procycling.no har vurdert de største sammenlagtkanonene på bakgrunn av kriterier som klatreferdigheter, tempostyrke og lagsammensetning.

Vi presenterer her de fem syklistene vi tror står øverst på resultatlisten da Alper og Pyreneer er tilbakelagt og rytterne triller inn på Champs-Élysées om tre uker.

-

1. Bradley Wiggins

Team Sky / Storbritannia / 32 år

Beste Tour de France-plassering: 4 (2009)

Årets Tour de France er skreddersydd for Bradley Wiggins.

Hvis Team Sky får rittet inn i samme løpsutvikling som Paris-Nice, Tour de Romandie og Critérium du Dauphiné kommer Wiggins til å vinne.

32-åringen og hans Sky-mannskap har i alle de tre rittene fått løpet inn i sitt spor forholdsvis tidlig. Kaptein Wiggo har tatt teten fra start og mens lagkameratene har kontrollert rittet i fjellene har 32-åringen knust all motstand med temposykkelen mellom beina.

Dermed har han klart å skjule det som muligens er hans største svakhet, tempoøkninger i fjellene. Som tidligere banerytter og tempospesialist liker briten å holde sitt tempo oppover fjellsidene. Det beste for Wiggins er om hjelperytterne får sette ett tempo og at ingen forstyrrer lagmaskinen Sky i å male konkurrentene i stykker.

Bradley Wiggins oppgave har dermed blitt ganske «lett». Det «eneste» han må gjøre er å vinne tempoetappene. Det gjør han som regel, han slår i hvert fall de største konkurrentene i sammendraget – gjerne med god margin.

Hvis alt går som Sky vil ender Tour de France med en oppskriftsmessig seier til Bradley Wiggins.

+ Ekstremt temposterk / Meget godt lag / Erfaring med å lede ritt

- Skys mulige ambisjoner om grønn trøye / Tempoøkninger i fjellene / Dauphiné-vinneren vinner sjelden touren

Klatring: 4,6 / 6,0 Tempo: 6,0 / 6,0 Lag: 5,8 / 6,0

procycling.nos dom: 5,5 / 6,0

-

2. Cadel Evans

BMC Racing Team / Australia / 35 år

Beste Tour de France-plassering: 1 (2011)

Cadel Evans vant fjorårets Tour de France etter en oppvisning på den siste tempoetappen. Gode tempoetapper holder antageligvis ikke i år.

Som alle andre i Tour de France må Evans ha et forsprang på Bradley Wiggins før den avsluttende tempoetappen. Det blir utfordringen for australieren.

35-åringen viste i fjor at han er god nok til å vinne rittet. Evans har styrker i alle rittets faser, spørsmålet er om han kan slå Bradley Wiggins. BMC-rytteren er nødt til å ta initiativ. Alles øyne vil være på den anglo-australske duoen, men både Evans og Wiggins vet hvem som er nødt til å angripe.

Evans har en inngang til Tour de France like den i fjor. Han ble slått av Bradley Wiggins i Critérium du Dauphiné, og står med en sammenlagtseier fra vårsesongen. Fungerer suksessoppskriften også i år?

Cadel Evans ankommer Tour de France med et BMC-lag som er sterkere enn i fjor, men som i 2011 er det lett å se at ikke mye skal til før 35-åringen sitter isolert i fjellsidene.

+ Stor rutine / God på tempo og i fjellene / George Hincapie

- Få hjelperyttere i fjellene / Kan ikke lenger hvile på tempostyrken

Klatring: 5,4 / 6,0 Tempo: 4,8 / 6,0 Lag: 4,6 / 6,0

procycling.nos dom: 4,9 / 6,0

-

3. Robert Gesink

Rabobank / Nederland / 26 år

Beste Tour de France-plassering: 5 (2010)

Robert Gesink er for mange supertalentet som aldri har slått skikkelig gjennom. Som 22-åring ble han nummer syv i Vuelta a España. Året etter ble han nummer seks i samme ritt, og den klatreglade nederlenderen hadde skaffet seg et navn.

I debuten i Tour de France måtte han bryte. Det første året han kom seg til mål, 2010, ble han nummer fem sammenlagt. Derifra har det ikke gått dit mange trodde for Rabobank-stjernens. Fjorårets Tour de France ble ødelagt grunnet en tidlig velt. Men Gesink har jevnt og trutt lagd gode resultater i tøffe ritt. Det gjør han til en outsider i årets Tour de France.

Nederlenderen slet lenge med tempoferdighetene, men har virkelig kommet seg i år. Det kan fort ha gått utover klatrestyrken. 26-åringen har nemlig vært mindre overbevisende i bakkene i år, enn han har vært tidligere. Men når Gesink er i form, må alle se opp for ham. Nederlenderen er glad i å sette farten selv, og nøler aldri med å gå opp i tet av en gruppe. Mange ryttere vil slite med å følge Gesinks tempo i motbakkene.

Med seg har Gesink er strålende lag, i alle fall hvis Rabobank satser utelukkende på ham. Både Bauke Mollema og Steven Kruijswijk er nemlig mulige kapteinsemner. Hittil i år har det imidlertid virket som at Gesink er lagets kaptein. Gesink er svært uryddig på sykkelen, og kan fort ryke ut av touren i en unødig velt. Han er også svak utfor.

+ Høyt toppnivå i bakkene / Sterkt lag / Har forbedret seg stort på tempo

- Uryddig på sykkelen / Ikke vist seg fra sin beste side i år / Svikter når det gjelder

Klatring: 4,4 / 6,0 Tempo: 4,2 / 6,0 Lag: 4,8 / 6,0

procycling.nos dom: 4,5 / 6,0

-

4. Vincenzo Nibali

Liquigas-Cannondale / Italia / 27 år

Beste Tour de France-plassering: 7 (2009)

Messina-gutten Vincenzo Nibali er tilbake i Tour de France etter to års fravær.

Siden syvendeplassen i 2009 har han kjørt de to andre store etapperittene på sykkelkalenderen, Giro d’Italia og Vuelta a España. Italieneren har vært dominerende i begge.

«Haien» kan skilte med tredje- og andreplass i Giro d’Italia og seier og syvendeplass i Vuelta a España. En svært imponerende statistikk. Liquigas-rytteren har bevist sitt store potensiale i de tre uker lange etapperittene.

Få sammenlagtkanoner kan avgjøre ritt i utforkjøringer, Vincenzo Nibali er en av dem. 27-åringen er en eminent tekniker, noe han vet å utnytte. Et Nibali-angrep i en farlig utforkjøring vil virkelig stresse en rytter som Bradley Wiggins.

Flere etapper i årets Tour de France innbyr til slike angrep.

Siden Liquigas-kapteinen ikke har kjørt Tour de France siden 2009 er det vanskelig å si hvor han står. Han har dog vist at han både kan klatre og kjøre tempo, samt komme seg igjennom tre uker uten elendige dager.

Nibali kommer til Tour de France med solide hjelperyttere i Ivan Basso og Sylvester Szmyd. Begge har dog vært igjennom en steintøff Giro d’Italia, hvor friske bein duoen kommer med er vanskelig å spå. Mange mener også at verken Basso eller Szmyd er på toppen av sine karrierer.

I tillegg kan Peter Sagan finne på å kreve hjelperyttere i sin kamp om den grønne trøyen. Sagan og Nibalis samarbeid har vært diskutert tidligere og det kommer etapper hvor Sagan vil vinne, mens Nibali ikke vil tape sekunder i samarbeidet. Hvordan Liquigas prioriterer og løser disse situasjonene blir spennende å se.

+ Strålende utfor / Rutinert i Grand Tours / Solide hjelperyttere

- Sagans ambisjoner om grønn trøye / Ikke funnet tilbake til vårformen

Klatring: 4,8 / 6,0 Tempo: 3,6 / 6,0 Lag: 4,2 / 6,0

procycling.nos dom: 4,2 / 6,0

-

5. Alejandro Valverde

Movistar Team / Spania / 32 år

Beste Tour de France-plassering: 6 (2007)

For første gang siden 2008 blir Alejandro Valverde å se i Tour de France. Det blir spanjolens første Grand Tour etter dopingutestengelsen.

Det sørger selvsagt for at det er en del spørsmålstegn knyttet til Movistar-kapteinen. Det er heller ikke i treukersrittene han har høstet flest triumfer gjennom karrierens løp, selv om han i 2009 vant Vuelta a España.

Valverde må være den mest eksplosive sammenlagtrytteren i moderne tid. Det sørger for at han tåler kjøring i rykk og napp ekstremt godt, men eksplosiviteten er unyttig når det settes et jevnt tøft tempo i de lengste fjellene.

Uten bonussekunder å kjempe om svekkes Valverdes vinnersjanse radikalt. Hans tempoferdigheter sørger for at han vil tape mange minutter på flere av de sterkeste utfordrerne når rytterne skal kjempe ensomme mot klokken. Og selv om han har vært borte en stund er det ingen som kommer til å la ham gå av gårde ubemerket.

I ryggen har Valverde et kanonsterkt lag. Rui Costa vant nylig Sveits rundt, Vasil Kiryienka er alltid sterk og Juan Jose Cobo, fjorårets vinner av Vuelta a España, er en herlig joker å ha i bakhånd. Det skal med andre ord ikke stå på støtten fra laget, men om Valverde selv leverer er en helt annen sak.

+ Rykk ingen kan matche / Sterkt lag / Teknisk begavet i nedoverbakker

- Lange tempoetapper / Lenge siden forrige Grand Tour-deltakelse / Har ofte en dårlig dag

Klatring: 4,2 / 6,0 Tempo: 3,0 / 6,0 Lag: 4,8 / 6,0

procycling.nos dom: 4,0 / 6,0

-

Som sagt, listen av rytter som kan utfordre de aller beste er lang.

Fjorårets tredjemann Fränk Schleck har uttalt at han ikke vil være RadioShack-Nissans kaptein i årets ritt. Storebror Schleck hevder han ikke er i toppform, det samme har Alejandro Valverde påstått. Spanjolen ble såpass imponert over Schlecks innsats i Sveits rundt at han avskrev 32-åringen i Tour de France.

Chris Horner og Andreas Klöden blir dermed lagets beste kort. Gamlegutta røk begge ut med skader i fjor. At en av de skal vinne Tour de France er svært usannsynlig, men hvis favorittene velter ut i samme stil som i fjor kan en av de rote seg opp på pallen. Men vi ville ikke satt penger på det.

Europcars Thomas Voeckler og Pierre Rolland har vært i medienes søkelys av feil grunner før Tour de France-starten. Voeckler har i tillegg slitt med skader og brutt de to siste rittene han har stilt opp i. Rolland er et sterkt kort til å bli rittets beste franskmann, men det er langt mellom de franske topplasseringene i Tour de France. Fjoråret var etter alle solemerker et unntak.

Samuel Sánchez er en sterk utfordrer til en pallplass i Paris. Euskaltel-rytteren har fullført Tour de France ved tre anledninger og aldri blitt dårligere enn sjettemann. Spanjolen er en av rittets store outsidere.

Lampres Michele Scarponi har fullført Tour de France ved en anledning og at han plutselig slår til med en kjempeplassering i rittet er tvilsomt. Den rutinerte italieneren kommer rett fra Giro d’Italia og historien viser hvor vanskelig det er å kombinere to av verdens aller hardeste sykkelritt.

Garmins trio Ryder Hesjedal, Tom Danielson og Christian Vande Velde har alle kjørt strålende i Tour de France tidligere og Jonathan Vaughters pleier å lykkes med en av sine sammenlagtkort i rittet. At Hesjedal gjennomfører Giro-Tour-dobbelen i god stil er ikke totalt utelukket, men kanskje har Danielson bedre forutsetninger. 34-åringen ble nummer åtte i fjor og viste at formen er i anmarsj i Sveits rundt.

Rein Taaramäe er utvilsomt Estlands beste kort i Tour de France. Cofidis-rytteren er en av favorittene til den hvite trøyen. Etter ellevteplassen i fjor har han mye å leve opp til. Taaramäe overbeviste ikke i Critérium du Dauphiné, men plukket to medaljer i de estiske mesterskapene.

Skys hjelperyttere Froome, Porte og Rogers har alle gode resultater denne sesongen og Froome slo som vi vet Wiggins i fjorårets Vuelta a España. Men fokuset på Wiggins er ekstremt i Sky og det blir nok ingen frie roller til trioen.

Jurgen Van Den Broeck er en annen pallkandidat. Belgieren har gode ferdigheter, men får beskjeden hjelp ettersom Lotto-laget gjerne vil kle Greipel i grønt. Van Den Broeck har en strålende hjelperytter i Vanendert og 29-åringen viste stigende form i Dauphiné. Kanskje kan han forbedre fjerdeplassen fra 2009.

Vacansoleils tempokanoner Westra og Larsson er kandidater til en oppskutt sammenlagtplassering. Westra har imponert en hel sykkelverden i år og var nær en triumf i Paris-Nice. Bare 8 sekunder skilte Westra fra seieren i rittet.

Det nederlandske laget har også spennende klatrere i Wout Poels og Rafael Valls. Poels er en av flere vinnerkandidater til den hvite trøyen, men unggutten er på ingen måte en tempospesialist.

Denis Mentsjov er nok en rytter som kan havne på pallen i Tour de France. Katjusja-rytteren får ubegrenset støtte i sitt lag og russerne har som britene lyst til å se sin mann på pallen i Paris.

Rittets yngste deltaker, franskmannen Thibaut Pinot, er også en mulig vinner av den hvite trøyen. FDJ-gutten kan overraske, men antageligvis er det noen år for tidlig for et fransk syklings største talent

procycling.no tipper Gesink på tredjeplass. Han har med seg Steven Kruijswijk og Bauke Mollema som begge er lovende ryttere og kan hevde seg blant de beste i sammendraget. Kruijswijk er med i kampen om den hvite trøyen, men kan bli ofret for sin kaptein, Gesink.

Fjorårets Vuelta a España-vinner Juan Jose Cobo kjører på lag med Alejandro Valverde og flere andre sterke klatrere i Movistar. Cobo vil utvilsomt angripe, noe som kan skape stor spenning i de franske fjellene.

Astanas Janez Brajkovic, Fredrik Kessiakoff, Robert Kiserlovski og Vino, som avslutter karrieren i touren, har vist potensiale til å hevde seg, men ingen har vist tydelige tegn på at de kommer til å prege tetstriden i Tour de France. Det sterkeste kortet blir gjerne Brajkovic.

Til slutt, Omega Pharma-Quick Steps Levi Leipheimer og Peter Velits har begge kjempet i tetstriden av Grand Tours tidligere. Begge kan fort finne på å gjøre det igjen og må med denne etter hvert lenge listen med outsidere.