Gå til sidens hovedinnhold

Dette navnet må du lære deg

Pål Golberg (20) fikk søndag sitt gjennombrudd som langrennsløper.

Hvis du følger veldig godt med ipå langrennsporten, har du nok hørt om Pål Golberg før. Følger du bare med via TV-sendingene til NRK hver helg, er sjansen mindre.

Søndag gikk 20-åringen seg inn til en plass på pallen i verdenscupsprinten i Lahti.

Stor i junior-VM
Emil Jönsson var det ingenting å gjøre med, og VM-løperen Eirik Brandsdal tok andreplassen, men Golberg ble nummer tre foran John Kristian Dahl, som tok fjerdeplassen. Og det i et renn hvor kjente navn som Ola Vigen Hattestad og Øystein Pettersen mislyktes totalt.

Golberg er imidlertid ingen hvem som helst.

Han har hatt en litt vrien sesong, men regnes som kanskje det største allroundtalentet i Norge siden Petter Northug. Forrige vinter ble han verdensmester på 10 km klassisk i junior-VM i Hinterzarten, hvor han også fikk med seg sølv på sprinten og gull i stafetten.

- Det første senioråret er det alltid vanskelig å vite hvilke mål man skal sette seg. Jeg ambisjoner om å gjøre det godt i norgescup og skandinavisk cup. Men det hadde selvfølgelig vært topp å få gå litt verdenscup også. Og sjansene er vel størst i sprint, sa Golberg til Nettavisen i november.

Skeptisk til sprintlandslaget
Norge stilte med elleve løpere på søndagens herresprint i Lahti. Dette har jo tidligere vært en paradegren for norsk herrelangrenn, men i 2011 er det ikke like enkelt.

Ni av de elleve gikk videre fra prologen, men i kvartfinalen måtte flesteparten av dem si takk for seg. Bare John Kristian Dahl, Pål Golberg og Eirik Brandsdal kom seg til semifinale.

Og selv om Golberg til slutt endte på tredjeplass i søndagens sprintrenn, er han skeptisk til å satse for hardt på nettopp sprint.

- Det høres kanskje rart ut, men skal jeg være ærlig, er jeg ikke sikker på om en plass på sprintlandslaget er best for min utvikling som skiløper akkurat nå. Økonomisk er det bedre å være på sprintlandslaget, men kanskje er det best for meg nå at jeg fortsetter på U23–landslaget. Jeg ønsker å gjøre det bra i distanserenn også, sa 20-åringen fra Gol ifølge ANB-NTB etter sin første pallplassering.

Nesten slåsskamp
I det tredje kvartfinaleheatet var fire av nordmennene plassert, men kun én av dem gikk videre. Øystein Pettersen prøvde seg på en frekk manøver på i den vanskeligste svingen, men endte med å falle og dra med seg Hans Petter Lykkja.

Bare noen hundre meter senere gikk Eldar Rønning overende, på vei inn på oppløpet. Rønning dro med seg finnen Niklas Colliander i fallet.

Finnen ble rasende og gikk mot Rønning med et aggressivt blikk da han kom seg på beina igjen, men Rønning ville ikke bidra til at situasjonen forverret seg.

Han snudde seg i stedet vekk.

Eirik Brandsdal ble dermed den eneste nordmannen som gikk videre fra dette heatet.

I det femte heatet brakk Johan Kjølstad staven, mens Ola Vigen Hattestad rett og slett ikke klarte å henge med.

Ni nordmenn videre
Svenske Emil Jönsson var raskest i prologen med tiden 3.10,38. Han var 83 hundredeler raskere enn nordmannen Pål Golberg, som ble nummer to, og hele 1,22 sekunder raskere enn nummer tre, Johan Kjølstad.

Eldar Rønning, Eirik Brandsdal, Ola Vigen Hattestad, Øystein Pettersen, Hans Petter Lykkja, Anders Gløersen og John Kristian Dahl kom seg også videre fra prologen.

Finn Haagen Krogh og Øyvind Gløersen var de eneste norske deltakerne som ble slått ut i prologen.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken