Dette er Norges medaljesjanser i OL

Foto: NTB Scanpix

Nettavisen gir terningkast til OL-håpene i de tradisjonelle vinteridrettene.

03.07.14 11:11

Sotsji-OL nærmer seg med stormskritt, og etter flere uker med verdenscupkonkurranser i diverse grener, begynner man å få en bedre oversikt over hvem Norge må sette sin lit til i det kommende mesterskapet.

I oppkjøringen til OL tar Nettavisen temperaturen på de norske medaljehåpene i begynnelsen av hver måned før mesterskapet braker løs 7. februar.

Les også:Én av disse er folkets store OL-håp

Det er nå 31 dager igjen til lekene braker løs i Russland, og ut ifra vinterens resultater i de tradisjonelle vinteridrettene, tyder mye på at vi har all grunn til å glede oss til februar.

I løpet av vinteren har Norge, som ventet, preget en rekke av OL-grenene i verdenscupen.

Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug kunne nylig glede seg over å være de første norske langrennsløperne til å vinne Tour de Ski. Klarer de å beholde formen fram til OL, er det mange som skal ha problemer med å slå de to. Samtidig er det ventet at både Petter Northug og Marit Bjørgen finner formen til OL.

I alpinbakken har Aksel Lund Svindal vist klasse, mens Kjetil Jansrud også er tilbake i verdenstoppen. Tora Berger og Emil Hegle Svendsen viser også stor framgang skiskytterarenaen etter en noen rufsete sesongstart.

Her er Nettavisens OL-barometer:

Alpint, kvinner

Kombinasjon (10. feb), Utfor (12. feb), Super-G (15. feb), Storslalåm (18. feb), Slalåm (21. feb).

Det ser mer lovende ut for våre kvinnelige alpinister enn det har gjort på lenge, og det er trolig et tidsspørsmål før Norge igjen kan juble over en norsk pallplassering i verdenscupen.

Best av de norske, denne vinteren, har vært Nina Løseth som kan vise til en 7. plass i slalåm i Levi, samt en 5. plass fra slalåmrennet i Lienz.

Også Lotte Smiseth Sejersted har hevet seg, etter en noe skuffende start på sesongen. Få dager før jul klinte hun til med en 5. plass i utforrennet i Val d'Isere, samtidig som hun også har en 10. plass i super-G fra Beaver Creek i slutten av november.

Ragnhild Mowinckel har også vist gode takter, med blant annet en 8. plass i storslalåm i Beaver Creek i starten av desember.

Det må likevel sies at en OL-medalje for de norske jentene vil være en stor overraskelse. For øyeblikket kan de kun kalles «outsidere», men la oss håpe de tar noen ytterligere steg fram mot OL.

Foto: imago/GEPA pictures/All Over Press

Skøyter, kvinner

3000 meter (9. feb), 500 meter (11. feb), 1000 meter (13. feb), 1500 meter (16. feb), 5000 meter (19. feb), Lagtempo (22. feb).

Det rapporteres at Ida Njåtun har vært gjennom en knallhard treningsperiode i desember. Til tross for det, klarte hun likevel å gå til topps i NM i allround på hjemmebane. Det vil bli spennende å se hvordan den norske jenta vil prestere på skøyteisen i Sotsji.

Njåtun kan blant annet vise til ny norsk rekord på 1500-meter denne sesongen, men hun skal trolig slite med å kjempe seg til en pallplass i de kommende lekene. Men skal Norge håpe på medalje for jentene, er det Njåtun vi må stole på.

Foto: All Over Press

Skiskyting, kvinner

7,5 km sprint (9. feb), 10km jaktstart (11. feb), 15km normaldistanse (14. feb), 12,5 km fellesstart (17. feb), Stafett blandet lag (19. feb), Stafett (21. feb).

Tora Berger fikk en tøff start på årets sesong, og hun har lenge slitt på standplass i vinter. I helgen viste hun imidlertid gode takter da hun blant annet vant fellesstarten i Oberhof. Samtidig har også Synnøve Solemdal vært god, med flere pallplasseringer i Oberhof. Søndag kom hun på 2. plass bak Berger.

Fra før av har Ann Kristin Flatland vist at hun kan kjempe om pallplasser, og alt tyder på at de norske skiskytterjentene vil gi oss mye glede under lekene i Sotsji.

Foto: Getty Images

Hopp, kvinner

Normalbakke (11. feb).

Helena Olsson Smeby har gjort comeback i OL-sesongen, og har vært best av de norske jentene i hoppbakken så langt i vinter. Med blant annet to fjerdeplasser i Hinterzarten ligger hun for øyeblikket på en 7. plass i verdenscupen sammenlagt.

Maren Lundby har også vist med enkelthopp at hun kan prege øvre del av resultatlisten, mens Anette Sagen har skuffet stort i vinter.

Mot blant andre Sara Takanashi fra Japan vil det likevel bli tøft for de norske jentene, men Smeby viste i Hinterzarten at hun kan være i nærheten av pallen i et mesterskap.

Foto: Getty Images

Langrenn, kvinner

Skiatlon 7,5km+7,5km (8. feb), Sprint (11. feb), 10km klassisk (13. feb), Stafett 15km (15. feb), Lagsprint (19. feb), 30km fellesstart (22. feb).

Therese Johaug ble historiens første norske vinner av Tour de Ski, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng fulgte på plassene bak. Hvis jentene kan beholde formen til OL, har det norske folk virkelig mye å se fram til. I tillegg vet vi at Marit Bjørgen, som måtte dra hjem fra touren på grunn av sykdom, trolig vil komme sterkt tilbake.

Det vil heller ikke være noen overraskelse om Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla kjemper om medaljer på sprinten. Alt ligger til rette for en medaljefest for de norske jentene i Sotsji.

Foto: Getty Images

Kombinert

Normalbakke (12. feb), Stor bakke (18. feb), Stafett (20. feb).

De norske kombinertgutta fikk en fantastisk start på sesongen da de vant stafetten under verdenscupåpningen og tok andre-, tredje-, fjerde- og sjetteplass i det individuelle rennet.

Utover vinteren har de riktignok fått noe hardere konkurranse fra blant andre Eric Frenzel, Akito Watabe og Jason Lamy Chappuis, men sjansen er absolutt stor for at Mikko Kokslien, Håvard Klemetsen, Magnus Krog eller noen av de andre nordmennene som kjemper om en OL-plass, blir å se på pallen i Russland.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hopp, menn

Normalbakke (9. feb), Stor bakk (15. feb), Laghopp (17. feb).

Anders Bardal gav norske hoppentusiaster mye å glede seg over forrige sesong, da han gikk til topps i normalbakken i VM i Val di Fiemme. Foreløpig ser det ut til at Norge må stole på Bardal også denne vinteren i hoppbakken, når OL braker løs neste måned. Anders Fannemel viser imidlertid gode takter om dagen, samtidig som også Anders Jacobsen viser framgang. Skulle pilen fortsette å peke oppover for de to, vil også de melde seg på i medaljekampen.

Men foreløpig er det kun Bardal som presterer på et medaljehøyt nivå, til tross for at trønderen gjennomførte en noe skuffende hoppuke.

Til helgen er det klart for skiflyging i Kulm, før verdenscupen går videre til Wisla og Zakopane. Der må flere av de norske begynne å prestere om de skal komme seg til Sotsji.

Foto: imago/Eibner/ All Over Press

Alpint, menn

Utfor (9. feb), Superkombinasjon (14. feb), Super-G (16. feb), Storslalåm (19. feb), Slalåm (22. feb).

Aksel Lund Svindal seiler opp som et av Norges største medaljehåp i Sotsji-OL. Så langt i vinter har han stått øverst på pallen i fire verdenscuprenn - senest i utforrennet i Bormio like før nyttår. Svindal vil også være en av de store favorittene til å ta gull i super-G.

Men forhåpentligvis vil kompis og landsmann, Kjetil Jansrud, melde seg på i kampen om medaljene. Kun 12 hundredeler gjorde at Jansrud ikke vant utforrennet i Val Gardena før jul, og 28-åringen har for alvor vist at han har kommet seg etter kneskaden fra forrige sesong.

Samtidig fortsetter Henrik Kristoffersen å kjøre fort i slalåmløypa. Hans tredjeplass fra slalåmrennet i Levi i november er fortsatt hans beste plassering, men mandag gjennomførte han en god annenomgang i Bormio, som til slutt gav ham en 7. plass.

Kristoffersen er fortsatt en outsider, men har vist at han kan overraske med en pallplass.

Foto: Alain Grosclaude / Stringer / Getty Images

Skøyter, menn

5000m (8. feb), 500m (10. feb), 1000m (12. feb), 1500m (15. feb), 10 000m (18. feb), Lagtempo (22. feb).

Håvard Bøkko, Håvard Holmefjord Lorentzen og Sverre Lunde Pedersen er alle klare for OL, men en OL-medalje er fortsatt langt unna.

Før årets sesong regnet de fleste med at Håvard Bøkko ville være Norges medaljehåp, men 26-åringen har ikke fått det helt til å stemme så langt i vinter. Likevel håper man at Bøkko skal ha en stor formstigning fram til OL.

Sverre Lunde Pedersen har imidlertid fortsatt å vise framgang denne sesongen, og er Norges beste kort på skøyteisen. Likevel skal de norske løperne slite med å ta seg opp på pallen i Sotsji.

Sjansen er størst på 1500-meteren, men det vil være en overraskelse med en norsk utøver blant topp-tre.

Foto: All Over Press

Skiskyting, menn

10km (8.feb), 12,5km (10. feb), 20km (13. feb), 15km fellesstart (16. feb), Mix-stafett (19. feb), Stafett (22. feb).

Etter en noe rufsete start på sesongen, har det norske herrelandslaget i skiskyting skutt kraftig tilbake. Martin Fourcade leder foreløpig verdenscupen sammenlagt, men Emil Hegle Svendsen har klatret opp til en andreplass i sammendraget og er et av Norges største medaljehåp i OL. I tillegg har Johannes Thingnes Bø, Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø, alle vist at de kan kjempe om medaljer.

Spesielt imponerende har Johannes Thingnes Bø vært, som virkelig har fått sitt gjennombrudd denne sesongen med to verdenscupseiere.

De fire nevnte løperne er allerede tatt ut, men det er fortsatt en hard kamp om de siste plassene på OL-laget. Det kommer til å bli et morsomt OL for skiskytterne.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Langrenn, menn

Skiatlon 15km+15km (9. feb), Sprint friteknikk (11. feb), 15km klassisk (14. feb), Stafett (16. feb), Lagsprint (19. feb), 50km friteknikk (23. feb).

Det er bare å ta av seg hatten for Martin Johnsrud Sundbys fantastisk prestasjon i Tour de Ski. Sundby viser hva slags komplett skiløper han har blitt, og alt tyder på at han også vil gi nordmenn mye å glede seg over i OL.

Chris Jespersen, som ikke var sikker på å komme til OL tidligere denne sesongen, har vist en enorm stabilitet i vinter, og beviste med andreplassen i Tour de Ski at han absolutt bør ha mulighet til å skape trøbbel for konkurrentene i Sotsji. Samtidig viste Petter Northug framgang i touren, og slipper han sykdommer og skader vil også Northug være en av de store favorittene.

Eldar Rønning og Pål Golberg har gått fort i vinter, og vil gi lagkameratene kamp om medaljene.

I tillegg kan Eirik Brandsdal og Anders Gløersen vise til gode resultater i sprint.

Hovedkonklusjon: OL blir gøy!

Foto: none/All Over Press

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag