Dette kunne ha vært treneren til Marit Bjørgen

Foto: AFP/Scanpix

Dette visste du ikke om langrennsdronningen.

Fram mot åpningsseremonien i Sotsji vil Nettavisen presentere noen av de største, norske OL-håpene i spalten «Dette visste du ikke». Foreldrene til utøverne har gravd i hukommelsen og gitt oss historier og faktaopplysninger om idrettsheltene, som de fleste nok ikke var klar over.

Av alle gullhåpene Norge er så bortskjemte å ha under OL i Sotsji, må Marit Bjørgen være det aller største. 64 (!) individuelle verdenscupseiere, tre sammenlagtseiere i verdenscupen (samt fire i sprintverdenscupen), 12 (!) VM-gull, totalt 19 VM-medaljer, tre OL-gull, og totalt sju (!) OL-medaljer sier sitt. Under verdensmesterskapet i Val di Fiemme for ett år siden gjorde hun så godt som rent bord med fire gull og ett sølv på totalt seks øvelser (!!!).

Bjørgen er tidenes mestvinnende langrennsløper, i alle fall i verdenscupen, og man kan undre seg hva Norge skal gjøre når hun bestemmer seg for å avslutte karrieren. Selv om mange fantastiske løpere er i anmarsj, er det vanskelig å se for seg at vi noen gang skal få oppleve noe lignende.

Mange har også spurt om hva hun selv skal gjøre etter karrieren, og med 33 år på den usedvanlig stramme baken, blir spørsmålet stadig mer aktuelt. Ifølge Bjørgens mor, Kristin Bjørgen, er idrett det eneste datteren noen gang har drevet med, men ikke bare ski. Faktisk kunne den allerede legendariske langrennsdronningen fort ha valgt en annen arena enn skiløypene.

Foto: Aleksander Andersen / NTB Scanpix

- Hva imponerer deg mest med Marit?

- Det må være at hun alltid klarer å finne motivasjon, sier Kristin Bjørgen til Nettavisen.

- Hva gjør Marit sint?

- Urettferdighet!

- Hvordan var Marit på skolen?

- Hun var rolig og beskjeden. Karaktermessig presterte hun vel sånn midt på treet.

- Hvorfor har Marit fått navnet sitt?

- Hun skulle egentlig hete Mari, men ble oppkalt etter en av oldeforeldrene sine.

Foto: Pål Laukli / Swix

- Hva trodde du Marit skulle bli som voksen?

- Det måtte bli noe innen idrett. Hadde det ikke blitt langrenn, så tror jeg det hadde blitt håndball. Hun var veldig god i det, også.

- Når skjønte du at Marit kom til å bli verdens beste?

- Det ante jeg vel ikke før hun var på seniornivå og deltok i sitt første OL. Jeg tenkte aldri på at hun kom til å bli så som hun har blitt god da hun var junior.

- Hvordan var det å oppleve at Marit ble kjendis?

- Det har vært både positivt og negativt. Du føler ikke at det du leser om, er om din egen datter. Men det har jo gått bra, og jeg opplever at hun er seg selv hundre prosent.

- Har du noen gang opplevd at Marit har vært langt nede eller umotivert?

- Nei, jeg tror faktisk aldri at hun har vært umotivert, til tross for at det har vært tøff motgang.

- Kan du nevne én ting folk flest ikke vet om Marit?

- Det er vanskelig å komme på noe, det har jo stått så mye om henne. Hun er jente som aldri har gjort noe feil eller havnet i trøbbel. Det har liksom alltid bare vært idretten som har opptatt henne. Jeg vet ikke hva hun skal fylle dagene med når hun ikke har den lengre, men håper hun får unger selv, og tror hun kommer til å jobbe med noe innen barn og idrett.

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag