NEWCASTLE - SUNDERLAND 0-3:

Søndagens lokaloppgjør i Englands nordøstregion mellom Newcastle og Sunderland ble en svært dramatisk affære. En kontroversiell annullering ble Newcastles bane i hatoppgjøret, som til slutt endte med 0-3-tap for vertene.

Manager-nykommer Paolo Di Canio markerte seg med ville jubelscener ved Sunderlands mål. Dressen fikk gjennomgå da italieneren feiret.

- Dette er den andre dressen jeg har fått siden jeg kom hit. Den første var for kort. Det var noen som taklet meg på sidelinja, så jeg ble med på feiringen sammen med spillerne. Jeg kan ikke løpe mer en 20 meter lenger. Jeg er for gammel, kommenterte fargeklatten Di Canio overfor BBC.

- Jeg prøvde å løpe og juble med spillerne, men gikk i bakken for lett. Jeg kommer til å bruke alle pengene mine på nye dresser, hvis vi det hjelper oss å ta tre poeng hver uke.

Gjestene og den nyansatte manageren deres var i stor poengnød før oppgjøret på en arena de sjeldent får med seg gode resultater fra.

Første på 13 år
De røde- og hvitstripete hadde ikke vunnet i sammenheng med derbyet Tyne-Wear på 13 år i en bortekamp.

Ingen av spillerne i gjestenes oppstilling hadde heller vært med på å vinne et lokaloppgjør mot Newcastle i Sunderland-drakta, selv om midtstopper John O'Shea faktisk aldri hadde tapt for «The Magpies» på 14 kamper.

Men det skulle vise seg at Sunderland fikk det meste med seg på Sports Direct Arena denne gangen.

Stéphane Sessègnon sendte The Black Cats foran etter 27 minutters spill. Benineren tok med seg ballen innover fra venstre, og fikk gå merkelig uforstyrret fram mot Newcastle-feltet.

Før vertene fikk presset ham skikkelig, hadde den offensive midtbanespilleren trillet inn 1-0 til bortelaget i Tim Kruls høyre hjørne fra omtrent 18 meter.

Etter pausen så det ut til at Alan Pardew hadde pisket litt liv i Newcastle-mannskapet sitt. Pardew hadde før søndagens møte aldri tapt for Sunderland som Newcastle-manager.

«Skjærene» startet andre omgang kvikkere enn den første, og så ut til å bane seg vei mot å ta igjen bortelagets ledelse. Keeper Krul måtte forlate banen med skade, og ble ersattet av Rob Elliot.

Papiss Cissé ordnet også det som burde blitt stående som 1-1-målet, men senegaleseren ble feilaktig avvinket for offside.

Ballgutten scoret
Isteden var det Sunderland og Adam Johnson som fikk kampens andre nettkjenning.

Johnson er født i Sunderland, men spilte ungdomsfotball for Newcastle før ferden gikk videre til Middlesbrough. I ungdomsdagene var Johnson ballgutt for Newcastle på St. James' Park.

Også Johnson fikk fulltreff fra utsiden av 16-meteren. Den tidligere Manchester City-vingen jublet hemningsløst, og ble belønnet med gult kort for å trekke av seg skjorta i feiringen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mens Newcastle jaget framover, fikk også Sunderland det tredjemålet.

David Vaughan fikk, som gjestenes tredjemann, også godt treff fra distanse. I mistenkt offsideposisjon mottok Vaughan ballen fra Sessègnon, og fra skrått hold banket han ballen inn oppe i vinkelen bak reservekeeper Rob Elliot. Det var også waliserens første nettkjenning for sesongen.

- Dette er var tøft å svelge. Vi så litt bedre ut i andre omgang, men det viktigste øyeblikket var da målet vår ble annullert for offside. Vi mistet Tim Krul, og de smadret en til i hjørnet. Jeg kommer ikke til å glemme dette, fordi dette er vårt hjem og vi liker ikke å bli slått av rivalen vår, sa Alan Pardew, og forsikret at Newcastle-spillerne skal få føle det på samme måten.

Med seier 3-0 holdt Sunderland nullen på Newcastles hjemmebane for første gang siden 1966. Også den gangen endte det med tremålsseier.

Søndag ble det litt av et første derby for manager Paolo Di Canio, som i utgangspunktet var en upopulær ansettelse blant Sunderland-fansen.