*Nettavisen* Sport.

Dette er verdens beste syklist

Philippe Gilbert og Thor Hushovd Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Sjekk hvilket lag og hvilken rytter som var best i 2011.

Med Lombardiet rundt ferdigkjørt kan vi sette sluttstrek for sykkelsesongen 2010.

I hvert fall for sykkel på det høyeste nivået. Det kjøres riktignok noen få mindre ritt de kommende dagene, men World Touren, som startet med Tour Down Under 18. januar, ble avsluttet lørdag.

UCIs rankingsystem er svært omdiskutert, og mange synes blant annet at det er latterlig at man får like mange poeng for sammenlagtseier i Tour Down Under som man gjør for en tredjeplass i sammendraget i Giro d’Italia.

Ingen overraskelse
Men om vi for et øyeblikk later som at UCIs egen ranking er den beste måten å avgjøre hvilke syklister og lag som er best, er det ingen tvil om hvem som stikker av med trofeene.

For selv om det kanskje ikke er så mange som mener at Joaquim Rodriguez var verdens beste syklist i fjor (slik World Tour-rankingen ville ha det til), er det nok desto større enighet om at Philippe Gilbert er årets beste syklist.

Belgieren hentet poeng i 12 av de totalt 27 World Tour-rittene som er blitt arrangert i år. Den største poengfangsten sikret han seg da han slo brødrene Schleck i Liege-Bastogne-Liege. Den monumentseieren tjente han 100 poeng på.

Til sammen rasket Omega Pharma-Lotto-syklisten med seg 718 poeng. Det er 168 poeng mer enn Rodriguez fikk i fjor, noe som sier det meste om hvilken monstersesong Gilbert har hatt.

På andreplassen finner vi Cadel Evans. Australieren plukket selvsagt brorparten av poengene under Tour de France. Der forkynte BMC-rytteren seg med ikke mindre enn 260 poeng. Det ga han også en klar ledelse over Gilbert da vi gikk inn i august.

Men akkurat som i eventyret var det skilpadden (kanskje ikke den mest flatterende sammenlikningen Gilbert har fått i år) som med sin seighet gikk seirende ut av duellen. For da Gilbert vant GP Quebec gikk han forbi Evans. Siden har han ikke sett seg tilbake.

Til slutt måtte Tour de France-mesteren se seg slått av Gilbert med 124 poeng. Med andre ord ville Evans’ poengfangst holdt til gull i fjor.

Boasson Hagen beste nordmann
Den siste podieplassen sikret Alberto Contador seg. Spanjolen plukket med seg 243 poeng da han herjet verre på italienske landeveier under Giro d’Italia. Men siden han tok ferie allerede etter touren var han i realiteten aldri noen trussel for Gilbert.

Tre nordmenn fikk World Tour-poeng. Edvald Boasson Hagen ble «norsk mester» med sine 260 poeng. Det holdt til 12. plass. Hushovd var ikke mye dårligere, og ble til slutt nummer 35, med 123 poeng i bagasjen. Med andre ord skåret han knapt halvparten så mange poeng som Boasson Hagen. Kristoff kapret sju poeng og ble nummer 157.

Om vi ser på lagkonkurransen så var det utrolig nok Omega Pharma-Lotto som gikk seirende ut av den. Laget forsterket riktignok med poengplukker Andre Greipel før årets sesong, men at de skulle klatre helt fra åttendeplassen de fikk i fjor til toppen av pallen i år, var i beste fall overraskende.

«Norske» Team Sky stakk av med andreplassen, mens Leopard-Trek ble nummer tre. Ikke verst for et lag som på mange måter har skuffet i sin debutsesong.

Hushovds Garmin-Cervélo endte på sjetteplass, og i og med at BMC kom på plassen foran dem kan det virke som at «Oksen fra Grimstad» har tatt et steg opp på rangstigen foran neste sesong.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Bedre enn svenskene og danskene
Men det er ikke bare syklister og lag som kjemper mot hverandre på UCIs World Tour-ranking. Også nasjonene kjemper seg imellom, og siden rankingen danner grunnlag for hvor mange ryttere hver nasjon får lov til å stille med i VM og OL, er det mer enn bare heder og ære det kjempes om.

Akkurat som i fjor stikker Spania av med seieren i nasjonsrankingen. Kampen om andreplassen ble svært jevn, men til slutt fikk Belgia revansje fra i fjor og slo så vidt Italia.

For Norge er ikke rankingen noe hyggelig lesning. I fjor klarte vi å kapre tiendeplassen, en plass vi også hadde innen rekkevidde helt frem til siste innspurt i årets sesong.

For med Jean-Christophe Perauds sjuendeplass sammenlagt i Tour of Beijing, og Oliver Zauggs sjokkseier i Lombardiet rundt, ble vi passert av både Frankrike og Sveits. Dermed ble det en 12. plass på Norge, to plasser ned fra i fjor.

Vi trenger allikevel ikke lete lenge etter en aldri så liten opptur, for statistikken viser at Norge er Skandinavias beste sykkelnasjon. Danskene ble kun nummer 14, mens svenskene er helt nede på 33. plass.

Men det er knapt tid til å sole seg i glansen av egen suksess, for allerede 17. januar starter en ny sesong med Tour Down Under. Der skal Edvald Boasson Hagen delta.

Resultater, individuelt:
1. Philippe Gilbert 718p
2. Cadel Evans 574p
3. Alberto Contador 471p
4. Joaquim Rodriguez 436p
5. Michele Scarponi 357p
6. Tony Martin 349p
7. Samuel Sanchez 307p
8. Bradley Wiggins 289p
9. Daniel Martin 286p
10. Fränk Schleck 284p

Resultater, lag:
1. Omega Pharma-Lotto 1099p
2. Team Sky 1059p
3. Leopard-Trek 1024p
4. HTC 886p
5. MBMC 877p
6. Garmin-Cervélo 808p
7. Lampre-ISD 784p
8. Liquigas 779p
9. Saxo Bank 696p
10. Rabobank 673p

Resultater, najon:
1. Spania 1427p
2. Belgia 1184p
3. Italia 1172p
4. Australia 1082p
5. Storbritannia 947p
6. Tyskland 798p
7. Nederland 693p
8. USA 551p
9. Luxembourg 536p
10. Sveits 470p
(...)
12. Norge 390p

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag