Etter å ha røket ut i 3. runde i Roland Garros tre år på rad er Ruud nå klar for sin første Grand Slam-finale noensinne. I finalen venter hans store forbilde og Roland Garros-spesialisten Rafael Nadal.

Det er ikke tvil om at Ruud sin finaleplass er en enormt sterk prestasjon, men det er likevel noen som mener at Snarøya-gutten har fått en litt vel enkel vei til den historiske finalen.

Flere har påpekt at 23-åringen har vært heldig med trekningen i Roland Garros og at han har vært på den «lette» siden av tablået.

Ruud har nemlig vært på den siden av turneringstreet som har gjort at han har sluppet å møte sterke navn som Nadal, Novak Djokovic, Carlos Alcaraz og Alexander Zverev på vei til finalen. Alle disse er bedre seedet enn Ruud og har vært på den andre siden av tablået.

Les også: TV-profilene helt satt ut av Ruuds oppførsel da han ble intervjuet på direkten: - Kan virke merkelig

– Da har du ikke peiling

På vei til finalen har Ruud slått ut Jo-Wilfried Tsonga, Emil Ruusuvuori, Lorenzo Sonego, Hubert Hurkacz, Holger Rune og Marin Čilić, som alle er seedet dårligere enn Ruud i turneringen i Paris.

Ruud sin «lette» vei til finalen har fått flere til å reagere i sosiale medier. Før kvartfinalen mot Holger Rune skrev blant andre tennis-blogger Scott Barclay på Twitter at han mente det var «latterlig» at en av de to skandinavene kom til å være i semifinalen på grunn av det skjeve tablået.

Eurosports tennis-ekspert Christer Francke rister på hodet over de som mener at Ruud har hatt en lett vei til finalen og at han er der på grunn av flaks.

– Det stemmer jo bare ikke. Da har du ikke peiling på hva du snakker om, rett og slett, sier han til Nettavisen.

– Han har slått spillere som har slått topp 10-spillere, så det er ikke sånn at man kan si at han har hatt kjempeflaks. Sånn er gamet og han er seedet som nummer åtte. Da kan du få det sånn som det der. Sånn kan det også være i et fotball-VM, at du ikke slår noen topplag fordi de lagene har slått ut topplagene, utdyper tennis-eksperten.

Francke får støtte av Eurosport-kollega Sverre Krogh Sundbø.

– Det vil alltid være forskjell på trekningen. Denne sporten her handler om å ta vare på muligheter. Når man ser tilbake på Nadal sine 28 finaler så teller man ikke at 17 av dem var på den spekulativt enklere siden av tablået og elleve av dem på den tilsynelatende vanskelige, sier han til Nettavisen.

Les også: Det Ruud sa etter bragden, skapte en helt spesiell reaksjon blant publikum

– Den eneste som har klart det er Ruud

Begge ekspertene trekker frem at sterke navn som Stefanos Tsitsipas, Andrey Rublev, Danil Medvedev og Marin Čilić har vært på samme side av tablået som Ruud.

– Alle dem har vært på samme side av tablået, og ingen har tatt seg til finalen, den eneste som har klart det er Casper Ruud, fastslår Krogh Sundbø.

Francke går med på at tablået har vært litt skjevt i Roland Garros i år, men sier det er slikt som skjer noen ganger.

– Han var litt heldig med å komme på den andre siden av Djokovic, Nadal, Alcaraz og Zverev. Men det er trekningen og det har med seeding å gjøre. Hvis du har en god seeding så skjer det der innimellom, sier Francke.

Uansett om Ruud har vært heldig med trekningen eller ikke - søndag står han i finalen i Roland Garros mot Rafael Nadal.

Les også: Dette er bildene du ikke fikk se på TV under Ruud-dramaet

Tror Ruud kan slå Nadal

Og selv om bookmakerne levner Ruud små sjanser mot mannen som har vunnet Roland Garros hele 13 ganger, og aldri tapt en finale i turneringen, mener ekspertene Nettavisen har snakket med at det finnes håp om norsk seier.

Francke mener at om det blir en tøff og lang finale så er det noe som vil være en fordel for 13 år yngre Ruud.

– Jeg tror det kommer til å bli mye spill og at det ikke kommer til å bli korte dueller. En lang match er bra for Casper. Og så er det foten til Nadal. Han har en kronisk fotskade. Hvis de holder på lenge kan han få en kjenning der. Han er tross alt 36 år, mens Casper er 23, sier Francke.

Les også: Pengesuksess for Ruud – garantert tosifret millionbeløp i Paris

Francke trekker i likhet med Eurosport-kollega Krogh Sundbø frem serven til Ruud som et farlig våpen. I tillegg mener sistnevnte at noe av spillet Ruud har levert tidligere i turneringen kan være nok til å skape farligheter for Nadal.

– Hvis Casper spiller med høy risiko og får spillet til å sitte, så tror jeg at førstesettet han viste mot Holger Rune er godt nok til å hevde seg mot alle i verden, og alle i verden inkluderer Rafael Nadal, sier Krogh Sundbø.

Eksperten er imidlertid klar på at Nadal har få svakheter og at det er vanskelig å presse frem feil hos han. Dermed tror han at Ruud må vise et spill på et så høyt nivå han ikke har vist i en fem sett-kamp før.

– Sjansen finnes, men det krever et helt spektakulært nivå. En ting vi har lært av historien er at Nadal aldri senker seg nok til å spille seg selv ut av kampen. For å kunne vinne er du rett og slett nødt til å slå han, fastslår Krogh Sundbø.

Finalen mellom Ruud og Nadal starter klokken 15.00 søndag.