*Nettavisen* Sport.

Dette får du fortsatt se i OL

Foto: Scanpix/Larsen, Håkon Mosvold

Bryting beholder plassen på programmet også i 2020 og 2024.

08.09.13 18:06

Den tradisjonsrike OL-idretten sto i fare for å bli fjernet fra lekene etter Rio de Janeiro i 2016, men er nå sikret en plass i minst to nye OL.

Idretten har vært med omtrent hele veien siden de olympiske lekene første gang ble arrangert i Aten i 1896. Eneste gang bryterne måtte bli hjemme siden den gang var under lekene i Paris i 1900.

Bryting sikret seg fornyet tillit blant medlemmene i Den internasjonale olympiske komité (IOK) søndag. Det ble klart etter øvelsen vant avstemningen mot squash og baseball/softball.

Det vakte sterke reaksjoner da idretten i februar ble fratatt sin OL-status av IOK-styret. Bryting er en av de få idrettene på OL-programmet som også var del av antikkens olympiske leker.

Det internasjonale bryteforbundet (FILA) har gjennomgått tøffe reformer. Ledelsen er byttet ut, utøvere og kvinner er sluppet til i ledende verv, og både konkurranseformat og poengsystem er endret for å gjøre sporten mer attraktiv og mindre utsatt for manipulasjon.

Bryting kom med på en liste over idretter som kjempet om den ledige plassen på OL-programmet og kom gjennom nåløyet da finalefeltet på tre idretter ble utpekt. Søndag var det opp til IOK-medlemmene å avgjøre.

- Vi har gjort feil, men vi innrømmet dem og trakk konsekvensene, sa FILA-president Nenad Lalovic under sportens presentasjon før søndagens avstemning i Buenos Aires.

Norge har vunnet totalt fem OL-medaljer i bryting. Jon Rønningen tok gull i 52-kilosklassen både i 1988 og 1992.

Aage Eriksen vant sølv i lettvekt i 1948. Det samme klarte Jacob Gundersen i tungvekt (fristil) i 1908, mens Frithjof Andersen kom hjem med en bronsemedalje i lettvekt i 1920. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.