NRK-ekspert Thomas Alsgaard klaget på Petter Northug direkte på TV søndag ettermiddag.

Så fortsatte Vegard Ulvang klagingen via Adresseavisen mandag.

Samtidig får Norges beste langrennsløper gjennomgå av de fleste i kommentarfeltene i alle nettaviser.

Hvorfor?

Fordi han ikke kom seg på pallen til rett tid og i rett antrekk etter lørdagens tremil.

Pappa John Northug har problemer med å forstå kritikken. Han forsto hvilken utvikling saken kom til å ta i norsk presse, og har brukt tid på å finne ut nøyaktig hva som hendte i franske La Clusaz etter målgang lørdag ettermiddag.

Og nå mener han at kritikken mot sønnen er helt feilslått.

- Ganske så uskyldig
- Kritikken mot Petter er urettferdig. Petter er ganske så uskyldig i denne saken, sier John Northug til Nettavisen.

Så vidt han kan skjønne, kan sønnen maksimalt stå ansvarlig for 30 sekunder av den ekstra tiden han brukte på å komme seg opp på pallen.

Resten er ren informasjonssvikt.

- La meg først få si følgende: Petter synes det var veldig dumt at de andre måtte vente på ham. Han har stor respekt for de andre utøverne. Han erkjenner også at russeren var best. Det er ikke det dette handler om, sier John Northug.

Derimot mener pappa Northug at det handler om hva Petter selv kunne gjort for at de andre ikke skulle vente.

Oppsummert så mener han at Petter Northug selv var ansvarlig for 30 sekunder av den tiden han kom for sent på pallen.

Likevel slaktes han nå av alle.

- 30 sekunder
- Da Petter fikk beskjed om at han skulle på pallen, så var det bare én ting han gjorde. Han skiftet til tørt tøy. Det skal han maksimalt ha brukt 30 sekunder på. Så løp han til premieseremonien. Dessverre førte også tøyskiftet til at han kom på premieseremonien uten rett tøy. Men det er, så vidt jeg har funnet ut, alt Petter kan lastes for. Resten er, som sagt, informasjonssvikt.

- Derfor mener jeg helt klart at skytset som nå rettes mot ham blir altfor tøft, fortsetter far Northug.

John Northug vil ikke gå til motangrep på verken Alsgaard eller Ulvang, men han sier at Northug-leiren nok vil komme med sin versjon av helgas hendelser på et senere tidspunkt.

- Hvor lenge orker han?
Pappa Northug er også litt bekymret - bekymret for hvor lenge sønnen orker å leve med at alt han gjør - også når han egentlig er ganske så uskyldig - blåses så til de grader opp.

- Styret rundt ham. Det nivået bråket nærmer seg på, det er klart at på et eller annet tidspunkt så kommer det til å påvirke Petter også. Det er ikke sunt med så mye leven, sier far Northug - og lar det skinne gjennom at han er usikker på hvor mange sesonger sønnen orker å fortsette - hvis alt oppstyret rundt fortsetter på samme nivå.

- Så Petter legger selv merke til dette oppstyret?

- Det er så mange som bryr seg i Norge. Det er så mange som mener noe, at selv Petter vil merke om stemningen blir uholdbar, ja. Det er åpenbart at Petter tas fordi enkelte mener han ikke er tilgjengelig nok.

Uten at han har så stor forståelse for det.

- Petter er tilgjengelig 50 ganger i året, men selvfølgelig, i norsk langrenn er man vant til full åpenhet. Vi ser at Petters tilgjengelighet bryter med dette. Men vi lever i en ny verden. Det er flere journalister. Derfor er vi nødt til å regulere noe.

- Tror du alt er glemt hvis Petter tar VM-gull?

- Spørsmålet er hva som skal glemmes. Som sagt, Petter brukte 30 sekunder på å skifte til tørt tøy, som dessverre sørget for at han ikke var korrekt antrukket på premieseremonien. Det er alt. Tror virkelig noen at Petter ikke lytter til beskjeder eller kun driver med sin egen greie? Petter bidrar han. Og det har aldri vært noe problem med å gi ham beskjeder, som han følger opp. Nei, resten var informasjonssvikt.

Nektet å prate
Petter Northug ankom mandag formiddag Trondheim lufthavn Værnes.

Ifølge Adresseavisen nektet han å kommentere kritikken mot ham. Avisen skriver at Northug hentet bagasjen og gikk rett ut til kjæresten Rachel Nordtømme som ventet på ham.

Deretter kjørte de to fra stedet uten å prate med noen.

HTML EMBED