Dette har Cav planlagt i tre år

Foto: Kristoffer Øverli Andersen (procycling.no)

- Jeg bærer denne trøya på vegne av alle lagkameratene mine, sier Mark Cavendish.

25.09.11 21:31

- Jeg vant Milano-San Remo for noen år siden (2009, vår.anm.), men for meg er dette det største, fordi jeg kan ikke vinne Tour de France.

- Jeg vil bære regnbuetrøyen til neste verdensmesterskap og ha disse stripene på meg resten av livet. Jeg bærer denne trøya på vegne av alle lagkameratene mine, forteller Mark Cavendish.

Sammen med treneren hans, Rod Ellingworth, har duoen jobbet mot VM i København helt siden UCI valgte den danske hovedstaden som VM-by tilbake i 2008.

Ellingworth er forøvrig også trener i Team Sky.

Verdifulle WT-poeng
De satt seg naturligvis som mål å kopiere Tom Simpsons bedrift fra 1965, da briten suste inn til VM-gull i San Sebastian.

Som vanlig - etter en seier - takket Mark Cavendish lagkameratene.

- Guttene ga alt de hadde i dag. Vi brukte alle åtte rytterne for å oppnå dette resultatet, fortalte Cav, som også takket de rytterne som ikke ble tatt ut til VM.

- Det er 13 eller 14 ryttere fra Storbritania som har sørget for dette. Vi har sikret nok World Tour-poeng til å stille med åtte mann her i dag, det er stort.

Med på laget i Danmark var Stephen Cummings, Christopher Froome, Jeremy Hunt, David Millar, Ian Stannard, Gerraint Thomas og Bradley Wiggins.

- Som alle andre sprinter
Spesielt sistnevnte fikk mye ros av gullvinneren.

- Vi ble angrepet fra alle kanter, men guttene holdt sammen. Bradley syklet mesteparten av sisterunden i front, for å begrense skadene. Det var en solid avslutning på vårt åttemannsmaskineriarbeid, 26-åringen.

Men tross VM-gull. Kritikerne vil alltid - vi gjentar: alltid - få høre det av briten.

- Jeg var blant favoritten hos mange, men som vanlig var det noen som mente at dette ville bli for hardt for oss rene sprintere. En 300 meter lang stigning er ikke for hardt. Det er en sprint, så enkelt er det. Det var som alle andre sprinter, bare at farten var 15 kilometer i timen lavere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

Kunne blitt innesperret
Etter at Bradley Wiggins ga seg var det kun Ian Stannard og Geraint Thomas igjen foran superspurteren. Cavendish' innrømmet faktisk i etterkant at han var bekymret, da de andre spurtnasjonene kom med friske bein opp på siden av ham.

Faren for å bli innesperret var faktisk ganske stor, på et tidspunkt.

- Jeg ville starte spurten med 150 meter til mål, men jeg så en luke ved 200-metersmerket. Jeg vet når jeg starter spurten om jeg vil vinne eller ikke, og jeg skjønte at dette var dagen hvor jeg ville krysse målstreken først. Jeg så at Gossy (Matthew Goss, vår.anm.) kom mot slutten, men du vet, når to av verdens beste spurtere møtes blir det aldri noen «walk in the park», avsluttet Cavendish selvsikkert - som vanlig.

Dette mente sølvmedaljevinner Matthew Goss (Australia):
- Hva kan jeg gjøre bedre? Jeg ga alt, men Cavendish hadde mer krutt i beina. Han timet også spurten bedre enn jeg gjorde. Laget gjorde det fantastisk, vi syklet klokt. Jeg er fornøyd med sølv. Det er synd at man ikke får halvparten av regnbuestripene for det.

Les procycling.nos rittsak her: Cavendish tok VM-gull

Resultater:
1. Mark Cavendish (Storbritannia) 5.40,27
2. Matt Goss (Australia) samme tid
3. André Greipel (Tyskland) s.t.
4. Fabian Cancellara (Sveits) s.t.
5. Jurgen Roelandts (Belgia) s.t.
6. Romain Feilleu (Frankrike) s.t.
7. Borut Bozic (Slovenia) s.t.
8. Edvald Boasson Hagen (Norge) s.t.
9. Oscar Freiré (Spania) s.t.
10. Tyler Farrar (USA) s.t.
(...)
47. Gabriel Rasch (Norge) s.t.
84. Kurt Asle Arvesen (Norge) +16
170. Thor Hushovd (Norge) +8,56

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.