Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er ubehagelig for Sky

Mads Kaggestad tror likevel britene står av «Tiernan-Locke-saken».

Det internasjonale sykkelforbundet vil ha iverksatt disiplinærsak mot Jonathan Tiernan-Locke på grunn av uregelmessige blodverdier.

28-åringen syklet for kontientallaget Endura Racing i 2012, og var dermed ikke en del av blodpassordningen. Dopingjegerne har sammenlignet hans dopingtester fra forrige sesong med årets verdier, og dermed kommet fram til at noe ikke stemmer.

I år er Tiernan-Locke rytter på Team Sky, men Mads Kaggestad mener flere punkter gjør at Dave Brailsfords mannskap slipper unna den store omdømmesmellen:

- Først og fremst fordi verdiene stammer fra september i fjor, og altså før han ble Sky-rytter. Dernest fordi han er en relativt ukjent rytter og en utøver som ikke har klart å levere de samme prestasjonene i Sky-drakten, sier Kaggestad til procycling.no.

- Mange tror ikke på det de ser
TV 2-kommentatoren mener man må opp på Chris Froome-nivå dersom en dopingrelatert sak virkelig skal ryste Sky-laget til grunnvollene.

- Så lenge det ikke er en av de største rytterne som Bradley Wiggins, Chris Froome og Edvald Boasson Hagen, tror jeg de kommer greit ut av det. Men for Sky er det kjempeviktig at de viser det er alvor bak profilen de har.

- En av Skys store utfordringer er troverdigheten. Det tar lang tid å bygge opp den, men kort tid å rive den ned igjen. Et problem for Sky er at mange ikke tror på det de ser når Chris Froome og de andre gjør det såpass bra.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sky meldte tirsdag at de tar Tiernan-Locke ut av konkurranse inntil disiplinærsaken mot ham er konkludert.

- Da Team Sky startet opp var gode holdninger blant de viktigste kriteriene før de signerte ryttere. Er det riktig å si at man bommet ved å hente Tiernan-Locke?

- Det er litt spesielt her, ettersom han ikke var en del av blodpassprogrammet, men man må selvsagt gjøre en bakgrunnssjekk før man signerer ryttere fra dette nivået også. Dette er ubehagelig for Sky. Nå må de svare for seg og tåle masse kritikk. Det er kjipt, kjedelig og unødvendig. Sky har avskjediget mange sportsdirektører på grunn av deres dopingfortid. De har også vært tøffe i intervjuer mot dem som nå er ansatt. Men her har det likevel kommet igjennom en rytter, det virker som man ikke har sjekket ut godt nok i forkant.

Skal sanksjoneres av eget forbund
UCI har bedt British Cycling ta affære i disiplinærsaken mot Tiernan-Locke. Det blir nå opp til ham å bevise egen uskyld, og at det er naturlige årsaker til variasjonene i blodverdiene hans.

Les også: Sky-rytter risikerer dopingstraff

Kaggestad er spent på hva som blir utfallet av saken.

- Nå er det opp hans nasjonale forbund å dømme i saken, og det er ikke uvanlig at man blir frikjent i første instans. Utøvere man kjenner godt og som er del av egen kultur, viser man ekstra tillit. Det kan være en svakhet i systemet.

Dersom British Cycling frikjenner Tiernan-Locke kan enten UCI eller WADA (verdens antidopingbyrå) anke avgjørelsen inn til voldgiftsretten. Det skjedde blant annet med dopingsaken mot Alexander Kolobnev etter funn av et maskeringsmiddel i urinen hans etter Tour de France i 2011.

Han endte opp med å bli frikjent av voldgiftsretten i februar året etter.

- Verst for Endura og Tiernan-Locke
Kaggestad mener disiplinærsaken mot Tiernan-Locke vil skade utøveren mer enn den skader hans nåværende arbeidsgiver.

- Han har ikke klart å følge opp de flotte resultatene sine etter at han kom til Sky. Derfor vil ikke en dopingdom ramme dem hardest. Men for Endura Racing er det trist at deres beste rytter, en rytter de sendte videre til verdens beste sykkellag, har noe slikt hengende over seg.

- For Tiernan-Locke vil også en dopingdom være kritisk. Han er 28 år og vil slite med å skaffe seg en slik kontrakt igjen hos storlagene om han skulle bli utestengt i en sesong eller to, mener Kaggestad.

I løpet av 2012-sesongen, da Tiernan Locke vant Tour de Méditerranéen, Tour du Haut Var og Tour of Britain, ønsket Endura Racing at han skulle bli plassert på biologisk blodpass, noe som ikke er et krav på kontinentalnivået. Da var han også inne til testing i Sky-systemet og var med laget på treningsleir på Tenerife.

Endura Racing ønsket også at britisk antidoping skulle teste ham flere ganger enn vanlig, for å bevise at prestasjonene hans ikke var basert på prestasjonsfremmende midler.

Nå viser det seg altså at verdiene dopingjegerne samlet fra 2012-prøvene, målt opp mot blodpasset hans i Team Sky, peker i retning av «forbudte midler og/eller metoder».

Kommentarer til denne saken