Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Sanremo-favorittene

Peter Sagan er rå oppover, nedover og i spurten. Derfor vinner han Milano-Sanremo. procycling.no gir deg alle favorittene!

Milano-Sanremo innleder en fantastisk tid for de sykkelfrelste.

Fra søndag går det slag i slag med praktfulle og fryktinngytende klassikere.

Først ut er altså den 298 kilometer lange ferden fra Milano til Sanremo. Rittet er en av sykkelsportens fem monumenter, og det er stor prestisje å vinne «La Primavera». Dette er ikke et bare et sykkelritt, det er tradisjon, slående landskap og drama uten like.

Rittet er alltid svært åpent, og innbyr til klatreglade så vel som spurterne. Mark Cavendish har vunnet rittet tidligere, mens det var Simon Gerrans som vant fjorårets utgave. Men hvem vinner i år?

Favorittene og outsiderne er mange, og procycling.no loser deg gjennom rytterne med mulighet til seier.

Peter Sagan (Cannondale)
Det er liten tvil om at slovaken er årets store favoritt. 23-åringen slutter aldri å imponere, og Milano-Sanremo passer han som hånd i hanske. Bakkene Cipressa og Poggio burde gå som en lek for Sagan, samtidig som det vil slite ut de raskeste spurterne.

Med den formen Sagan har vist i det siste, kan han vinne på flere måter. Han kan være med når de sterkeste klatrerne angriper oppover Poggio, samtidig som han kan avgjøre det i en spurt i en større gruppe. Slovaken vil også tåle å ligge litt bak over toppen av Poggio, da han er en villmann i den svingete nedoverbakken fra toppen.

Det eneste som taler mot Sagan er at alle øyne er rettet mot ham. Alle vet at det er Sagan som er den store favoritten.

Med seg på Cannodale-laget har Sagan blant annet superraske Elia Viviani og stortalentet Moreno Moser, som begge to kan vinne rittet, dersom Sagan ikke innfrir. Likevel er det nok alt for Sagan i et meget sterkt Cannondale-lag.

I fjorårets ritt ble Sagan «kun» nummer fire. Da fikk Fabian Cancellara, Simon Gerrans og Vincenzo Nibali luke opp Poggio. Det er verdt å merke seg er at Nibali og Sagan var på samme lag, og det ble dermed unaturlig at Sagan og lagkamerat Daniel Oss skulle ta opp jakten på trioen foran. I spurten bak var unggutten overlegen, og viste for ente gang at han tåler den lange distansen.

Sagan er uten tvil årets store favoritt.

Les også:«Er favoritt hvert år, men har fortsatt ikke vunnet»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fabian Cancellara (RadioShack)
Når sveitseren er i form, er han et beist på sykkelen. Cancellara vant rittet i 2008, og etter to andreplasser på rad de siste årene, er han ute etter nok en triumf i Sanremo. 31-åringen, som viste god form i Strade Bianche, er avhengig av å riste av seg de sterkeste spurterne før finalen. Det har han normalt sett gjort på Poggio.

I fjor var Cancellara trolig rittets sterkeste, men brukte for mye krefter på å taue Simon Gerrans og Vincenzo Nibali på slutten. I år vil han neppe gjøre det samme, og dersom sveitseren har en luke etter Poggio, vil ingen ha sjanse til å tette luken på det flate strekket inn mot mål.

Cancellara har i forkant av rittet fortalt at han ikke har tenkt til å kjøre, dersom han har Sagan på hjul. Så gjenstår det å se om Sagan kan følge når Cancellara setter inn monsterkreftene.

Les også:Munnhuggeri blant favorittene

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vincenzo Nibali (Astana)
Italieneren er i kanonform, noe han viste senest i Tirreno-Adriatico. Nibali kjenner rittet meget godt, og ble nummer tre i fjor.

Det er ingen grunn til å spekulere rundt Nibalis taktikk. Han må angripe i bakkene, og det kommer han til å gjøre. På sine beste dager har han en akselerasjon de færreste klarer å matche i motbakkene. I tillegg er han en kløpper nedover, og trenger ikke store luken over Poggio for å holde unna.

Nibali er nok avhengig av å komme helt alene til mål, da han ikke er noe særlig av en spurter.

I ryggen har Nibali er vanvittig sterkt lag, med flere ryttere som selv kan kjempe om en fremskutt plassering. Dersom Nibali ikke kommer seg av gårde, og det hele ender i en spurt i en mindre gruppe, er Borut Bozic, Enrico Gasparotto og Simone Ponzi alle klare for å gripe sjansen. Maxim Iglinskiy vil trolig hjelpe Nibali i bakkene, og kan kanskje også finne på noe selv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thor Hushovd og Philippe Gilbert (BMC)
Man kommer ikke utenom disse to. Begge har vunnet VM, og er menn for de store anledningene. Hushovd hadde en trøblete fjorårssesong, men virker nå å være tilbake for fullt. Kjempeetappen i Tirreno-Adriatico vitner om en nordmann lysten på suksess. Samtidig er det vanskelig å se hvordan Hushovd skal vinne. Han er ikke rask nok i en spurt mot Sagan og de andre spurterne, og det er lite trolig at Hushovd klarer å riste av seg slovaken i motbakkene.

Noe som taler Hushovds vei, er det knallsterke BMC-laget. Med hele fire ryttere som kan vinne rittet, har BMC flere å spille på. Én av dem er Philippe Gilbert. Når verdensmesteren er i form, er det ingen i verden som er bedre i kort, eksplosive bakker. Belgieren har muligheten til å stikke på Poggio og holde hele veien inn.

Gilberts styrke i motbakkene, kan fort bli Hushovds vei til suksess. Dersom Gilbert får en luke over Poggio, kan Hushovd sitte bak å spare krefter til spurten, og alle er klar over hva nordmannen kan gjøre på slutten av lange ritt. Kanksje får vi også et Hushovd-støt på den siste flate strekken inn mot målet.

Både Gilbert og Hushovd har to tredjeplasser fra tidligere utgaver av rittet, og vet hva dette handler om. I tillegg til disse to, kan både Taylor Phinney og Greg Van Avermaet spille en avgjørende rolle i finalen.

Les også:Dette er Hushovds fordel

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Edvald Boasson Hagen (Team Sky)
Supertalentet fra Rudsbygd har mang en gang fått høre at han ikke tåler distansene. Med andreplass i fjorårets VM viste nordmannen at distansen ikke lenger er et problem.

Det er likevel noen store usikkerhetsmomenter rundt 25-åringen. Han har ikke kjørt ritt siden Omloop Het Nieuwsblad den 23. februar. Sky-laget har valgt høydetrening på Tenerife fremfor deltakelse i Tirreno-Adriatico eller Paris-Nice. Skys klatrelag hadde stor suksess med dette i fjor, men det gjenstår å se hvordan det slår ut for Boasson Hagen og resten av klassikerlaget.

Det andre store usikkerhetsmomentet er erfaringen. Boasson Hagen har deltatt i rittet fire ganger, men har aldri vært med i kampen om seieren. Fjorårets 25. plass er Boasson Hagens beste plassering hittil, og nordmannen vet fortsatt ikke hvordan det er å kjempe om seieren i denne typen klassiker. Men det som er sikkert er at når Boasson Hagen har en av sine gode dager, er han én av få som kan hamle opp med Peter Sagan både oppover og i spurten.

I ryggen har Boasson Hagen er meget sterkt lag. Geraint Thomas viste kjempeform tidligere på sesongen, og kan fort bli Skys beste mann på søndag. Briten er sterk nok til å henge med over Poggio, og har samtidig en ålreit spurt. Til å hjelpe de to har man blant annet Bernhard Eisel, Ian Stannard og Vasili Kiryienka. Det er tre menn man ikke skal kimse av. I tillegg er superrutinerte Gabriel Rasch med på laget for å lose frem de litt yngre.

Les også:Sky dropper kjøring i Sanremo-løypa

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Outsiderne
Et av kjennetegnene til Milano-Sanremo er dets kompleksitet. Å spå utfallet på forhånd er nærmest umulig, og man kan derfor trekke frem en hel haug av outsidere til årets ritt.

Vi deler outsiderne inn i to kategorier; rytterne som kjemper om seieren dersom farten blir ganske lav over bakkene eller kan vinne spurten i en litt større gruppe, og de som må gå solo eller være med en mindre gruppe til mål.

Spurterne:
Mark Cavendish og Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step), André Greipel og Jürgen Roelands (Lotto Belisol), Matt Goss (Orica-GreenEDGE), Sacha Modolo (Bardiani), Gerald Ciolek (MTN-Qhubeka), John Degenkolb (Argos-Shimano), Alessandro Petacchi (Lampre), Alexander Kristoff (Katjusja), Heinrich Haussler (IAM), Tyler Farrar (Garmin), Arnaud Démare (FDJ), Jose Joaquin Rojas (Movistar) og Mark Renshaw (Blanco).

De som må angripe:
Tom Jelte Slagter (Blanco), Mauro Santambrogio og Oscar Gatto (Vini Fantini), Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE), Luca Paolini (Katjusja), Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step), Yoann Offredo (FDJ), Filippo Pozzato og Diego Ulissi (Lampre) og Juan Antonio Flecha (Vacansoleil).

procycling.no følger Milano-Sanremo LIVE fra første tråkk på søndag!

Kommentarer til denne saken