Gå til sidens hovedinnhold

- Dette hadde jeg aldri verden trodd

Therese Johaug leverte et av sine beste sprintløp i karrieren.

På grunn av Marit Bjørgens hjerteproblemer har Therese Johaug blitt Norges sterkeste kort under Tour de Ski denne vinteren.

Gladjenta står imidlertid overfor en formidabel oppgave. Polske Justyna Kowalczyk har nemlig vist knallform så langt og ledet sammenlagt før tirsdagens sprint. Johaug på sin side er ikke kjent som noen stor sprinter, men leverte veldig bra på prologen og tok seg også videre til semifinalen i selve rennet.

Begge slått ut
Det er faktisk det beste Johaug har levert i en Tour de Ski-sprint i karrieren. I semifinalen sa det imidlertid stopp. Det samme skjedde med polske Kowalczyk.

De to rivalene gikk i samme heat, der svenske Charlotte Kalla vant foran Heidi Weng. Kowalczyk røk ut med sin tredjeplass, mens Johaug endte sist i semifinalen.

Johaug kunne dermed takke Heidi Weng for at Kowalczyk ikke fikk muligheten til å øke forspranget i sammendraget. Jenta fra Romerike leverte en sterk avslutning og danket ut Kowalczyk.

Det betyr at Kowalczyk er 47 sekunder foran Johaug i sammendraget.

- Det er en stor opptur for meg å bli nummer ti. Kowalczyk ble bare nummer åtte, så da er det ikke store differanser. Dette hadde jeg aldri verden trodd, sier hun til NRK.

- Jeg gleder meg også over de andre. Moro med tre norske i finalen. Det betyr at de kan ta sekunder fra konkurrentene jeg kjemper med i toppen, sier Johaug.

Første pallplass
I selve finalen fikk Weng også med seg Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg. De ble henholdsvis nummer to og tre i det andre semifinaleheatet.

Ingen av dem kunne imidlertid gjøre noe med USAs Kikkan Randall. Hun vant finaleheatet som hun ville. Randall er ingen trussel i sammendraget.

(artikkelen fortsetter under bildet)

På andreplass kom Flugstad Østberg og kunne dermed ta sine første internasjonale pallplass på seniornivå. Heidi Weng ble nummer tre på sprinten.

Slapp Steira foran
I kvinnenes første semifinale oppsto det for øvrig en litt merkelig situasjon mellom Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg.

Størmer Steira ligger best an i sammendraget av de to, og trengte slik sett finaleplassen mer enn gjøvikjenta.

De to norske kjempet om andreplassen bak Kikkan Randall i sitt heat, og Flugstad Østberg så ut til å ha kontroll på Steira, men slakket voldsomt av på slutten.

Dermed kunne Størmer Steira gå inn til sikker finaleplass. Flugstad Østberg fikk en god klem etter heatet, men det å gi fra seg finaleplassen var nok likevel tungt for ungjenta, som tok til tårene.

Heldigvis for 22-åringen fra Gjøvik gikk hun likevel videre til finalen på tid. I selve finalen var hun som nevnt best av de norske.

Se hele resultatlisten her

Les flere saker fra 2012:

Kommentarer til denne saken