Det svenske ishockeylandslaget vant sitt andre OL-gull i historien i Torino i 2006. Torsdag startet jakten på det tredje.

Sverige OL-åpnet mot Tsjekkia, og fikk en knallstart på mesterskapet. Tre Kronor vant åpningskampen 4-2, etter scoringer av Erik Karlsson, Patrik Berglund og Henrik Zetterberg.

Førstnevnte puttet to mål, og beviste han blir svært viktig dersom svenskene skal klare å spille seg helt til OL-finalen.

Karlsson har hatt en fantastisk utvikling i Ottawa Senators siden han kom fra svenske Frölunda i 2009, og han fikk James Norris Memorial Trophy i 2012, som deles ut til NHLs beste back. Han oppnådde fantastiske 78 poeng på 81 kamper, noe som gjorde ham til en av svært få backer som det siste tiåret har prestert i nærheten av et gjennomsnitt på ett poeng per kamp. Poengsummen gjorde også svensken til den defensive spilleren som har gjort flest poeng for Senators noensinne, og han kom med på NHL First All-Star Team.

Denne sesongen har 23-åringen gjort 55 poeng på 59 kamper, og omtales av mange som den beste offensive backen i NHL.

- Kult å spille sammen med han
Både Canada, Russland, USA og Finland har ambisjoner om OL-gull, og må definitivt se opp for den svenske superbacken dersom de skal komme seg helt til finalen.

- Erik er utrolig god, og har et giftig skudd. Det er kult å ha han på samme side for én gangs skyld, sa Zetterberg, som til daglig er kaptein i Detroit Red Wings, ifølge Aftonbladet.

Svenskene scoret de fire første målene i OL-åpningen, men tsjekkerne skapte spenning da de reduserte til 4-2 i andre periode. Sveriges målvakt, Henrik Lundquist, som spiller sammen med Mats Zuccarello Aasen i New York Rangers, klarte imidlertid å stenge buret i den siste perioden, og det endte med svensk seier.

- Lundquist står bra og redder oss mange ganger. Mye er bra, men det er også mye som kan bli bedre, oppsummerer Zetterberg.

Norge OL-åpner mot Canada
Nå gjenstår Latvia og Sveits for svenskene i gruppespillet. Begge burde være overkommelige motstandere, selv om sveitserne overraskende kom seg helt til finalen i VM i fjor, der de tapte mot nettopp Sverige.

Sveits slo Latvia 1-0 i kampen som ble spilt samtidig som Sverige-Tsjekkia.

Torsdag fortsetter ishockeyturneringen i OL, og da møter blant andre Norge den regjerende mesteren Canada. Kampen spilles klokken 18.00 norsk tid. Klokken 13.30 norsk tid spiller vertsnasjon Russland mot Slovenia. Samtidig møtes USA og Slovakia, mens Finland og Østerrike, som er i Norges gruppe, spiller klokken 9.00.