Dette er sykkelsportens Jack Bauer

Foto: Joolze Dymond (Endura Racing)

- Selvsagt er jeg tøff, de tok jo navnet fra meg!

16.06.11 13:19

HELSFYR (procycling.no): Å være dedikert sykkelinteressert innebærer at man i ny og ne plukker opp enkelte morsomme sammentreff.

Akkurat det var tilfelle for undertegnede i november 2009. Som en slags avhengighet blir statistikksiden cqranking.com besøkt gjentatte ganger daglig. Også utenfor sesong. Som den gangen i november 2009.

Siden presenterer alle UCI-kategoriserte sykkelritt, med vinner på forsiden. Alt må sjekkes. Og det var i en resultatliste fra Tour of Southland på New Zealand jeg fikk se navnet Jack Bauer. Ikke bare var han listefyll. Han ledet også rittet.

Kult.

For som så mange andre nordmenn har jeg sett samtlige episoder med Kiefer Sutherland i rollen som kontroversiell antiterror-agent i serien «24».

Besøk vårt forum!

- De har stjålet navnet mitt!
Gleden var derfor stor da jeg under to år senere fikk se startlisten til Glava Tour of Norway.

Jack Bauer!

Hovedpersonen selv var fullt klar over navnelikheten da vi møtte han i forbindelse med Glava Tour of Norway.

- Selvsagt er jeg tøff, de tok jo navnet fra meg, slår Bauer selvsikkert fast overfor procycling.no.

Da har vi nettopp spurt han om likheter til antiterrorhelten.

- Jeg er litt lei sammenligningen, men likheten jobber til min fordel. Når jeg kjører dårlig nevner folk meg uansett, flirer 26-åringen.

Nummer 24
Og det har han helt rett i. Eurosportkommentator Ole Kristian Stoltenberg stilte som fotograf under intervjuet og påpekte nettopp Bauers poeng.

- Da du ble nummer 23 i tempo-VM ble jeg litt skuffet. Jeg ville ha deg en plass lenger ned, forteller Stoltenberg.

- Hva? Ønsket du at jeg skulle sykle dårligere? Jeg var skuffet. Jeg ville sykle fortere, flirer Bauer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Joolze Dymond

Og historien gjentok seg ved målgang på etappen fra Jessheim til Hamar. På den første resultatlisten ble Bauer nummer 24. Stoltenberg, som da var speaker, var smørblid og konstaterte:

- Og mine damer og herrer, Jack Bauer ble nummer 24.

Dessverre ble gleden kortvarig, all den tid Angelo Furlan ikke var med i resultatene, og Bauer endte som nummer 25.

Bli venn med procycling.no på Facebook!

Er han en 24-timers utøver?
Begrepet 24-timersutøveren er velkjent her i Norge, men ikke noe Jack Bauer umiddelbart identifiserer seg med. Etter en liten skoletime henger han godt med i svingene.

- Jeg er ikke det utenom sesongen, det er helt sikkert. Jeg liker å ha det moro og nyte livet. Jeg har ikke syklet på toppnivå så lenge. Dette året er det første med skikkelig 24-timers fokus på syklingen. Vi trener, spiser og sover. Sånn sett kan du si at jeg lærer å bli en 24-timersutøver, forklarer den sympatiske «kiwien».

Fra musikken til sykkelsporten
Bauers vei til profesjonell sykkelsport i Europa er på mange måter noe kronglete, men det gjør den ikke mindre spennende. Bauer har gått fra å være rockebassist til å bli syklist. Og landeveissyklingen var noe han begynte sent med.

- Jeg startet med terrengsykling da jeg var åtte år, i grisgrendte strøk på New Zealand. Jeg startet for alvor å konkurrere da jeg ble 17, før det hadde jeg bare vært med i noen få konkurranser. Jeg startet også på universitetet som 17-åring. Det tok litt overhånd, selv om jeg prøvde å kombinere det.

- Når prøvde du deg på landeveien?

- Jeg rørte ikke en landeveissykkel før jeg var 21 år gammel. Nå er jeg i mitt andre år som profesjonell, og det har vært en lang og humpete vei siden dagene med terrengsykkel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Joolze Dymond

Den «rocka» Bauer
24-figuren Jack Bauer er en tøffing, men det er helt klart sykkelsportens Jack Bauer også. Det som holdt sykkelsatsingen tilbake i de tidlige tjueårene var musikken.

- Jeg spiller bass. Det er vel egentlig hobbyen min, forteller Jack forsiktig.

- Vanligvis spiller jeg femstrenger, og jeg slapper litt (spiller uten plekter, vår anm.).

Og musikken viser seg å være nøkkelen til Bauers relativt sene inntreden i sykkelsporten.

- Jeg forlot ikke New Zeeland før bandet mitt ble oppløst. Jeg har alltid sett på meg selv som en rocker, sykkelsporten har liksom vært en backup. Det er derfor jeg dro så sent til Europa.

- Har du lagd CD-er og turnert?

- Ja, men vi fikk aldri noen suksess. Det er derfor jeg er her nå, flirer han.

For etter å ha syklet sitt første Tour of Southland som mengdetrening for terrengsyklingen, ble han gradvis omvendt. Akkurat slik som Lars Petter Nordhaug, Michael Rasmussen og Cadel Evans har blitt før han.

Til Belgia alene
Bandet til Bauer la inn årene sommeren 2009. Da var det ingenting som holdt han tilbake lengre.

- Jeg dro til Belgia på egen hånd sommeren 2009. Jeg hadde et sug for å konkurrere i utlandet. Jeg har alltid snakket om å ha sykling som levebrød, og midtveis i 2009 lå ting til rette for å ta steget. Jeg hadde penger, og ingenting holdt meg tilbake.

På grunn av at han egentlig ikke syklet på landeveien, hadde han ingen hjelp fra etablerte «kiwiproffer» som Julian Dean og Greg Hendersson.

- Jeg hadde bare hørt at Belgia var et fint sted å starte. Jeg dro over veldig motivert og vant et par ritt. Endura tok kontakt derfra.

- Jeg var egentlig ikke motivert for Norge
Selvsagt må vi ta med hva Bauer synes om Norge og Tour of Norway.

- Jeg elsker det! Det er min første tur hit, forteller han med stor troverdighet.

- Men jeg var egentlig ikke motivert for turen. Vi har syklet mye nå. Olympia Tour, så et par ritt i Estland før vi kom hit. Vi er trøtte, har reist og konkurrert mye. Det ble litt sånn at dette rittet var noe som ble slengt på slutten bare. Men nå er vi her, og vi er alle motiverte og nyter tiden. Det er fint å sykle i sola og se et nytt land. Det var spesielt pent i dag (indre Østfold, vår anm.). Vi er heldige som er her, avslutter Bauer.

PS: Bauer har tysk far, og har derfor prøvd seg på ski. Som han selv sa: - Jeg vil ikke si at jeg kan stå på ski, men jeg har prøvd det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.