*Nettavisen* Sport.

Dette er OneCo-Mesterhus' svenske joker

Foto: Jonas Lindstrøm (www.procycling.no)

- Han er en av de beste spurterne i Norden, skryter sportsdirektøren.

14.01.12 17:57

DRAMMEN/OSLO (procycling.no): Team OneCo-Mesterhus gjorde det klokkeklart at de ønsket å utfordre de beste norske lagene om den norske sykkeltronen da de ble presentert i Drammen forrige uke.

Til tross for at laget satser hardt på å bygge et sterkt kollektiv, er de helt avhengige av å toppe godt lagarbeid med sterke enkeltmannsprestasjoner om målet om en gullmedalje i et nasjonalt mesterskap skal oppfylles.

Les også:Vil ha Joker ned fra tronen

Den jobben kan fort falle på svenske Linus Dahlberg.

Lagets spurter
Dahlberg var den første rytteren som ble presentert, og komplimentene lot ikke vente på seg fra sportsdirektør Fred Arne Enger.

- Han er en av Nordens aller beste spurtere.

I all rettferdighet har ikke svenske Dahlberg merittlisten til å leve opp til et slikt utsagn, men med blant annet en andreplass på en etappe i Flèche du Sud i 2010 har han bevist at han er veldig rask på sine beste dager.

Svensken er ikke ny i norsk sykkelsport. I 2009 var han en del av det norske laget Trek-Adecco. Takket være kontaktene han skaffet seg der er han nå tilbake i norsk sykkelsport, noe han gleder seg stort over.

- Jeg har veldig positive erfaringer fra Norge. Det var en bra organisasjon, god stemning og så ser de på mer enn bare resultatene, forteller han til procycling.no.

Fristet av den norske sykkeloppturen
Men det er ikke bare de positive erfaringene som har ført Dahlberg over svenskegrensen.

For mens norsk sykkelsport er i vinden som aldri før med hele sju kontinentallag denne sesongen, går det tråere i Sverige.

- Vi ligger dessverre litt etter i Sverige. Det jobbes ikke like hardt for å få fremgang, selv om proffene har sørget for gode internasjonale resultater.

- Derfor søker jeg meg til Norge. Det er et utrolig oppsving for sykkelsporten i Norge og det er veldig kult å være en del av det.

Les også:Norges nye sykkellag

Men for at en spurter skal kunne skinne er han avhengig av et sterkt lag rundt seg. En av de som håper at han kan hjelpe den raske lagkameraten er Vegard Nyhus.

Rytteren som kom fra IK Hero skulle opprinnelig bli ishockeyspiller, men da han skadet skulderen oppdaget han gleden ved å sykle.

- Jeg har alltid vært veldig raskt på skøyter, og vært en av de med best utholdenhet på samlinger med forbundet. Jeg er fortsatt veldig rask, og nå håper jeg først og fremst at jeg kan hjelpe Linus.

- Sinnsykt rask
Etter at Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff forlot Norge til fordel for profflivet i utlandet har ikke nivået på spurterne vært all verden her hjemme. Riktignok har både Mats Lohne (Joker Merida) og Frans Leonard Markaskard (Øster Hus) vist lovende takter, men ingen har utpreget seg som noen spurtkonge.

Nyhus har dermed, i likhet med sin sportsdirektør, tro på at Dahlbergs spurtegenskaper kan gi laget en liten fordel i kampen mot de andre norske lagene.

- Jeg tror han kan gjøre det veldig bra. Jeg har allerede merket at han er sinnsykt rask, så han har jeg tro på. Jeg tror også at vi har nok folk til å få han i posisjon til spurtene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jonas Lindstrøm

Ser mot utlandet
På sikt satser Team OneCo-Mesterhus på å bli et av Europas beste kontinentallag. For å oppnå det målet ser ikke Enger bort fra at laget blir nødt til å se enda mer til utlandet.

- Om man skal komme et knepp høyere i fremtiden, må vi kanskje gå enda lenger, og prøve å finne noen ryttere i utlandet.

- Det er klart at vi skal prøve å bygge opp sykkelsporten i Norge, og brorparten av rytterne skal være norske så lenge de holder en høy kvalitet, men skal vi nå målet vårt holder det ikke bare å ha norske ryttere.

Han trekker frem Michael Rasmussens lag, Christina Watches, som et eksempel på et ambisiøst sykkellag som ser utenfor egne grenser for å oppnå målene sine.

Foreløpig er Linus Dahlberg eneste utlending i det norske laget, men han ser gjerne at han får flere svensker, for eksempel, på laget.

- Det er klart det kan bli litt ensomt. Spesielt nå under skisesongen. Da får jeg høre det hver gang nordmennene vinner, smiler Team OneCo-Mesterhus-rytteren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.