Gå til sidens hovedinnhold

Dette er stjernene uten kontrakt

To Vuelta-vinnere topper listen med kontraktsløse ryttere.

Selv om overgangsvinduet går mot slutten befinner flere toppryttere seg uten konkrakt foran sesongen 2014. Mens de fleste allerede starter neste års treningsprogram, venter fortsatt mange ryttere på telefon fra en potensiell arbeidsgiver.

Situasjonen for de som leter etter et nytt lag er langt fra ideell, ettersom flere lag har blitt tvunget til enten å skjære ned eller legge ned. Euskaltel-Euskadi, Vacansoleil, Champion System og Sojasun forsvinner, mens lag som Saxo-Tinkoff og Movistar kutter kostnader.

En undersøkelse utført av La Gazzetta dello Sport viser at omtrent 1/3 av de profesjonelle italienske rytterne er uten kontrakt. I midten av november telte den italienske sportsavisen 54 (av 168 ryttere) arbeidsløse ryttere.

Det mest prominente navnene uten kontrakt for neste sesong er imidlertid ikke italienske. De er først og fremst spanske, baskiske, amerikanske og australske.

Chris Horner (tidligere RadioShack-Leopard)
Til tross for at han fikk store deler av året ødelagt på grunn av en kneskade, ble 2013 utvilsomt den mest innholdsrike sesongen i Chris Horners 14 år lange karriere. Med kun 15 rittdager gikk han inn i Vuelta a España som perifer outsider. Likevel kom han ut som overraskende sammenlagtvinner.

Horners plutselige Grand Tour-triumf ble mistenkeliggjort og RadioShack-rytteren fikk ikke fornyet tillit hos Trek Cycling Factory, som overtar lagets lisens i 2014.

I en alder av 42 år er amerikaneren fortsatt sulten på å være en del av WorldTouren, men interessen er ikke gjensidig. Ifølge Sudouest.fr ble Jean-René Bernaudeau, teamsjef i Europcar, tilbudt den ferske Vuelta-vinneren til prisen av 750 000 euro. Det franske laget, som søker WorldTour-lisens foran neste sesong, avslo tilbudet.

Selv ønsker Horner å konkurrere ytterligere to år. Den tidligere vinneren av Baskerland rundt og Tour of California fortsetter dermed jobbjakten.

Juan José Cobo (tidligere Movistar)
Juanjo Cobo er enda en tidligere (overraskende) Vuelta-vinner på jakt etter kontrakt. Den 32 år gamle spanjolen vant 2011-utgaven av det spanske tre ukers rittet, foran blant andre Chris Froome og Bradley Wiggins. Ifølge Biciclissmo har den tidligere Movistar-rytteren fortsatt et ønske om å fortsette sin karriere, hvilket har vært preget av store svingninger i prestasjon.

I den lysende drakten til Saunier Duval skinte han godt ved å vinne Baskerland rundt (2007) og Tour de France-etappen til Hautacam (2008*). Etter to anonyme sesonger med Movistar har Cobo vist få tegn til formen som førte han helt til topps i Vuelta a España som Geox-rytter.

I år avsluttet han sesongen med å bryte fire av fire ritt i august og september.

Samuel Sánchez (tidligere Euskaltel-Euskadi)
Som mangeårig kaptein for flaggskipet til baskisk sykkelsport er det rart å forestille seg Samuel Sánchez i andre farger enn Euskaltels velkjente oransje drakt. Men da prosjektet forliste ved utgangen av denne sesongen, måtte også den olympiske mesteren fra Beijing se seg om etter nye muligheter.

35 åringen håpte sykkelentusiasten Fernando Alonso skulle finansiere et nytt lag, men Formel 1-stjernen bestemte seg for å vente til 2015. «Samu» har i stedet blitt linket til det belgiske andredivisjonslaget Wanty, som bygger seg opp på restene av Vancansoleil-laget.

Den spanske sportsavisen Marca kobler han også til tredjedivisjonslaget Sky Dive i Dubai. Det nystartete laget skal visstnok ha tilstrekkelig finansielle muskler til å signere den meriterte spanjolen.

Igor Anton (tidligere Euskaltel-Euskadi)
En annen karismatisk klatrer i kontraktstrøbbel er Igor Anton. Den fjærlette baskeren har syklet hele sin karriere for Euskaltel, men må reie utenlands skal han fortsette videre i 2014.

30-åringen har prestert jevnt i Grand Tours de siste sesongene. Anton har fire etappeseiere fra Vuelta a España og en seier på Monte Zoncolan fra Giro d’Italia i 2011.

Redningen for Anton kan være ulykken til Kevin De Weert, som står i fare for å miste sin plass på Omega Pharma-Quick Step på grunn av en alvorlig skade. Hvis De Weert ikke er i stand til å kjøre, åpner det seg en plass til Anton på det belgiske laget, som har vært flittige på overgangsmarkedet denne høsten.

Luis León Sánchez (tidligere Belkin)
Den tidligere vinneren av Paris-Nice og to etapper i Tour de France sliter med et dårlig rykte. I år har han vært under kontrakt med Belkin Pro Cycling, men ble forhindret å kjøre under hele vårsesongen.

Laget tidligere kjent som Rabobank gav Sánchez en midlertidig suspensjon på grunn av hans angivelige samarbeid med «dopingdoktoren» Eufemiano Fuentes. En intern etterforskning gav tilsynelatende ingen handfaste beviser, hvilket medførte at spanjolen returnerte til konkurranse i Belgia rundt i slutten av mai. Der slo han tilbake umiddelbart mot sin nederlandske arbeidsgiver ved å vinne rittets avsluttende etappe.

Spanjolen hadde fortsatt en lukrativ avtale som strakk seg frem til utgangen av 2015, men Belkin valgte å kjøpe ham ut allerede i år.

- Navnet hans dukker opp i for mange gamle saker, fortalte en talsmann for Belkin til De Telegraaf i begynnelsen av oktober.

30-åringen har imidlertid blitt linket til det spanske andredivisjonslaget Caja-Rural.

Andre navn...
...som også står uten lag foran neste sesong er blant andre australske Allan Davis, som kan vise til en andreplass i Milano-Sanremo (2007) og bronsemedalje fra VM (2010). Den uheldige situasjonen deler han med belgieren Kevin Seeldraeyers, som har vunnet ungdomstrøyen i både Giro d’Italia (2009) og Paris-Nice (2009).

Foreløpig har heller ikke Francesco Chicchi, Danilo Napolitano, Andrei Kashechkin og Vladimir Karpets sikret seg noen avtale for 2014.

En rekke notable navn har også dukket opp på listen av pensjonerte ryttere denne sesongen. Noen på grunn av stramt arbeidsmarked, andre av mer naturlige årsaker. Stefano Garzelli, Danilo Di Luca, Marco Pinotti, Stuart O’Grady, Juan Antonio Flecha, Benjamin Noval, Denis Menchov, David Zabriskie, Christian Vande Velde, Levi Leipheimer, Robert Hunter, Bert Grabsch, Thomas Rohregger og Andreas Klier har alle valgt å henge sykkelen på veggen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken