RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette får du fortsatt se i OL

Foto: Scanpix/Larsen, Håkon Mosvold
Sist oppdatert:
Bryting beholder plassen på programmet også i 2020 og 2024.

Den tradisjonsrike OL-idretten sto i fare for å bli fjernet fra lekene etter Rio de Janeiro i 2016, men er nå sikret en plass i minst to nye OL.

Idretten har vært med omtrent hele veien siden de olympiske lekene første gang ble arrangert i Aten i 1896. Eneste gang bryterne måtte bli hjemme siden den gang var under lekene i Paris i 1900.

Bryting sikret seg fornyet tillit blant medlemmene i Den internasjonale olympiske komité (IOK) søndag. Det ble klart etter øvelsen vant avstemningen mot squash og baseball/softball.

Det vakte sterke reaksjoner da idretten i februar ble fratatt sin OL-status av IOK-styret. Bryting er en av de få idrettene på OL-programmet som også var del av antikkens olympiske leker.

Det internasjonale bryteforbundet (FILA) har gjennomgått tøffe reformer. Ledelsen er byttet ut, utøvere og kvinner er sluppet til i ledende verv, og både konkurranseformat og poengsystem er endret for å gjøre sporten mer attraktiv og mindre utsatt for manipulasjon.

Bryting kom med på en liste over idretter som kjempet om den ledige plassen på OL-programmet og kom gjennom nåløyet da finalefeltet på tre idretter ble utpekt. Søndag var det opp til IOK-medlemmene å avgjøre.

- Vi har gjort feil, men vi innrømmet dem og trakk konsekvensene, sa FILA-president Nenad Lalovic under sportens presentasjon før søndagens avstemning i Buenos Aires.

Norge har vunnet totalt fem OL-medaljer i bryting. Jon Rønningen tok gull i 52-kilosklassen både i 1988 og 1992.

Aage Eriksen vant sølv i lettvekt i 1948. Det samme klarte Jacob Gundersen i tungvekt (fristil) i 1908, mens Frithjof Andersen kom hjem med en bronsemedalje i lettvekt i 1920. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere