Gå til sidens hovedinnhold

- Dette finner jeg meg ikke i

Raser mot Antidoping Norges utspill.

Anders Solheim, leder for Antidoping Norge, har via en kronikk i Dagbladet kritisert sykkelforbundets (NCF) innstilling om tiårig utestengelse av Steffen Kjærgaard.

Les procycling.nos avsløring her: Vil utestenge Kjærgaard i ti år

I fjor høst innrømmet Kjærgaard systematisk dopingbruk som proffsyklist fra 1998 til 2003.

- De har lagt ned påstand om ti års utestengelse av Kjærgaard fra all idrett. Her mener vi sykkelforbundet trår feil. En slik straff vil ikke gjøre det enklere å fortelle sannheten for dem som sliter med dårlig samvittighet for gamle dopingsynder, skriver Solheim i Dagblad-kronikken.

Les kronikken i sin helhet her!

- Utidig
Mandag kunngjorde antidopingbyrået selv at dopingforseelsene er foreldet. Påtalenemnda har derfor henlagt saken.

Uavhengig av dette har NCF tatt ut påtale mot sin tidligere sportssjef, og saken er fremdeles ikke ferdigbehandlet i doms- og sanksjonsutvalget i Norges idrettsforbund (NIF).

President Harald Tiedemann Hansen reagerer derfor sterkt på kronikken til Solheim.

- For meg virker det som Anders Solheim prøver å prosedere i en sak som er under behandling i NIF, og det synes jeg er helt utidig. Dessuten synes jeg han framstiller det som om dette kun dreier seg om dopingforholdet. Vi har ikke tatt stilling til selve dopingbruken, men mener at han han som leder har brakt idretten i vanry.

- Kan dette få konsekvenser for forbundets videre samarbeid med Antidoping Norge?

- Jeg lever ikke godt med denne kronikken. Han skal representere et organ som skal forholde seg objektivt og nøytralt, og det gjør han ikke i denne saken. Det vil være vanskelig med et tett samarbeid mellom oss når han går ut på denne måten. Dette trenger vi å rydde opp i, for dette finner jeg meg ikke i, er den krystallklare meldingen fra Tiedemann Hansen.

- Skremmer vekk andre
procycling.no har snakket med Solheim om kronikken og reaksjonene fra Tiedemann Hansen.

- Hva var bakgrunnen for at du skrev kronikken i Dagbladet, og at du valgte å publisere den nå?

- Påtalenemndas avgjørelse om henleggelse ble kunngjort mandag. Videre er det er en del av et internasjonalt bilde. I løpet av det siste halve året har vi gjennom utøvere, og særlig innenfor sykkelsporten, fått et helt annet bildet av dopingregimet de ser ut til å ha vært en del av. Dette er nyttig kunnskap for antidopingarbeidet, påpeker Solheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han presiserer at han ikke er ute etter å ta sykkelforbundet, men han er uenig i straffereaksjonen de har falt ned på.

- Vårt budskap er at man bør se på påstanden om ti års utestengelse. Det er vanskelig å få tidligere utøvere, de som vet noe, til å snakke. Slik vi ser det kan en så alvorlig påstand bidra til at enda færre står fram med det de vet. Derfor går vi ut og kommenterer denne saken.

Solheim avviser at timingen på utspillet har noe med behandlingen av Norges Idrettsforbund å gjøre.

- Det har sammenheng med at Påtalenemndas avgjørelse om henleggelse ble kunngjort i går. Vi var klare over at det ville bli et tema fordi saken ble henlagt.

Tror ikke på flere innrømmelser
Kjærgaard har fått oppnevnt advokat i forkant av behandlingen i doms- og sanksjonsutvalget.

Han skal forsvare sitt tilsvar i saken etter at NCF innstilte på en tiårig utestengelse under en personlig høring.

Tiedemann Hansen står fast på at var riktig å komme med et sterkt signal mot den tidligere sportssjefen i sykkelforbundet.

- Det er ingen som innrømmer doping frivillig. De som har gjort det, har blitt trengt opp i et hjørne før det skjer. Jeg tror ikke det hadde ført til flere innrømmelser, dersom vi hadde redusert utestengelsen til et halvt år.

- For oss er det viktig å markere for ettertiden at dette er noe vi ikke synes noe om. Jeg har ikke noe tro på at det vil rase inn med 10-15 år gamle saker. Det er det som skjer framover som er viktig, og vi aksepterer ikke slike feilgrep. Vi har gått hardt ut og fordømt en kar som Bjarne Riis, for hans tvilsomme fortid, og da vil det være rart ikke å reagere på ting som skjer innenfor landegrensene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Kan hindre bekjempelsen av doping
På dette punktet er antidopingsjefen slettes ikke enig med forbundsledelsen.

- Hvis man som utøver risikerer to års utestengelse for å bli tatt for dopingbruk, og ti år om man forteller det man vet om doping, tror vi vi dette vil vanskeliggjøre prosessen med å få utøver som vet noe om doping til å snakke. Det kan slikt sett kanskje faktisk være en hemsko i bekjempelsen av doping.

- Hva tenker du om Tiedemann Hansens reaksjon mot utspillet og tidspunktet det kom på?

- Jeg har forståelse for at han ikke er enig i alt som framkommer, men det mener jeg det må være takhøyde for. Det er tross alt et dopingrelatert forhold det er snakk om som er innenfor vårt arbeidsfelt. Jeg skjønner også at NCF ønsker å forfølge saken videre ut fra de hensyn de føler de må ivareta.

- Tror du dette kan skade samarbeidsklimaet med sykkelforbundet i framtiden?

- Det har jeg ikke ofret en tanke. Det er i hvert fall ikke noe problem fra min side. Jeg går ut ifra at vi har et felles mål om å arbeide for en ren sykkelsport.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken