Ted Ligety har lenge vært verdens beste slalåmkjører, og har i år vært fullstendig suveren.

«Den mest ekstreme omgangen man har vært vitne til på mange år» sa NRKs ekspertkommentator, Marius Arnesen, etter at Ligety ledet med 2,4 sekunder til nestemann etter førsteomgangen i Alta Badia forrige helg.

Også alpinveteranen Kjetil André Aamodt er imponert.

- Å lede med 2,4 sekunder etter én omgang er helt utrolig. Det tror jeg ikke en gang Stenmark klarte, sier Aamodt til Nettavisen.

- Trodde ikke vi skulle få se det igjen
Han sammenligner amerikaneren med Ingemar Stenmark, som dominerte alpinsporten på 70- og 80-tallet.

- Ingemar Stenmark dominerte som ingen andre har gjort siden, men de tidsmarginene Ligety har vunnet med er på høyde. Jeg trodde ikke vi skulle få se det igjen.

- Noen ganger dukker det opp utøvere som dominerer. Det er ikke så ofte. Både Aksel og Ligety har dominert i hver sine grener i år.

- Utfor er en tullete greie
Av Aamodts 20 mesterskapsmedalje, er kun én i slalåm - VM-gullet i Marioka fra 1993. Det er også medaljen han setter høyest.

- Følelsen av å vinne et slalåmrenn var mye større enn noe annet. Du må holde på presset i to omganger. Jeg så på utfor som en tullete greie. Du kjører rett ned. Alle kan gjøre det. Og bare én omgang. Så lett, mener 41-åringen.

Han mener det er veldig sammensatt hvordan Ligety har blitt så suveren i slalåmbakken.

- Det han gjør er ikke nytt teknisk. Det er veldig grunnleggende. Det handler om alt du har gjort hele livet. Høye skiferdigheter og gode holdninger, summerer han.

Les flere saker fra 2012: