa klart ifra da OL-troppen i skiskyting ble offentliggjort. Ikke fordi han ikke var med, men fordi hele troppen ble tatt ut på et altfor tidlig tidspunkt. Andresen følte, med rette, han ikke hadde fått en sjanse til å kvalifisere seg.

- Det de har gjort nå, er ikke pent, sa han åpenhjertig til Nettavisen.

Kan slå alle – bak Northug
Vrakingen er ikke glemt. Men fokus er naturligvis flyttet framover – mot en sesong der ett mål rager over alt annet: VM-femmila i Holmenkollen, søndag 6. mars.

- Den femmila er det største skirennet noensinne, i hvert fall siden OL-femmila i 1952. 50-kilometeren i Holmenkollen har en helt spesiell posisjon i skihistorien. Og for meg er det så nære jeg kan komme hjemmebane. Det er jo rett oppi lia her, sier Andresen.

Det er en offensiv 37-åring Nettavisen møter på Klækken Hotell i hjembygda Klekken. Når han tenker på det historiske VM-løpet, handler det ikke om å delta. Det handler om å gå til topps. I hvert fall nesten til topps.

- Egil Søby (idrettsmotivator og olympisk mester i kajakk, red.anm.) har sagt at jeg skal tenke på gull. Jeg tenker medalje. Hvis Petter Northug er med mot slutten, så vinner han. Det vet alle. Men bak ham, skal det være mulig å hamle opp med alle, sier Andresen.

- Skal være der
Han har allerede sett for seg hvordan løpet kan bli.

- Jeg tror en gruppe på maks fem-seks personer er med på de siste fem kilometerne. Så spørs det hvem de andre i den gruppa er. Jeg skal i hvert fall være der, sier han selvsikkert.

- Hva er det som gjør deg til en bra femmilsløper?

- Jeg liker lange turer i skauen. Før jeg møtte deg nå, løp jeg tre og en halv time i myra. Og så har jeg en høy anaerob terskel, som betyr at jeg kan gå fort lenge uten å bli stiv.

(Les videre under bildet)

- Er det medfødt eller trenbart?

- Det er nok en kombinasjon. Evnen til å vaske ut mye melkesyre er trenbar. Men jeg er nok født med en seig muskulatur. Til gjengjeld mangler jeg litt av den eksplosiviteten som Petter Northug har, poengterer han.

Selv om Frode Andresen allerede nå ser på seg selv som en medaljekandidat, er han langt fra sikker på å få gå.

- Det er vel nesten vanskeligere å bli tatt ut enn å ta medalje. Av erfaring vet jeg at det blir et trangt nåløye.

Alltid en tvil
Andresen føler at kommunikasjonen med langrennssportssjef Åge Skinstad er god. Såpass god at han tror han får sjansen i VM – hvis han viser at han fortjener det.

Det er han mindre overbevist om når det gjelder skiskyting. Veteranen, som ikke er på noe lag, innrømmer at kommunikasjonen med landslagsledelsen der nærmest er fraværende.

- Frykter du å bli forbigått?

- Jeg frykter det ikke, men erfaring har vist meg at alt er mulig, også i negativ retning. Så det ligger en liten tvil der hele tiden, og det er selvfølgelig ikke heldig. Det kan tære på motivasjonen. Og motivasjon er nummer én to og tre i toppidrett. Alle slagene i trynet gjør at jeg hele tiden må jobbe for holde motivasjonen oppe.

- Men dette er samtidig utviklende. Man lærer å reise seg etter tøffe perioder, poengterer han.

- Ytringsfrihet
- Du er ofte veldig direkte i din kritikk, og ikke redd for å si hva du mener. Tror du det taler i din disfavør?

- Det skal det ikke gjøre. Dette er Norge i 2010. Ikke Nord-Korea. Grunnlovens paragraf 100 er helt grunnleggende for meg. Det er ytringsfrihet i dette landet. Hvis det skal bli brukt mot deg at du sier det du mener, da er det virkelig på tide å ta en større diskusjon ...

Til tross for den lille frykten om ikke å få delta i de viktigste rennene selv om han skulle være sportslig kvalifisert, er ikke Andresen i tvil om at det er riktig å satse.

Og satse gjør han fra et ganske annet utgangspunkt enn dem han skal konkurrere mot om VM-plassene og -medaljene.

(Les videre under bildet)

Barna som batterilader
- Jeg lever i en helt annen verden enn dem jeg konkurrerer mot. Jeg har tre gutter mellom null og fem år, den yngste er bare tre måneder gammel. Det er jo en heltidsjobb i seg selv. I tillegg må jeg jobbe med personlige sponsorer for å få det til å gå rundt, og jeg må ta meg av alt som har med utstyr å gjøre, sier Andresen, som innrømmer at han av og til misunner landslagsløperne.

- De får jo en million i fanget, i form av opplegget som er lagt for dem, og kan bruke all sin energi på trening, poengterer han.

Han sier det ikke for å svartmale. Han bare konstaterer at sånn er det.

Samtidig ser han også klare fordeler i sin egen tilværelse.

- Oppsidene med mitt opplegg er jo store. Jeg er hjemme hele tiden og får vært mye sammen med familien min. Barna er min store batterilader, og det er supergøy å kunne følge dem hjemme og slippe å dra på samlinger.

- Og press fra utsiden eksisterer ikke. Ingen kan forvente noe av meg. Derimot legger jeg mye press på meg selv, sier han.

Som Real Madrid mot Hønefoss
For å illustrere utgangspunktet drar han en parallell til fotballen.

- Hvis jeg vinner VM-gull, er det som at Hønefoss slår Real Madrid. Eller at Follo slår Rosenborg. Og sånt skjer jo. Gjør man en god nok jobb, er alt mulig, fastslår Frode Andresen.

Og en god nok jobb er akkurat det han prøver å gjøre. Hver eneste dag. For å få oppleve det han selv altså omtaler som historiens nest største skirenn.

- Det kommer sikkert til å være 200.000 mennesker langs løypene under femmila. Det hadde vært utrolig stort å få oppleve. Og jeg tror det er vanskelig å forstå hvor stort det vil være å ta medalje ...

PS. Sportssjef Åge Skinstad gir Frode Andresen følgende oppskrift på å kvalifisere seg til VM-femmila. - Via innsatsen i 15-kilometeren på Beitostølen i november og tremila i norgescupen i Meråker i desember, kan han kvalifisere seg til verdenscuptremila i La Clusaz 18. desember. Går han fort der, ligger han veldig godt an, sier Skinstad til Nettavisen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken