RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er verdens eldste fotballag

Sist oppdatert:
Onsdag feiret de 150-årsdagen sin.

Hvem, hva og hvor? Sheffield FC, verdens eldste fotballag og England. Det er svarene.

Den engelske klubben er anerkjent av det internasjonale fotballforbundet som verdens eldste klubb. Det er ikke snakk om Sheffield United eller Wednesday. Kun Sheffield Football Club.

De holder til i Unibond Northern Premier League Division One South. Åtte divisjoner fra Premier League. Der ligger de på 2. plass av 18 lag etter 22 poeng på ti kamper så langt. (Se tabellen her, ekstern lenke)

Men til tross for at klubben og spillerne er amatører. Onsdag fikk klubben besøk av noen av verdens mektigste fotballmenn - blant annet Fifa-sjef Sepp Blatter.

300 pleier å se lagets kamper. 750 deltok på gallamiddagen hvor 150-årsdagen ble feiret.

Klubben ble stiftet i et skur i Sheffield 24. oktober 1857. Mennene bak, Nathaniel Creswick og William Prest, var egentlig kun ute etter en fin måte å holde cricket-laget i form på vinteren på. Dermed ble det fotball.

Andrfe fotballag hadde blitt satt sammen tidligere, men de ble kun satt sammen der og da for at folkene skulle spille fotball. Sheffield FC tok det hele videre. De opprettet en klubb som spilte fotball med et helt klart set med regler - for å skille sporten fra Rugby. Det var den første klubben som introduserte tverrligger, cornere, frispark, innkast og headinger i spillet. De gjennomførte også tidenes første kamp i flomlys.

I starten var det en ensom tilværelse. De var jo verdens eneste klubb. Derfor gjennomførte de kamper som de gifte mot de ugifte spillerne. De som har jobb mot resten.

Fem år etter hadde imidlertid fotballen utviklet seg, og det fantes 15 klubber i og rundt Sheffield. Året etter, i 1863, ble det engelske fotballforbundet stiftet.

Ballen rullet, og nå er fotballen blitt verdens mest populære og største sport.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere