Team Sky vakte oppstyr, entusiasme og misunnelse da de inntok landeveien foran sin første sesong i fjor. Gnisningene i feltet kom til syne da Edvald Boasson Hagen mistet sammenlagtledelsen under Tour of Oman.

23-åringen ante fred og ingen fare da han stanset opp for å tisse i veikanten med drøye 50 kilometer igjen til avslutningen av etappen.

Med Sky i front av feltet, og Edvald bak – valgte to ryttere fra Cervélo TestTeam å støte i front av feltet. Manøveren ble raskt støttet av ryttere fra HTC-Columbia, Team Saxo Bank og BMC Racing.

Ettersom sidevinden slo inn omtrent samtidig, endte det med at Edvald og Team Sky mistet over minuttet i sammendraget. Til slutt tok unggutten en delt andreplass i rittet.

Sky skapte irritasjon
I kulissene var det derimot mye som rørte seg før nordmannen ble dolket i ryggen.

Et brudd bestående av Joquin Novoa Menendez (Cervélo TestTeam), Nicolai Trussov (Katjusja), Gatis Smukulis (AG2R-La Mondiale), Arnoud Van Groen (Vacansoleil), Cyril Lemoine (Saur Sojasun) og Ben King (Trek-Livestrong) fikk nesten sju minutters forsprang på hovedfeltet.

Utenfor? Bli venn av procycling.no på Facebook, da vel! ;)

Team Sky var forbannet etter å ha mottatt lite støtte fra andre lag i front av feltet. Britene valgte deretter å kjøre full pinne gjennom en langesone, og fortsatte med viftekjøring på et smalere veistrekke – til stor irritasjon for hovedfeltet.

Edvald står på sitt
Med 50 kilometer igjen var bruddkameratene nesten hentet inn, og Boasson Hagen tenkte at en liten tissepause i veikanten – ville ordne ro i rekkene i forkant av spurten.

Den gang ei.

- Du var jo der i fjor, hva lærte du da?

- Er det noen spesiell hendelse du tenker på? Hehehe.

- Jeg lærte vel ikke så mye. Jeg stoppet og pisset, men fortsatt mener jeg at det ikke er for sent når det er 50 kilometer igjen. Laget vårt satt foran og kontrollerte, og vi hadde full kontroll. Vi følte det nærmet seg for mye (avstanden til bruddet, vår anm.), og vi skulle slippe oss litt tilbake igjen. Jeg føler det ikke var min feil, men «shit happens». Jeg kommer sikkert ikke til å stoppe på samme sted i år, sier Edvald Boasson Hagen til procycling.no.

Arvesen forbannet
Flere ryttere reagerte med sinne mot hovedfeltets hevnaksjon. En av dem: Kurt Asle Arvesen.

- Selv hadde jeg blitt utrolig forbannet. Edvald stoppet ikke fordi han ikke klarte å holde seg den siste timen inn mot mål, men for å justere avstanden og gjøre det lettere for alle sammen, slo Arvesen fast.

Les også: Kurt Asle sjokkert over tisseangrep

Juan Antonio Flecha var en av Sky-rytterne i front av feltet. Han ga klar beskjed om at Edvald lå i bakevja, men ble ignorert.

Ett år senere bekrefter Boasson Hagen overfor procycling.no at han fremdeles synes det var dårlig gjort av Sky-rivalene:

- Det var ikke snilt gjort. Det er ikke slik jeg er opplært til at man skal gjøre. Samtidig var det et sykkelløp, så det står ikke skrevet noe sted, og man får ikke bot om man gjør det. De får bare gjøre det, så får heller vi være oppmerksomme neste gang.

Fire ryttere «holdt følge»
Selv om sammendraget ble spolert på verst mulig måte, fikk det også rudsbygdingen til å ta fram en prestasjon fra aller øverste hylle på rittets siste dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Boasson Hagen feide igjennom den 18,6 kilometer lange løypa på 25 minutter og 58 sekunder. Det var 17 sekunder raskere enn den flerfoldige tempoverdensmesteren Fabian Cancellara, 45 foran Cameron Meyer (Garmin) og ytterligere tre foran Marco Pinotti (HTC-Columbia).

Levert inn laget? Les mer om procycling.nos tippekonkurranse her!

Ingen andre ryttere holdt seg innenfor minuttet av den da 22 år gamle rytteren.

- Jeg klarte å kjøre meg opp til andreplass. Det var surt for laget som hadde jobbe så mye for meg, men for egen del visste jeg at det kommer mange andre løp. Det er surt, og jeg samler på seirer, men aller verst var det for laget

- Cancellara er bare et menneske
- Gjorde episoden under den 4. etappen deg ekstra motivert, eller var det bare en dag hvor alt klaffet?

- Det var nok en kombinasjon. Jeg lyktes med alt, men jeg var også tent på å vise at jeg «egentlig hadde vunnet, om det ikke hadde blitt støtet der». Jeg ville vise at jeg ikke gir opp, selv om jeg datt nedover på resultatlisten. Etter en dårlig dag, blir man ofte tent på å gjøre det enda bedre dagen etter.

- 17 sekunder på tempokongen Cancellara; blir du noen gang overrasket over hva du kan stille i stand selv?

- Jeg tenker over det og kan bli overrasket. Men jeg vet at det er mulig. Han (Cancellara) er bare et menneske, og det er mulig å slå ham også. Selv om det er vanskeligere å slå ham, enn andre på tempo. Noen ganger klaffer alt, og jeg har vist før at jeg kan prestere godt i andre løp.

Tilbake i Oman
Denne uka er Sky-rytteren tilbake i Oman. Etter fjorårets sterke kjøring har britene allerede gått ut og fortalt at de satser på «Eddy» i sammendraget. Nytt av året er fjellavslutningen på toppen av Jabal al Akhdar («Det grønne fjellet») - med en gjennomsnittlig stigning på ti prosent.

I år, som i fjor, er gudbrandsdølen usikker på formen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bradley Wiggins fortalte denne anekdoten til procycling.no på tampen av 2010-sesongen:

Les også: - Edvald ikke i nærheten av sitt beste

- Da jeg møtte ham i Qatar var han bekymret for at han ville bli kjørt ifra fordi han ikke hadde trent godt nok selv. To uker senere hadde han vunnet flere etapper i Oman og slått Fabian Cancellara med 17 sekunder på tempoen. Det er et mål på hvor god denne gutten egentlig er. Han forstår ikke selv hvor sterk han er, mener Wiggins.

- Man har ingen garanti
Boasson Hagen bekrefter at status er omtrent den samme denne gangen.

- Hvor trygg er du per i dag på at du er hvor du skal være i Oman?

- Jeg er svært lite trygg på det. Jeg aner ikke. Jeg føler meg ganske bra, men jeg har nok lite fart i beina i forhold til mange andre. Jeg har ikke gjort noen tester, så jeg har bare kroppsfølelsen å gå på. Jeg vet at jeg har trent godt og ikke vært noe særlig syk. Det bør gå an å få til noe. Man har ingen garanti.

- Blir 2011 sesongen hvor vi virkelig får se hva du kan stille i stand på en sykkel?

- 2009-sesongen var også forholdsvis bra, så jeg vet ikke om jeg kan toppe den. Men jeg håper å bli enda bedre. Alt kommer an på om jeg holder med skadefri og unngår velt og sykdom.

En pekepinn får vi denne uka. Tour of Oman starter tirsdag formiddag og avsluttes med den 157 kilometer lange etappen mellom Qurayyat og Mattrah.

Vi tipper at Boasson Hagen blander seg inn i toppsjiktet og drister oss til å spå at du før den aller beste oppfølgingen av rittet her hos procycling.no!

HTML EMBED

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

HTML EMBED