*Nettavisen* Sport.

Dette koster vinter-OL

Oslo, Trondheim eller Tromsø? Samme hvilken by Norge velger, så blir det dyrt. Dette skal de gjøre for å finansiere vinter-OL.

19.02.07 15:50

Tre norske byer kjemper om å få søke OL i 2018. I dag har de lettet litt mer på sløret, og det er store forskjeller i hvor mye de ulike søkerne ser for seg at lekene skal koste, og hvordan det skal finansieres.

NA24 - din næringslivsavis

Tromsø viser til at det er stor usikkerhet i hvor mye et slikt gigantarrangement kommer til å koste, ti år frem i tid.

Dyrest i Tromsø
Ishavsbyen opererer med tre ulike scenarier. Det billigste gir kostnader på 14,9 milliarder kroner. 6,7 av disse er ment å komme fra staten. Men en så stor investering kan godt sprekke, og det med flere milliarder. De gir to andre kostnadsoverslag, etter å ha hatt en krangel om kostnader gående med Kulturdepartementet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det dyreste scenariet fra Tromsø er budsjettert til 15,6 milliarder kroner. 9,5 av dem vil i så fall komme fra staten. Til sammenligning kostet Lillehammer-OL 13,9 milliarder kroner, og det statlige tilskuddet var på 9,6 milliarder 2004-kroner. Tromsø mener det er mest realistisk med 15,3 milliarder kroner i OL-kostnader. Da må staten i såfall bidra med 8,1 milliarder kroner.

Trondheims alternativ
Trondheim plasserer seg midt mellom Tromsø og Oslo i kostnader. Trønder-hovedstaden skal skaffe 13,5 milliarder kroner for å finansiere sitt OL. Statens bidrag er planlagt til 7,6 milliarder kroner. TV-rettigheter skal selges for drøyt to milliarder kroner. Det samme skal hentes inn fra sponsorer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Billigst i Oslo
Oslo profilerer seg som det mest økonomisk fornuftige alternativet, og hevder de har lav finansiell risiko. Statens finansielle eksponering er planlagt til 6,2 milliarder kroner og totalkostandene blir 12 milliarder kroner. Byen skal skaffe knappe 5,5 milliarder kroner selv i salg av TV-rettigheter, sponrorer, billetter og andre inntekter.

Sjeføkonom i DNB NOR, Øystein Dørum, har tidligere skrevet i en kommentar hos NA24 at et vinter-OL vil koste rundt det dobbelte av kostnaden av Rikshospitalet. Kostnaden per husstand vil være 7500 kroner, ifølge beregninger han har foretatt.

De tre OL-søknadene finner du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.