RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er Schlecks løytnant

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
- Jeg er ikke en vinner, sier Haimar Zubeldia, men kan han hjelpe Andy Schleck til sin første Tour de France-seier?

Haimar Zubeldia slo for alvor igjennom på det virkelig store sykkellerretet i 2003. Baskeren skapte sammen med lagkompis Iban Mayo mye liv og røre i de franske fjellene. Zubeldia ble til slutt nummer fem i sammendraget.

Zubeldia skrev under for Euskaltel-Euskadi i 1998 og viste hva som bodde i han allerede i 2000-sesongen. Bare Tyler Hamilton slo klatrespesialisten i Critérium du Dauphine og Zubeldia ble tiendemann i Vuelta a España.

Selv om han ved to anledninger har blitt nummer fem i Tour de France har det vist seg at Zubeldia ikke har potensiale til å kjempe om de aller gjeveste plasseringene år etter år.

Det har baskeren selv innsett, og etter overgangen til Astana i 2008 og RadioShack i 2009 har han vært en eminent hjelperytter i de stupbratte Tour de France-fjellene.

Under Johan Bruyneels ledelse vil han neste sesong være en av brødrene Schlecks aller viktigste hjelperyttere. En type hjelperytter de savnet i årets utgave.

- Jeg er ikke en vinner
- Jeg har alltid beundret Johan, forteller Zubeldia til det franske sykkelnettstedet velochrono .

- Han har alltid ledet laget sitt briljant. Det virket opplagt for meg å bli med ham på dette nye eventyret, fortsetter 34-åringen.

Det var under Bruyneels ledelse Zubeldia tok sammenlagtseieren i Tour de l’Ain. Baskerens prologseier ble avgjørende og sammenlagt vant Zubeldia under sekundet foran nederlenderen Wout Poels.

Før dette hadde ikke Zubeldia vunnet et individuelt sykkelritt på over ti år. Det var i 34-åringens gjennombruddsesong i 2000. En ung Haimar Zubeldia vant sin første seier på hjemmebane i Euskal Bizikleta. Zubeldia vant 8 sekunder foran ONCE-legenden Igor Gonzalez de Galdeano.

- Jeg er ikke en vinner, innrømmer spanjolen.

- Min rolle i laget er å hjelp kapteinene i fjellene i Grand Tour-ritt, forteller Zubeldia. Kapteinene Zubeldia skal hjelpe neste år er Fränk og Andy Schleck.

ZUBELDIA: Kjempet om pallplass i årets Classica San Sebastian, men som han selv sier: - Jeg er ingen vinner.
ZUBELDIA: Kjempet om pallplass i årets Classica San Sebastian, men som han selv sier: - Jeg er ingen vinner.

Kan de gjenskape Armstrong-toget?
- Vi mangler ikke utfordringer. Jeg er både spent og motivert, sier Zubeldia.

Spanjolen legger opp sesongen som i fjor. Han starter i Mallorca, før han skal kjøre etapperitt i Katalonia og på hjemmebane i Baskerland. Deretter kjører han Ardenner-klassikerne og Tour of California.

Før Tour de France kjører han Critérium du Dauphine, hvor han ble nummer to i 2000 og har vunnet ungdomstrøyen to ganger.

- Målet er å komme i form til Tour de France. Jeg vil gripe alle muligheten som byr seg til å hjelpe våre ledere, sier Zubeldia.

- Personlig tror jeg at jeg kan bidra vesentlig i Schleck-brødrenes kamp om den gule trøyen, mener RadioShack-Nissan-rytteren.

I Lance Armstrongs glansdager komponerte Bruyneel et slags opptrekk med ryttere som Jose Luis Rubiera, Manuel Beltran og Roberto Heras. Kan Zubeldia være nøkkelen til nok et fjellopptrekk ala Bruyneel?

- Det var merkelig
Zubeldia kan fortelle at alt ikke var fryd og gammen i oppstarten av fusjonsprospektet mellom Leopard og RadioShack.

- Det er sant at det var merkelig når vi møttes. Vi hadde nettopp avsluttet sesongen og det som tidligere var rivaler var plutselig lagkamerater, erindrer spanjolen.

- Men holdningene endret seg. Nå (på treningsleir i Calpe, vår anm.) er alt bedre. Alle kjenner hverandre og atmosfæren er rosenrød, forteller Zubeldia.

Det er ingen tvil om at RadioShack-Nissan vil stille et utrolig sterkt lag i Tour de France. Om Zubeldia kan lede Schleck-brødrene til gult i Paris er dog vanskeligere å si.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere