*Nettavisen* Sport.

Dette er Trofodermi, kremen som felte Therese Johaug

TROFODERMIN: Johaug skal ha brukt trofodermin-krem på solbrente lepper, og slik fått i seg det ulovlige stoffet clostebol.

Therese Johaug har testet positivt på stoffet clostebol, etter bruk av kremen Trofodermin.

13.10.16 14:11

Langrennsutøver Therese Johaug brukte kremen mot solforbrenning, som hun pådro seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august.

LES: Johaug har testet positivt på et forbudt stoff

Kremen er ikke til salgs i Norge. I en pressemelding skriver Skiforbundet at kremen ble kjøpt på et apotek i Italia. Det var landslagslege Fredrik S. Bendiksen som kjøpte kremen, og ga den til Johaug på kvelden den 4. september 2016. Johaug brukte kremen frem til 15. september.

Kjøpt i Italia

På forhånd skal Johaug ha sjekket med legen, som forsikret henne om at det var lov å bruke kremen.

Det Bendiksen ikke oppfattet var at kremen inneholder klostebol, som står på WADAS forbudsliste.

- Jeg er helt knust og fortvilet over å ha kommet i denne svært vanskelige, og for meg uvirkelige situasjonen. Jeg opplever dette urettferdig og helt uforskyldt, selv om jeg selvfølgelig er klar over det ansvaret jeg som utøver har for medisinen jeg bruker, sier Therese Johaug.

LES MER: Johaug: - Jeg opplever dette urettferdig og helt uforskyldt

Anabolt steroid

Klostebol er et svakt anabol-androgent steroid, bedre kjent under begrepet anabole steroider, og har lignende effekt som testosteron. Det er forbudt å ta både i og utenfor konkurranse.

Landslagslege Bendiksen er dypt ulykkelig over den situasjonen han har satt Johaug i.

- Therese er en utrolig rettskaffen person og utøver som er nøye og nøyaktig i alt det hun gjør. Det viktigste for meg nå er å gjøre alt jeg kan for at hun ikke blir straffet fordi hun har brukt en krem som jeg forsikret henne om var lovlig å bruke, sier Bendiksen.

Kun et Google-søk unna

Det er kun tre måneder siden det ble kjent at Martin Johnsrud Sundby ble utestengt i to måneder for dopingbrudd.

Nå spør mange hvordan dette kunne skje igjen.

Hvis man søker på Trofordermin på Google, kan man gå inn på en oversikt over kremens innhold på drugs.com. Der står det spesifikt at kremen inneholder Clostebol.

Klikk på bildet for å forstørre.

TESTET POSITIVT: Therese Johaug har testet positivt på et forbudt stoff. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Dopingekspert: - Jeg tror på Johaug

Tidligere proffsyklist og TV2s dopingekspert, Mads Kaggestad, sier til Nettavisen at han tror på Johaugs historie.

Klikk på bildet for å forstørre.

DOPING: Mads Kaggestad tror på Johaug, og sier han tror hun godt kan bli frifunnet, i verste fall en mild straff. Foto: NTB Scanpix

- Jeg tror henne i at dette stoffet ikke er brukt med overlegg, men det er uansett en veldig uheldig sak for henne og det norske langrennsmiljøet, spesielt siden det kommer så tett på Sundby-saken. Det kan føre til at norske langrennsutøvere vil miste troverdighet i utlandet, hvor de sannsynligvis ikke nyanserer dette like mye som i Norge, sier Kaggestad.

Kaggestad mener dette ikke vil bli ansett som en stor dopingsak.

- Jeg vil tro hun kan bli frifunnet, eller i verste fall få en mild straff på 2-3 måneder utestengelse. Det kommer an på om stoffet Klostebol er omtalt i innholdsfortegnelsen eller ikke. Står det ikke der, vil jo alle skjønne at hun ikke visste hva hun fikk i seg. Men selv hvis stoffet står oppgitt der, tror jeg at straffen hennes vil bli mild, sier Kaggestad.

LES OGSÅ: Johaug kan bli utstengt i to år

Stusser på ordlyden i langrennsutøvernes kontrakt

Kaggestad påpeker at mange sårsalver med rask effekt inneholder stoff som står på forbudslisten.

- Man kan jo spørre seg selv om legen ikke burde visst det, sier han.

- Har de norske langrennsutøverne for god tillit til det medisinske apparatet?

- Både ja og nei. Utøverne skal jo ha tillit til legene sine, de skal være proffer som skal ha full kontroll på hvilke stoffer som blir gitt. I tillegg vet jeg at det står i kontrakten til langrennsutøverne at de skal følge råd og anbefalinger fra Skiforbundets medisinske apparat, og den ordlyden har jeg stusset over før. Hvis Johaug lider økonomiske tap av dette, har hun nok en god sak i retten mot Skiforbundet, sier Kaggestad.

- Men Johaug har vel selv et ansvar for å sjekke hva kremen inneholdt?

- Ja, det har hun. For å si det sånn, hvis det i innholdsfortegnselsen står oppgitt at kremen innehold Klostebol, så har verken legen eller Johaug gjort jobben sin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.