Gå til sidens hovedinnhold

Dette laget snudde fiasko til triumf

I fjor vant de knapt et eneste ritt, i år ble de mestvinnende i verden.

Året er 2010. Et av de mest tradisjonsrike sykkellagene ligger nede med brukket rygg.

Etter å ha vært klassikerspesialister og forkynt seg grovt av monumentene, med hjelp av ryttere som Tom Boonen, Paolo Bettini og Filippo Pozzato, opplever Quick Step-laget sakte, men sikkert at seiersfangsten blir mindre både i 2009 og 2010.

Sportslig sett er det ikke helt krise. Seirene plukkes fortsatt, men de kommer ikke lenger i de største rittene. Bettini har lagt opp og Boonen er ikke lenger best når det gjelder som mest. Stijn Devolders to Flandern rundt-triumfer redder laget på mange måter.

Verre er det at man begynner å se bunnen av pengesekken. All verdens tradisjon og kompetanse er forgjeves om du ikke har pengene til å satse friskt.

Milliardær gir ikke direkte effekt
Det kan på mange måter virke som at enden i Quick Step-tunnelen nærmer seg. Så kommer vendepunktet. Den tsjekkiske milliardæren Zdenek Bakala kommer inn på eiersiden.

Forretningsmannen, som Forbes rangerer som verdens 683. rikeste mann, har det lageier Patrick Lefevere mangler, en dollarbunke nærmest uendelig stor. Drøye ti milliarder norske kroner for å være presis.

Men avtalen kommer i stand så sent at laget ikke rekker å gjøre noen kupp på overgangsmarkedet. Stijn Devolder, «redningsmannen», forsvinner. Det samme gjør sterke og rutinerte ryttere som Carlos Barredo, Wouter Weylandt og Matteo Tosatto.

Inn kommer det en haug med unge ryttere. Det store håpet er at spurtere som Francesco Chicchi og Gerald Ciolek skal bringe dem suksess i 2011.

Som ventet får laget det tøft. Totalt står de igjen med åtte seirer, de fleste i veldig små ritt. Steegmans' seier i Nokere Koerse og Boonens triumf i Gent-Wevelgem er i grunn alt det er verdt å nevne. Ikke mindre enn 44 lag hadde flere UCI-seirer enn Lefeveres lag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vendepunktet
Likevel var det grunn til optimisme. For økonomisk hadde det snudd. I tillegg til å få inn søkkrike Bakala klarte laget å kapre sponsoren Omega Pharma, som valgte å skille vei med Lotto-laget.

Med penger på kontoen kunne Lefevere endelig plukke fra øverste hylle når han skulle bygge opp igjen storlaget.

Det merket man fort. Vinnerkultur ble kjøpt inn da hele seks HTC-ryttere, anført av regjerende tempoverdensmester Tony Martin og Peter Velits, ble reddet ut av ruinene til storlaget. Det samme gjorde Brian Holm, som hadde en plan om å gjenopprette vinnerkulturen i laget.

Les også:Skal skape flere vinnere

Levi Leipheimer og noen talentfulle unggutter ble også hentet inn.

Til tross for flere spennende signeringer var det få som mente laget var noen overgangsvinner. At de derfor skulle gå fra åtte triumfer i 2011 til 51 i årets sesong var det få som forutså.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

De gamle våknet til liv
Forvandlingen var enorm, og det var ikke først og fremst nykomlingene som hentet hjem den ene seieren etter den andre. Først og fremst var det de gamle stjernene som våknet til liv da det ble blåst friskt liv inn i laget.

Tom Boonen begynte å vinne. Ikke bare av og til, men nesten hver gang han stilte til start, og i hvert fall da det gjaldt som mest.

Lagets spurtere begynte å vinne, først Chicchi, så nyankomne Andrew Fenn. Ja, til og med, Gerald Ciolek tok sin første seier på nesten to år. Laget hadde snudd trenden på et blunk og var for alvor i flytsonen.

Optimismen som rådet i oppkjøringen til sesongen hadde begynt å gi utslag. Seirene i de mindre rittene ga selvtillit, og plutselig var det ikke like vanskelig å vinne da det gjaldt som mest heller. Da april var over kunne man allerede konkludere med at sesongen var en suksess. En triumfløs Tour de France kunne man derfor leve med. Spesielt når de på høsten fortsatte i samme spor som på våren, og jevnlig vant sykkelritt.

Den sovende kjempen hadde blitt vekket. Sammen med Team Sky var de det mestvinnende laget denne sesongen. Med det våknet også ambisjonene. Det er årets overgangsvindu et godt eksempel på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bygger for fremtiden
Mark Cavendish er signert. Briten er en seiersgarantist og vil bringe en ekstra dimensjon til det ellers meget sterke klassikerlaget. Gianni Meersman er også hentet inn, og med det består laget av enda flere vinnertyper.

Så bra går det at laget for første gang har etablert et eget U23-lag. Rabobank har i flere år vist hvor nyttig det kan være. Nå har Omega Pharma-Quick Step samlet noen av verdens største talenter i sitt system, deriblant de norske Hoelgaard-brødrene.

Les også:Nordmenn klare for Quick Step

Oppkjøringen til en ny sesong er, som du kan se i videovinduet under, i full gang. I neste uke møtes rytterne i Slovakia for teambuilding.

Det snur fort i idrettsverden. Fra å være et av de svakeste lagene i 2011 er Omega Pharma-Quick Step igjen å regne med. Det skulle visst bare en milliardær til...

HTML EMBED
Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat

Kommentarer til denne saken