*Nettavisen* Sport.

Dette er verdens tøffeste trofé

Foto: Christian Petersen / AFP

Skal det virkelig glippe ut av hendene på Los Angeles Kings?

07.06.12 14:45

Fredag 7. oktober møttes Los Angeles Kings og New York Rangers i sesongens første match. Det er 244 dager siden.

De første 183 dagene brukte Los Angeles Kings på å kvalifisere seg for sluttspillet. California-laget tok 95 poeng på 82 kamper og karret seg så vidt videre.

Nå glemte vi nesten å legge til at disse 82 kampene ble spilt mot de aller beste hockeyspillerne i verden. Eliten i ishockey er ikke spredt over flere ligaer i flere land, slik tilfellet er i fotball. I hockey er hele eliten samlet i NHL.

Det betyr at ingen seirer kommer gratis. Ingen av ligaens lag vant færre enn 29 eller flere enn 51 kamper i grunnserien. De dårligste lagene slår de beste både titt og ofte.

Etter disse 82 kampene på 183 dager, startet sluttspillet. Tempoet roet seg betraktelig nå, men det skyldes kun at Los Angeles Kings nokså sensasjonelt har feid all motstand til side med 4-1, 4-0 og 4-1 i kamper.

Tapte fjerde kamp
Los Angeles hadde natt til torsdag sjansen til å vinne Stanley Cup for første gang i klubbens historie, og ville i så fall ha tangert rekorden som Wayne Gretzky og Edmonton Oilers satte i 1988 med å vinne sluttspillet på bare 18 kamper. Men New Jersey Devils kjempet seg til 3-1-seier i Staples Center i Los Angeles og reduserte dermed til 1-3 i kamper.

Los Angeles trenger fremdeles bare én seier på å vinne Stanley Cup, og har fremdeles tre forsøk igjen.

Uansett: Los Angeles Kings spilte natt til torsdag sin kamp nummer 100 på 244 dager.

Det er knallhardt.

Og det skal det være.

Stanley Cup er nemlig ikke et hvilket som helst trofé.

NHLs trofé siden 1926
Trofeet ble donert i 1892 av Canadas generalguvernør, Lord Stanley of Preston, som en utmerkelse til Canadas beste amatørlag i ishockey, og første gang delt ut i 1893.

I 1915 ble det delt ut til vinneren av duellene mellom det beste laget i National Hockey Association (NHA) og Pacific Coast Hockey Association (PCHA). Fra 1926 av er det blitt delt ut til vinneren av National Hockey League (NHL).

Allerede i 1907 startet en tradisjon som bidrar til å gjøre Stanley Cup spesiell. Da valgte Montreal Wanderers å inngravere navnet på laget og samtlige spillere på trofeet.

Dette var likevel noe som skjedde med ujevne mellomrom i de første årene, helt fram til 1924, da Montral Canadiens tok opp igjen den unge tradisjonen. Siden den gang har navnene til spillerne på vinnerlaget blitt inngravert hvert år.

Når du vinner dette trofeet nå, får du altså navnet ditt ved siden av legender som Wayne Gretzky og Mario Lemieux.

Stort? Ja, det kan du trygt si.

Toalett og rakettføde
Det blir ikke mindre stort av den eventyrlige historikken til Lord Stanleys mugge. Trofeet har overlevd rakettangrep i Kandahar, fungert som døpefontene i Sverige, vært på fisketurer i Canada og selvfølgelig har trofeet også besøkt Det hvite hus en rekke ganger.

I 1957 brakk målmaskinen Maurice «Rocket» Richard begge fortennene da han drakk fra trofeet. I 1964 plasserte Red Kelly sin unge sønn i bøtta for å posere for et fotografi - og sønnen takket for æren ved å urinere i pokalen.

Mario Lemieux og Patrick Roy har begge testet pokalens svømmedyktighet og kunnet konstatere at den ikke eksisterer. Pokalen sank til bunns i bassengene til begge to.

En som virkelig forsto betydningen av Stanley Cup, må sies å være Montreal Canadiens-supporteren Ken Kilander. Våren 1961 var Kilander til stede under den avgjørende finalekampen mot Chicago Blackhawks, og resultatet gikk ikke Montreals vei.

Kilander løp ned i lobbyen og brøt seg inn i glassburet som pokalen sto plassert i. Han grep trofeet og løp mot utgangen før han ble arrestert. I retten forklarte han dommeren at han hadde tenkt til å «ta med pokalen tilbake til Montreal, der den hørte hjemme».

Montreal Canadiens har vunnet Stanley Cup flere ganger enn noen andre klubber, med sine 24 triumfer, så Kilander hadde nok et poeng, men dommeren var ikke enig.

Det er nok heller ikke Los Angeles Kings. Det er to dager til lagets neste sjanse kommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.