*Nettavisen* Sport.

Dette er Norges OL-håp

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Nye beregninger viser at det trolig blir fire norske OL-plasser allikevel.

17.10.11 17:11

Mange av dere har helt sikkert lest artikkelen som ble lagt ut på procycling.no tidligere i dag hvor jeg trakk konklusjonen at Norge mistet en OL-plass fordi Oliver Zaugg vant Lombardiet rundt.

Jeg argumenterte da med at siden Sveits dyttet Frankrike ut av topp ti i World Tour-en, og siden Frankrike lå over oss i Europatouren, mens Sveits lå bak oss falt vi en plass ned på Europatpuren.

Den logikken holder jeg fortsatt fast på. Problemet er at jeg på bakgrunn av en artikkel i TV2 antok at Norge før helgen var nummer 16 på Europatour-rankingen, etter at lagene kvalifisert gjennom World Touren var strøket.

- Slik jeg tolker reglene så får vi bare tre plasser gjennom WorldTour-rankingen, men så henter vi inn igjen den fjerde plassen fordi vi ligger på 16. plass på Europe Tour-rankingen når vi har strøket de nasjonene som får alle sine plasser gjennom WorldTour, sa Steffen Kjærgaard til TV 2 Sporten.

Der kan det vise seg at jeg var litt rask i svingene, noe jeg beklager på det sterkeste. Det skulle jeg selvsagt ha undersøkt mye nærmere. Det har jeg gjort nå, og i tillegg vært så heldig å få litt konsultasjonshjelp fra Gino Van Oudenhove og Steffen Kjærgaard.

Herifra og inn blir det litt teknisk krevende, men holder du tunga rett i munn skal jeg prøve å guide deg gjennom regelverket og presentere mine tanker og den nye konklusjonen jeg har kommet frem til.

Regelverket
Det er nemlig tre punkter/kriterier i regelverket vi er nødt til å bedømme. De lyder som følger:

1) An NOC may not have more qualified riders than it has riders ranked in the individual ranking of the tour concerned.

2) An NOC already qualified (according to criterion no. 1) or having obtained one place for the Time Trial event (according to participation criterion A) through the UCI WorldTour ranking cannot be taken into account to obtain places in the other tours. Therefore, the remaining ranked nations will be taken into consideration in accordance with the respective rank of the UCI Africa Tour, UCI America Tour, UCI Asia Tour, UCI Europe Tour and the UCI Oceania Tour.

3) An NOC not reaching its athlete quota through the UCI WorldTour Calendar rankings (special provision no. 1) may obtain places up to the number of places it was unable to obtain in its respective tour – the UCI Africa Tour, UCI America Tour, UCI Asia Tour, UCI Europe Tour and the UCI Oceania Tour (special provision no. 2) – but must not, however, exceed the athlete quota obtained in the UCI WorldTour ranking.

Slik «mistet» Norge en plass
La oss starte med det enkleste ført, nemlig punkt 1. Slik jeg tolker det er det dette punktet som forteller oss at Norge mister en av sine OL-plasser, fordi vi har tre ryttere som har skåret poeng på den individuelle rankingen, ikke fire som er antall plasser vi i utgangspunktet har gjort oss fortjent til gjennom World Tour-nasjonsrankingen. Slik tolket Steffen Kjærgaard også lovteksten.

Så langt ikke alt for vanskelig. Men nå må vi hoppe ned til punkt tre. Her var jeg lenge usikker på hvordan teksten skulle tolkes, men i samråd med Joker Meridas sportsdirektør Gino Van Oudenhove, kom jeg frem til å tolke teksten slik at Norge kunne vinne tilbake den tapte plassen gjennom Europatouren.

Om det stemmer avhenger antall norske OL-plasser av hvor vi ligger på Europatouren. Her møter vi på et nytt problem.

For i henhold til Europatouren fordeles plassene slik: Nasjoner ranket mellom 1-6. plass får tre OL-plasser, mens nasjoner ranket mellom 7-16. plass får to OL-plasser.

Men det kan virke som UCIs motto er at det ikke skal finnes noen regler uten unntak. Unntaket som gjelder for Europatouren er det som er listet opp som nummer to ovenfor.

Der står det: «Nasjoner som har kvalifisert seg (...) gjennom World Tour-rankingen, kan ikke bli tatt med i regnskapet for å skaffe seg OL-plasser gjennom andre tourer. Derfor vil de gjenstående nasjonene (etter å ha fjernet de som er kvalifisert gjennom World Tour-en, red. anm.) bli tatt med i betraktningen gjennom deres representative Europatour».

Definisjonsspørsmål
Så kommer et nytt definisjonsspørsmål. Hva betyr «kvalifisert gjennom World Tour-rankingen»? Norge er jo for eksempel kvalifisert gjennom World Touren gjennom sin 12. plass. Men for å tjene tilbake den ene plassen vi tapte på grunn av kriterium nummer 1, så må vi jo ifølge kriterium nummer 3 telles med i Europatouren.

Det er her logikken begynner å spenne bein på deg. For vil ikke dette bety at kriterium nummer 2 sletter ut nummer 3, nettopp basert på logikken jeg nettopp gikk gjennom?

Slik kan det umulig være, og på mange måter stopper en hundre prosent objektiv tilnærming til saken her. Kall det gjerne UCIs logiske blindvei.

For å komme videre må man begynne mer eller mindre kreativ tenking. Gino Van Oudenhove foreslo da at UCI kanskje definerer land som «kvalifiserer seg gjennom World Tour-en» som de landene som har like mange ryttere som har tatt poeng i World Touren som de har opptjente OL-plasser. Altså kun de lagene som ikke blir rammet av kriterium nummer 1.

Det er viktig å presisere at dette er en personlig teori, og ikke noe fasitsvar. Men jeg syntes det var en logisk tanke. De nasjonene som ikke trenger å bruke Europatouren for å kvalifisere seg med ekstra ryttere, de blir strøket fra Europatouren.

Så jeg valgte å gå videre på dette sporet, selv om det altså er et spor som har kommet frem gjennom subjektiv tolkning av lovteksten. Det neste steget var da å sette opp en «ny» Europatour, med riktige nasjoner fjernet.

Den nye Europatour-rankingen
Første steg ble da å gå gjennom de 15 første nasjonene på World Tour-rankingen og se hvilke av de nasjonene som hadde like mange ryttere med World Tour-poeng som de hadde opparbeidet kvote til.

Da kom jeg frem til følgende Europatour (basert på den som ble lagt frem 25. sept.):

1. Slovenia
2. Russland
3. Portugal
4. Polen
5. Tyrkia
6. Hviterussland
7. Litauen
8. Kroatia
9. Ukraina
10. Tsjekkia
11. Østerrike
12. Bulgaria
13. Estland
14. Serbia
15. Norge
16. Sverige

Ifølge denne er altså Norge nummer 15 ikke nummer 17 som først antatt. Men nok en gang, dette er ingen fasit, men det jeg ser på som et bedre løsningsforslag.

Skulle dette stemme vil Norge klare å ta tilbake den ene OL-plassen vi mistet med hjemmel i kriterium nummer tre.

Jeg beklager på det sterkeste at jeg villedet dere med det forrige innlegget, og håper at dette ikke skaper ytterligere forvirring. UCI kommer trolig med fasiten i løpet av neste uke, så da blir det spennende å se hva de har kommet frem til.

Det er også en del kriterier som i verste fall kan ta fra Norge plasser på andre bakgrunn enn Europatouren, men det blir for komplisert å gå inn på.

PS: Som sagt er min «nye» Europatour-oversikt basert på en ranking lagt frem 25. september. Altså er ikke rankingpoeng tjent inn etter denne datoen tatt med i regnskapet, men trolig utgjør ikke det store forskjeller. En ny ranking kommer trolig ut på mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag