I 2011 feirer Norges Idrettsforbund 150 år som organisasjon.

I februar arrangerer Norge også ski-VM.

Men under mesterskapet vil kanskje ikke de ulike utøverne være like mye verdt.

For første gang noensinne vil det nemlig utbetales pengepremier til gullvinnerne og de fem neste på resultatlista. 5. november avgjøres det hvem som skal få hvor mye i de ulike grenene, og to klare muligheter skiller seg ut. Det ene er at alle gull vektes likt. Det vil si at alle gullvinnerne, uavhengig av idrett eller kjønn, får like mye utbetalt for sitt gull. En annen mulighet er at man følger de nåværende verdenscupsatsene.

Les saken her:Er de verdt like mye?

Da vil de mannlige skihopperne få mest, mens langrennsutøverne og kombinertutøverne følger langt bak der igjen.

Det betyr samtidig at det er meget usikkert hva som vil skje med kvinnehopperne. De har ikke en egen verdenscup akkurat nå, og i kontinentalcupen utbetales det bare lommerusk (totalt 1.500 sveitserfranc) til de beste. I alle fall sammenliknet med premiepengene i andre idretter.

Den internasjonale hoppkomiteen har en innstilling på at hoppjentene bør få halvparten av det hoppgutta får, men skipresident Sverre Seeberg sier til Nettavisen at han ikke kan garantere noe som helst - selv om han mener at det er «ganske sikkert» at jentene får utbetalt mer i VM enn de få tusenlappene det er snakk om i kontinentalcupen.

Professor og idrettssosiolog Gerd von der Lippe har forsket mye på kjønn og makt innen idretten.

Hun er glad for at hoppkomiteen har innstilt på at hoppjentene skal få nesten like mye som det langrennsgutta og langrennsjentene får, og faktisk litt mer enn hva kombinertgutta får.

Men hun er skuffet over at Norge ikke benytter sjansen til å gå i bresjen for at så skjer.

- Vi må gå i bresjen
- Det er ikke et hvilket som helst ski-VM Norge skal arrangere. Det er samtidig en tiljubling av Norges Idrettsforbund, som fyller 150 år i 2011. Dermed er det en helt spesiell konkurranse

- Derfor må Norge gå foran. Skipresident Sverre Seeberg må få med seg skistyret i ryggen. Vi er arrangør. Vi ligger høyt på FNs ranking for likestilling, og likestilling er jo faktisk noe Norge bruker for å reklamere oss med som nasjon. Skiidretten er også Norges nasjonalidrett. Her kunne Norge kjørt med tunge skyts - selv om Seeberg bare er en av 17 i FIS-styret som skal avgjøre dette. Som arrangør har vi jo litt større symbolsk makt enn det alle andre har.

- Det burde nemlig være en selvfølge at Norge i alle fall sa klart i fra at de vil kjempe for at hoppjentene skal få det samme som for eksempel langrennsjentene får, sier von der Lippe da hun får vite at langrennsjentene og langrennsgutta får like mye for en seier i verdenscupen.

- Langrennsjentene har jo vært med i OL siden 1952. Ting har tatt tid, men derfor er det nå likestilling der. De norske hoppjentene har jo alltid vært ekskludert. De har aldri fått komme inn i varmen. Hadde de fått være med tidligere så er jeg ikke i tvil om at markedsverdien deres ville vært klart høyere. Hadde de for eksempel fått hoppet med litt lengre tilløp, så de hoppet like langt som gutta, så tror jeg fort at jentene også kunne hatt høyere markedsverdi enn gutta. Den muligheten har de imidlertid ikke fått. Dermed er de blitt tapere sammenliknet med hoppgutta.

- Nei, denne sjansen kan ikke Norge gi fra seg. Her må vi ha et klart standpunkt på at kvinnehopperne ikke kan komme dårligere ut enn andre.

- Premiene må speile verdien
Langrennssjef Åge Skinstad vil ikke mene noe særlig om saken, men Hoppsjef Clas Brede Bråthen sier til Nettavisen at han mener det er rett at de som skaper mest verdier innen idretten også er de som får mest tilbake.

- Pengepremiene må speile den verdien hver enkelt gren har. Hvis ikke blir det sånn et enkelte grener finansierer de andre. Samtidig er det jo sånn at det er æren - og alt det andre som følger med et VM-gull - som er det viktigste for en utøver, sier Bråthen.

- Disse pengene blir kun som en liten bonus å regne.

Han er enig med von der Lippe om at hoppjentene på sikt kan bli like mye verdt som hoppgutta.

- Derfor er det nå også viktig at man setter realistiske pengepremier innenfor kvinnehoppingen. Slik at man kan bidra til å bygge opp jentehoppingen til det sterke produktet det kommer til å bli. Vi kan ikke sette verdien av dette så høyt at vi knekker de første verdenscuparrangørene. Vi kan ikke skremme bort de som skal arrangere de første verdenscuprennene innen kvinnehopping.