Dette kan få Kristoff til å droppe Tour de France

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

I 2015 er det én ting som gjelder.

05.08.14 10:25

Det er julaften og i kveld er det ribbe som står på menyen hjemme hos Alexander Kristoff.

Kanskje unner han seg også treningsfri:

- Jeg vil vel egentlig heller trene på julaften enn på første juledag. Man har en bedre følelse under julemiddagen om man har trent hardt først. Dessuten kan det jo bli ganske sent, og da er det godt å ha fri dagen etter, sier Alexander Kristoff til procycling.no.

Jula er forbipasserende, men målene Team Kristoff har satt seg har et lengre perspektiv over seg.

Norges beste klassikerrytter
Som mange andre gjorde også procycling.no tabben med å undervurdere Kristoff foran sesongen han avsluttet med lagtemposamling i Firenze i slutten av september.

Vi trodde ikke på at han kom til å bli beste nordmann under Milano-Sanremo (8), Flandern rundt (4) og Paris-Roubaix (9).

Men det ble han.

I Roubaix var det hans fjerde opptreden. De to første gangene brøt han, før han ble nummer 57 i fjor.

- Jeg kommer ikke til å si topp 10 her, svarte han i forkant da vi spurte om hvor høyt opp på resultatene han ville ende.

- Sa du det for å være taktisk, eller mente du det? spør vi ham nå.

- Det var fakta, det. Jeg var vel rundt 60 året før og brøt de to gangene før det. Jeg hadde ikke helt troen på det, men det gikk bedre på brostein i år enn det hadde gjort før.

Blir støttet i touren
Med suksessen følger også en helt annen status på Katjusja-laget. Neste år er han sidestilt kaptein med Luca Paolini, men nå betyr det også at italieneren glatt kjører for ham – og nordmannen inntar klassikerne i knallform.

I Tour de France vil han få ryttere rundt seg i avslutningene. Katjusja lar Joaquim Rodriguez bli hjemme, og reiser heller ned med Daniel Moreno, Kristoff og ryttere som kan angripe i brudd.

Bloggspesial: Slik gjorde «våre» talenter det!

Trolig blir Rudiger Selig nordmannens opptrekker, mens ryttere som Alexander Porsev og Marco Haller har muligheter til å nå nettotroppen om de har formen inn i juli.

- Er det etappene i England og klassikeretappen som er mest spennende for deg?

- Helt klart, og i den perioden kan det også være mulig å kjøre seg inn i den gule trøya. Kommer man inn dit med toppform, kan må få mye ut av den første uka. Men det er flere sjanser utover også. Kanskje er to-tre etapper i fjellene, og så kommer det nye muligheter.

Test for VM-opplegget året i forveien
Det som kanskje er mest interessant med Kristoffs sesongplan for 2014-sesongen er Eneco Tour.

Hvorfor, tenker kanskje du?

Det er lite som er tilfeldig rundt Kristoffs løpsopplegg. Vi lar trener Stein Ørn forklare:

- I 2015 går VM i Richmond (USA) og året etter er det Qatar. En av grunnene til at vi kjører Eneco Tour, er å teste ut hvor hardt det er i etterkant av Tour de France. Dersom oppkjøringen ikke fungerer i 2014, må vi vurdere om vi tar samme plan året etter, eller om vi kjører Giro d’Italia og Vuelta a España, sier Ørn til procycling.no.

Kan droppe Tour de France
Team Kristoff er dermed inne på samme tankegang som Rodriguez har foran kommende sesong.

Spanjolen dropper Tour de France, og kjører heller giroen og vueltaen på veien mot hans store mål: VM-gull i spanske Ponferrada i september.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge

Kristoff er villig til å gjøre det samme for å bære den gjeve regnbuetrøyen i løpet av sin aktive sykkelkarriere.

- Du vurderer å droppe Tour de France for å optimalisere sjansene dine foran VM?

- Det kan være aktuelt, det. Vi kommer til å se litt an på løypeprofilene også. Det har vist seg i alle år at Spania rundt er den beste oppkjøringen, så det er veldig sannsynlig at jeg kjører vueltaen.

- Har du noen betenkeligheter med å droppe touren?

- Det er litt vanskelig, men flere har gjort det de siste årene. Det får gå. Jeg har jo bare kjørt den én gang tidligere og.

Nye testrekorder for Kristoff
Etter Eneco Tour skal 26-åringen også kjøre Vattenfall CyClassics og GP Plouay neste høst. Deretter står Tour of Britain oppført på programmet, men her kan det komme endringer.

- Høstsesongen er ikke endelig spikret, men det er selvsagt mulig å kjøre GP Montreal og GP Quebec på høsten. Vi er også interessert i å kjøre et etapperitt, og da er Britain en mulighet. Alexander slo igjennom under Tour of Ireland i så for oss blir det litt som å komme tilbake, sier Ørn.

Tankene mot neste sesong – og årene som kommer – får aldri ligge utenkt hos Team Kristoff.

Alexander er fortsatt i framgang, og har i høst plusset på noen watt i forhold til bestenoteringene hadde satte forrige høst.

I tillegg snuser han på 200 kilo i knebøy.

- Er det viktig for deg å ha litt muskler?

- Jeg trener mye styrke på vinteren. Det kan bli litt kjedelig å sykle hele året, og spesielt i starten av en ny sesongoppkjøring. Da kan det være greit å ha litt annet å fokusere på, sier Kristoff som er tre-fire kilo over matchvekt før han inntar julematen.

OL er beviset for treneren
Ørn er ikke bekymret for utøverens vekt, og holder bevisst litt igjen der slik at restitusjonsperioden skal gå smertefritt.

Les også: - Man kan ikke hvile seg i form til Roubaix

Hans viktigste mantra er at stesønnen skal fortsette å være i utvikling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kristoffer Øverli Andersen

- Statistikken viser at Alexander har en veldig jevn utvikling. Han har fått på plass den mentale biten, brukt masse tid på trening og har vært tålmodig.

- Det var først denne sesongen han slo skikkelig igjennom, selv om han har hatt gode plasseringer i flere sesonger allerede. I år var han med og kjempet om å vinne løpene. Jeg syntes OL viste spesielt godt hvor langt han har kommet. Det var et veldig hardt løp, men i spurten ligger han fem meter foran neste utfordrer. Det sier noe om hva som skjer med fyren når han nærmer seg avslutningen av rittet, mener Ørn.

- Overrasket over at det ikke var lengre opp
Som BMC-rytter var ikke Kristoff spesielt bejublet. Selv da tok han topplasseringer under GP Fourmiers, Polen rundt, Tour de Wallonie, Paris-Brussel, Scheldeprijs og ble nummer tre på en etappe under Giro d’Italia.

Gjennombruddet kom under den første sesongen i Katjusja, da han tok sin første proffseier (i utlandet) i tredagers i De Panne.

Derfra har utviklingen gått fort:

- Jeg er kanskje litt overrasket over at veien helt opp ikke var lengre. Jeg er ikke så veldig forskjellig nå og da. Ser man på resultatene mine ser man at jeg har blitt litt bedre for hvert år, derfor håper jeg utviklingen fortsetter neste år også.

- Hva ønsker du å få ut av 2014?

- Jeg håper selvsagt på en etappeseier i Tour de France. Det er drømmen min. I tillegg håper jeg å komme med på podiet i enten Flandern rundt eller Paris-Roubaix. Med fjerdeplass i Flandern ser jeg at det ikke er umulig, selv om det var mye stang inn og at jeg fikk plassert meg i de riktige gruppene underveis.

PS! Alexander Kristoff starter 2014-sesongen med Tour of Qatar og Tour of Oman. Les mer om det her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.