RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er rått parti

Foto: AP/Scanpix
Hvordan i alle verden skal Norges iskrigere stoppe disse gutta?

Først vant Slovakia over Russland på straffer, og deretter knuste Zdeno Chara, Marian Gaborik og Marian Hossa stakkars Latvia med 6-0. Neste oppgave for de slovakiske NHL-stjernene er Mats Zuccarello Aasen, Tore Vikingstad og resten av de norske hockeygutta. På papiret er det rått parti.

For det er nemlig ingen hvem som helst de norske gutta står overfor. Det er snakk om internasjonale stjerner her, med bøttevis av erfaring fra verdens tøffeste hockeyliga, National Hockey League.

Veteranen
Marian Hossa for eksempel kom til NHL i 1997/1998-sesongen, da han ble draftet av Ottawa Senators. Han spiller for Chicago Blackhawks, og har også vært innom klubber som Atlanta Trashers, Detroit Red Wings og Pittsburgh Penguins.

31-åringen er 1,87 meter høy og veier 95 kilo, altså ingen enkel mann å hanskes med. Vingen samler jevnlig poeng, og har scoret 356 mål og hatt 397 assists på 812 kamper i grunnserien, og står med 31 fulltreffere og 45 assist i playoffspillet totalt, ifølge nhl.com.

Han har også blitt plukket ut til NHLs All-Star-kamp i 2001, 2003, 2007 og 2008. I 1999 var han på NHL All-Rookie Team. Marians yngre bror, Marcel Hossa har for øvrig også spilt i NHL for New York Rangers, og spiller nå i russiske KHL.

Stjernen
En annen rutinert herremann i verdens tøffeste hockeyliga er Marian Gaborik. 28-åringen ble draftet av Minnesota Wild tilbake i 2000 og spiller nå for New York Rangers. Han har også en sesong bak seg i den svenske hockeyligaen. I 2205/2006-sesongen fikk han noen kamper for Färjestad.

Også Gaborik er en voksen herremann, med 1,85 meter på strømpelesten, mens badevekta viser 90 kilo hver morgen. Gaborik trives best ute på høyrekanten, og fra den posisjonen har han scoret 254 ganger og vartet opp med 252 assists i grunnserien, mens han har notert seg for 12 mål og 10 assist i playoffspillet. I gamleklubben Minnesota Wilds er han både tidenes toppscorer, tilrettelegger, og poengsanker.

28-åringen har to ganger tidligere deltatt i OL. Under lekene i Salt Lake City i 2002 og i Torino i 2006. Da ble Slovakia henholdsvis nummer 13 og nummer 5. Gaborik var også med da Slovakia sikret seg bronsemedaljen under VM i 2003.

Giganten
Den største av dem alle, i alle fall størrelsesmessig, er det imidlertid Zdeno Chara som er. 32-åringen er en veslevoksen kar som strekker seg 2,05 meter opp i luften, og veier 115 kilo. Til sammenligning er Norges Mats Zuccarello Aasen 1,71 meter høy og veier 73 kilo.

Og disse to vil sannsynligvis barke sammen flere ganger i løpet av onsdagens oppgjør. Zuccarello Aasen er regnet som en av Norges beste offensive våpen, mens Chara spiller back, og vil nok ikke ta mye for å sette den lille nordmannen på plass.

Den storvokste slovaken spiller for Boston Bruins i NHL, og har tidligere vært innom Ottawa Senators og New York Islanders.

Ifølge NHL.com har den defensive spilleren fått med seg 109 scoringer og 243 assists på 827 kamper i grunnserien, mens han i playoffspillet har 5 mål og 15 assist på 63 kamper totalt. Chara skal også være en meget språkyndig kar, og snakker både slovak, svensk, russisk, engelsk og tysk flytende.

Støtte fra Sverige
Skulle Slovakia slå Norge, som de også bør gjøre spillerstallen tatt i betraktning, så møter de våre gule og blå naboer i øst, Sverige. Svenskene har imidlertid et ørlite håp om at Norge kan sjokkerte hele hockeyverdenen, og slik sett gi svenskene lettere motstand i kvartfinalen.

- Om man ser tilbake på denne turneringen, så har det skjedd mirakler tidligere. Slovakia burde slå Norge, men man vet aldri, sier den svenske NHL-proffen Douglas Murray til expressen.se.

Ottawa Senators-kaptein Daniel Alfredsson tror også at Slovakia vil få lett match, men innrømmer at han håper på Norge.

- En liten sjanse er det nok, men den er ikke stor, sier Alfredsson.

Så spørs det da om de norske iskrigerne kan sjokkere en hel hockeyverden, eller om de bare blir en kasteball i møtet med de store gutta. Kampen spilles i hvert fall 06.00 onsdag morgen norsk tid.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere