Gå til sidens hovedinnhold

Dette gjorde Armstrong gråtkvalt

Den dopingdømte amerikaneren viste følelser under Oprah-intervjuet.

Det var knyttet stor spenning til hva som skulle komme ut av Oprahs intervju med Lance Armstrong.

I den første delen av intervjuet, som ble sendt natt til fredag norsk tid, innrømmet den tidligere syklisten massiv dopingbruk under alle hans Tour de France-triumfer. Seirer han i ettertid har mistet.

GJENNOPPLEV LIVE-OPPDATERINGEN FRA NATTENS INTERVJU I BUNN AV ARTIKKELEN!

Fortalte gråtkvalt om familien
Natt til lørdag var temaet forandret til hvordan den store løgnen hadde påvirket Armstrong og hans familie i alle disse årene, og hvordan det har vært og fortelle dem sannheten.

- Jeg har fortalt noen alt, sa Armstrong, uten at Oprah lurte på hvem.

Det som var klart er at hans barn ikke er blant dem som fikk vite sanheten. Ikke før det smalt igjen med USADAs dom.

- Jeg hørte at min eldste sønn (Luke, 13 år), forsvarte meg overfor andre barn, og sa at det som ble sagt om meg var ren løgn. Da innså jeg at jeg måtte fortelle han sannheten.

- I julen sa jeg til han og mine tvillingdøtre: det har vært mange spørsmål om meg, karrieren min og om jeg har dopet meg. Jeg vil at dere skal vite at det er sant. Så ikke forsvar meg lenger, men si at jeg beklager.

Armstrong slet med å holde tårene tilbake da han tenkte på hendelsen, men sier samtidig at hans barn aksepterte det som ble sagt og uttrykte at de fortsatt elsket sin far.

På spørsmål om hvordan eldstebarnet Luke reagerte svarte Armstrong slik:

- Han sa ikke så mye. Han sa han elsket meg fordi jeg er hans far, og at ingenting kan forandre det. Heldigvis er han mer lik Kristin (Armstrongs eks-kone og Lukes mor) enn meg.

Natt til fredag norsk tid innrømmet Lance Armstrong for første gang å ha brukt doping gjennom karrieren.

Eks-kona sa stopp
Armstrong fortalte også om motstanden han hadde møtt fra sine egne for dopingbruket. Det kom først og fremst fra hans eks-kone Kristin Armstrong.

- Hun er en veldig smart og spirituell kvinne, som mener at sannheten vil sette deg fri. Hun visste mye, ikke alt, for hun var ikke veldig nysgjerrig på det og jeg ønsket nok å skjerme henne litt, men hun visste mye. Da jeg skulle gjøre comeback i 2009 og trengte hennes velsignelse, sa hun at jeg måtte love å ikke krysse grensen igjen. Det lovte jeg og det ordet holdt jeg, hevder amerikaneren.

Men det er ikke bare hans barn, kone og eks-kone som har blitt rammet hardt av sannheten. En tydelig preget Armstrong snakket også om hvordan hans mor hadde reagert på oppstyret.

De to har et svært tett bånd. Armstrong har aldri hatt noe forhold til sin biologiske far og hans mor var hans eneste støttespiller i starten av livet. Så nært har deres forhold vært at da Armstrong ble verdensmester i Oslo i 1993 og kongen ville gratulere han med seieren, nektet amerikaneren å møte han om ikke også hans mor fikk være med.

Nå har sannheten satt sine spor.

- Min mor er helt knust. Hun er ikke typen som selv ringer meg og sier det, men min stefar har fortalt at dette virkelig har knust henne, fortalte Armstrong.

Kostet Armstrong dyrt
Det var kun da familien var et tema at Armstrong virket spesielt følelsesmessig preget. Ellers var han rolig og uvanlig kort i svarene for Armstrong å være.

Men han innrømmet at det å se den ene sponsoren etter den andre forsvinne var tøft.

- Først ringte Nike og fortalte at de trakk seg. Så i løpet av et par dager hev resten av sponsorene seg på. Jeg liker ikke å tenke på det, men det var 75 millioner dollar som fløy ut av vinduet de dagene, hevder den tidligere US Postal-rytteren.

Men det var ikke før noen dager senere at Armstrong, ifølge seg selv, nådde bunn. Da hans kreftorganisasjon Livestrong ikke lenger følte at det var riktig å assosiere seg med den tidligere sykkelkongen, gikk det hardt inn på Amrstrong.

- Det var det mest ydmykende. Først trakk jeg meg som styreleder, men kort tid etter kom telefonen hvor de anbefalte meg å trekke meg helt.

- Kan organisasjonen leve uten din historie? spute Oprah.

- Jeg håper virkelig det.

Armstrong tok også et oppgjør med seg selv, om dog et noe mildt et.

- Jeg har startet en prosess, hvor jeg utvilsomt møter mine demoner. Jeg følte meg uovervinnelig tidligere, og jeg skal ikke lyve; den fyren finnes fortsatt. Men jeg går i terapi, for den fyren må ut.

Bakgrunn
Han sa rett ut at han hadde dopet seg til samtlige Tour de France-titler, sju i rekken.

Samtidig er det mange spørsmål som har forblitt ubesvart. Amerikaneren var vag på mange punkter, samtidig som listen over relevante spørsmål nærmest er uendelig.

Snakker ut hos venninne
41-åringen har valgt talkshowet til venninnen Oprah Winfrey som arena for å stå fram. Intervjuet, som varte i om lag to og en halv time, har blitt delt i to, og del to får verden se natt til lørdag norsk tid.

Reaksjonene etter del én har vært tidvis sterke. Gjennomgangsmelodien hos ekspertene er at han gjør dette for egen vinning, og at altfor mange spørsmål forblir ubesvart.

Det er ikke ventet at det kommer de helt store avsløringene i del to. De heteste ryktene beskriver at temaene skal dreie som om veien videre, barna og hans veldedige arbeid.

Kommer tårene?
I første del var Armstrong tidvis blank og rød i øynene, mange stiller seg spørsmålet om krokodilletårene vil komme i natt.

Det blir også spennende å se om han vil få spørsmål rundt økonomiske forhold. Sponsorene har rømt fra Armstrong og søksmålene står i kø.

procycling.no sitter våkne i natt for å gi deg den beste oversikten over det som skjer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dette er sakene procycling.no har skrevet om Armstrongs innrømmelse:
Greg LeMond: - Det gjør meg rasende
Johan Kaggestad: «Håper Lance ender opp i fengsel»
Kona til lagkamerat: Betsy trosset Lance og ble kalt «ei gal megge»
Mads Kaggestad: - Lance lyver om at han var ren i 2009
Lance Armstrong: - Umulig å vinne Tour de France uten doping
Amerikanske medier: - Forbundet la til rette for US Postal-doping
Mister OL-medalje Ny ydmykelse for Lance Armstrong
Jim Ochowicz Hushovd-sjef dras inn i Armstrong-saken
Phil Liggett: - Armstrong kan ha vært ren
Antidopingsjef: - Det holder ikke med Oprah, Lance

HTML EMBED
Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken