Dette hjalp Holst Enger med å takle presset

Foto: Cornelius Poppe (Far Cry/Scanpix)

Investerte i TV-spill for å koble av før sesongens viktigste ritt.

Tilbake i Horten er det avslapping, styrketrening, PlayStation og lek på terrengsykkelen som gjelder for VM-medaljør og U23-rytter Sondre Holst Enger.

Fra Team Plussbank ble det denne uken meldt at 19-åringen blir i Norge (i hvert fall) fram til august, neste år.

I mellomtiden har Pizza & Gyros Bar Campino fått seg en ny stamkunde. Det er off season, tross alt.

- Det har blitt en del kebab. Jeg har vel ikke spist noe sunt siden VM. Jeg spiste lapskaus en dag, men det er kanskje ikke så veldig sunt det, heller. flirer han.

- Hva sier vekta?

- Vekta er ikke så gal. Den er 71,5 kilo nå, og viste 69,9 i VM. Jeg har kjøpt meg nye batterier til vekta nå, så da er det enklere å følge med, sier Sondre Holst Enger til procycling.no.

- Flandern gikk til helvete
Hortenseren er det norske sykkeltalentet som skinner kraftigst akkurat nå. Det har nærmest blitt forventet at han skulle bli proff, men egentlig har 2013 vært et vanskelig år for den unge rytteren.

Fjorårssesongen ble nemlig avsluttet med kyssesyken. De som har vært rammet av den, vet at veien tilbake til hverdagen ofte er kronglete.

For Holst Engers del betød det en topping av formen inn mot Tour of Norway i mai og VM i Firenze i september. Det som skjedde før og innimellom det, er han ikke like godt fornøyd med.

- Flandern gikk til helvete, og jeg ønsket å være bedre i Loir et Cher også. Det var litt vanskelig ettersom jeg ikke hadde fått grunntreningen jeg trengte gjennom vinteren. Jeg hadde ikke annet valg enn å toppe inn mot de store rittene. Jeg slet med kyssesyken året i forveien, og det ga meg dårlig immunforsvar. Derfor var jeg også mye syk mellom rittene, forteller han.

Om VM-bronsen: - Det er litt rart å tenke på
Toppnivået har så høyt at profflagene likevel banket hardt på døra. I Lillehammer klatret han side om side med Bauke Mollema, Laurens Ten Dam og Paulinho.

Les også: Sensasjonell bronsemedalje i VM

I VM leverte han en klasseavslutning i kamp mot blant andre Caleb Ewan og Tom Skujins. Det endte med VM-bronse - og enda flere henvendelser fra profflagene.

- Hva tenker du om VM-medaljen du tok nå?

- Det har gått litt mer opp for meg nå. Jeg var med der framme og spurtet mot noen av de beste i verden i min aldersgruppe. Det er litt rart å tenke på det, mens jeg spiser pizza og godteri, at jeg har fått en tredjeplass i VM.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Anders Lindstrøm

- Har du sett spurten i opptak?

- Jeg så den noen dager senere. Det var litt vanskelig å se spurten, men jeg fikk et inntrykk av den på et av oversiktsbildene. Da så jeg at jeg vant klart.

- Var det en teknisk god spurt?

- Det var en veldig bra spurt. Jeg holdt overkroppen i ro, og synes det så bra ut. Selv om jeg hadde kramper i beina var det nok teknikken som gjorde at jeg slo de andre såpass grundig.

- Jeg skal slå Cavendish
Holst Enger sier selv at han skal bli best. Han sa før VM at han skulle ta medalje, men selvsagt var det gullet han hadde pekt seg ut.

Rittet viste også at han var den raskeste i feltet, den dagen - etter over 17 mil på sykkelen.

Les også: - Vil vi ha proffkontrakt, får vi det

Det er likevel noe helt annet å si enn ting, enn faktisk å gå ut og gjøre det. Sondre Holst Enger gjør begge deler.

- I VM uttalte du at du ville bli «bedre enn Cavendish» og «den beste av proffene». Er det slik du motiverer deg når du skal kjøre inn resultater i starten av 2014-sesongen og?

- Min tankegang har alltid vært at jeg skal være den beste. Jeg vet at jeg trenger å kjøre inn resultater, men jeg tenker kun på det der og da. Jeg vil vinne rittet, men jeg tenker ikke på at om jeg gjør det, kan jeg bli proff. Jeg skal trene bra, spise bra og gjøre alle forberedelsene jeg trenger foran de store rittene. Og så har jeg innstillingen om at jeg skal bli best.

- Bedre enn Cavendish?

- Det er ikke bare noe jeg sier. Jeg er fullstendig seriøs og har ingen sperrer. Jeg tror jeg kan slå hvem som helst, og jeg skal slå Cavendish en dag. Jeg skal bli bedre enn ham.

Kobler av med skytespill
«Det største presset er det du legger på deg selv», pleier Edvald Boasson Hagen å si. Det stemmer nok også i Holst Engers tilfelle, men han innrømmer at det ble vel mye oppstyr da han forberedte seg til ungdommens Tour de France (Tour de l'Avenir) og U23-VM - mens alle snakket om hvilket profflag han kom til å signere for.

- Det var et lite hinder når det blir så mye fokus på det. Det setter seg litt i hodet, men jeg forsøkte å skyve det vekk. Jeg ville helst ha fokus på VM og å gjøre det så godt jeg kunne der.

Løsningen ble faktisk innkjøp av noe så enkelt som en spillkonsoll.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Håvard Solerød

- Det ble viktig for meg å koble ut og det var derfor jeg kjøpte meg PlayStation 3. Det gjorde at jeg tenkte mindre på alt det andre.

- Hva spiller du?

- Det går mest i Gran Turismo 5 og Far Cry.

- Hvordan hjelper TV-spill deg?

- Det gjør at jeg sitter i min egen verden og «plaffer ned» folk. Det får meg til å tenke på andre ting, innrømmer han.

Faren er kanskje at det blir for mye av det gode, selv om kalenderen tross alt viser off season.

- Jeg merker at det er vanskelig å stoppe når man først spiller. Det blir gjerne en halvtime ekstra, gliser han.

Jakten på det riktige laget
De som kjenner 19-åringen kan være trygge på at kebab og TV-spill ikke er fokus når treningsarbeidet foran neste sesong skal legges. Holst Enger er seriøs og ambisiøs, selv om han setter stor pris på høstperioden der det meste dreier seg om å gjøre triks med terrengsykkelen.

2014 er sesongen han skal vise seg en proffkontrakt verdig. I tillegg til de største UCI-rittene Team Plussbank kjører, har han allerede sett seg ut U23-Flandern og det franske etapperittet Loir et Cher.

Akkurat hvor mange lag som har vist interesse, er ikke Holst Enger veldig opptatt av. Han vil finne det riktige laget: Laget som gir ham tid og muligheten til å utvikle seg slik han ønsker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Vegard Grøtt

Vil ha myk start på proffkarrieren
Derfor er han heller ikke skuffet over at 2014-sesongen også starter med den røde og sorte drakta over brystet.

- Jeg har diskutert dette nøye med Atle (Kvålsvoll) og vi er enige om at jeg vil ha bedre til grunnlag til å bli proff neste år. Jeg har bare halvannen sesong bak meg som senior. Det blir godt å kjøre en sesong til i Plussbank og godt å starte karrieren litt mykt.

- Er det et mål å kjøre inn såpass med resultater at også enda større lag kommer på banen?

- Jeg skal gjøre oppgavene mine på landeveien, ha dialog med Atle underveis og finne laget som er best for meg.

- Plussbank melder at du starter 2014-sesongen der og «blir proff enten i august eller ved nyttår», betyr det at dere har skrevet under en intensjonsavtale med et profflag allerede?

- Vi har ingen avtale per nå, men det er selvsagt ting på gang. Planen er å kjøre et halvt år til i Plussbank og så bli stagiaire (hospitant) i august, men ingenting er signert.

- Hadde vært morsomt med Belkin
- Hva slags lag kikker dere etter?

- Vi er på utkikk etter et lag som vil gjøre meg bedre. Jeg gidder ikke å dra til et lag som er fullt av sprintere fra før av. Jeg vil ha et lag som satser på de områdene jeg er god på. Det er ikke alltid det største laget er det beste for deg.

Lars Petter Nordhaug om Holst Enger-interessen, les her!

- Jeg vet at interessen fra Belkin har vært konkret, hva synes du om det laget?

- Belkin har vært på banen og er det fortsatt. Det hadde vært morsomt å prøve seg der, lyder svaret fra Holst Enger.

Men først blir det en ny sesong i Norge. mye tid med familien i Horten og en solid dose PlayStation.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.