RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette sa ikke Martin nei til

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)
Sist oppdatert:
Sky og RadioShack fungerte mer som hjelperyttere enn konkurrenter.

Regn, vind, kaldt og glatte veier.

Paris-Nice omtales ofte som «Rittet mot solen», men søndag fikk rytterne oppleve Nice fra en helt annen side.

Skys Bradley Wiggins hadde på forhånd uttalt at han først og fremst ville forsvare tredjeplassen sammenlagt. Samme innstilling viste også toeren, Andreas Klöden (Team RadioShack), gjennom hele etappen.

Les også: Wiggins vil ikke risikere noe

Den tradisjonelle sistetappen av Paris-Nice innbyr alltid til angrep og mye underholdning, men søndagens etappe innfridde ikke helt.

Voeckler i brudd
Det så lovende ut da bruddet ikke fikk mye spillerom, men i de to siste stigningene La Turbie (7.8 kilometer, 4,1 prosent) og Col d'Eze (4.3 kilometer, 6,7 prosent) fulgte ikke hovedfeltet opp.

Tony Martin (HTC-Highroad) satt godt plassert i hovedfeltet hele veien, og fikk det som han ville. Ingen angrep av de to nærmeste utfordrerne, og jevnt tempo hele veien.

I brudd satt Thomas Voeckler (Europcar). Og han lar seg ikke be to ganger. Franskmannen syklet klokt da bruddet minsket etter hvert som rytterne nærmet seg Nice.

Fikk revansj etter fjorårets spurttap
Til slutt var det bare han og unggutten Diego Ulissi (Lampre) igjen foran. Da Voeckler fikk en luke i den siste utforkjøringen var det klart. Han fikk sin revansj etter spurttapet for Amaël Moinard på samme etappe i fjor.

- Jeg er veldig fornøyd med denne etappeseieren.

- I fjor var vi to, men det er mye bedre å kjøre alene over målstreken, sa Voeckler til arrangøren etter målgang.

- Jeg var veldig kald under hele etappen, og det er jeg fremdeles. Men to etappeseirer i løpet av Paris-Nice er ikke dårlig, avsluttet en fornøyd etappevinner.

Sanchez-forsøk
Men tilbake til sammenlagtkampen.

- Den som intet våger, intet vinner, konkluderte TV2-kommentator Christian Paasche da det hele var avgjort.

Den eneste som forsøkte seg var Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi), men alene mot resten ble det vanskelig. Baskeren var dog dyktig og modig i den siste utforkjøringen og kom i mål noen sekunder foran hovedfeltet.

Fransk polkadot-vinner
Tony Martin, Andreas Klöden og Bradley Wiggins kom inn like bak Sanchez og dermed var sammenlagtstillingen i toppen uforandret.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dette var utvilsomt tyskerens største seier i karrieren. 25-åringens største mål denne sesongen er Tour de France og tempo-VM i København.

Rein Taaramäe (Cofidis, Le Credit En Ligne) beholdt fjerdeplassen med et nødskrik etter Sanchez' angrep og sterke avslutning. Estlenderen vant også ungdomstrøyen.

Rémi Pauriol (FDJ) vant klatrekonkurransen overlegent.

Slik gikk det til
David Lopez-Garcia (Movistar), Alexandre Vinokourov (Astana), Matthew Busche (RadioShack), Matteo Carrara (Vancasoleil), Laurent Didier (Saxo Bank), Julien El Fares (Cofidis), Gorka Izagirre (Euskaltel), Diego Ulissi (Lampre), Remi Pauriol (FDJ), Thomas Voeckler (Europcar) og Linus Gerdemann (Leopard-Trek) var lenge i brudd på siste etappen av Paris-Nice søndag.

Hele fem kategoriserte stigninger skulle forseres på den 124 kilometer lange etappen i Nice-området.

Vanskelige værhold med regn og vind satt sitt preg på hovedfeltet. Listen over rytterne som hadde brutt Paris-Nice ble bare lenger og lenger for hver kjørte kilometer.

Linus Gerdemann var den første av utbryterne som gikk nok av hardkjøret. Rett etterpå fikk Vinokourov problemer med sykkelen, og dannet et dødsdømt mellombrudd med nevnte Gerdemann.

Da det gjensto fire mil av etappen var avstanden mellom hovedfeltet og bruddet litt under to minutter. To førstekategorier var det eneste som skilte rytterne og den varmen dusjen i Nice: La Turbie (7.8 kilometer, 4,1 prosent) og Col d'Eze (4.3 kilometer, 6,7 prosent).

Vancasoleils Carrara var sterk opp mot La Turbie, og satt flere av bruddkameratene av. Det var også nødvendig med tanke på at RadioShack satte fart i feltet bak.

Inn mot foten av Col d'Eze var avstanden mellom bruddet og hovedfeltet litt over minuttet. De var bare seks igjen foran, men troen på bruddseier var der fremdeles.

Ulissi og Voekler forsøkte seg i starten i stigningen, mens Izagirre, El Fares, Carrara og Lopez-Garcia holdt trykket oppe noen sekunder bak. I hovedfeltet ble det kun malt jevnt på og avstanden til bruddet økte til nesten to minutter.

Sa skjønte Samuel Sanchez alvoret, og rykket fra det passive hovedfeltet. Skys Michael Rogers holdt tempoet oppe for å forsvare Bradley Wiggins tredjeplass sammenlagt.

Izagirre slapp seg ned til Samuel Sanchez som lå cirka 15 sekunder foran hovedfeltet. I utforkjøringene imponerte også Thomas Voeckler. Han parkerte bruddkamerat Diego Ulissi, og syklet mot sin andre etappeseier i årets Paris-Nice.

Bak kom restene av brudd én etter én nedover fjellsiden bak Voeckler. Sanchez og Izagirre holdt tempoet oppe og økte litt til hovedfeltet i utforkjøringene, men Sky hadde tilsynelatende god kontroll på tredjeplassen til Wiggins.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thomas Voeckler syklet inn til en fortjent etappeseier foran Diego Ulissi og Julien El Fares.

Gabriel Rasch (Garmin-Cervèlo) deltok som eneste nordmann i World Tour-ritt. Han brøt den siste etappen. Og det var han ikke alene om...

Se hele listen her (ekstern lenke).

34-åringens neste ritt blir Dwars Door Vlaanderen 23. mars. Om det blir Flandern rundt og Paris-Roubaix er ennå ikke bestemt, men Rasch' muligheter økte betraktelig da lagkamerat Martijn Maaskant veltet og brakk syv ribbein lørdag.

Lagets manager, Jonathan Vaughters, har bekreftet på Twitter at Maaskant ikke rekker vårklassikerne.

Saken oppdateres med ferske bilder.

Resultater, 8. etappe:
1 Thomas Voeckler (Team Europcar) 3.15,58
2 Diego Ulissi (Lampre - ISD) +23
3 Julien El Fares (Cofidis, Le Credit En Ligne) +1,06
4 Samuel Sanchez Gonzalez (Euskaltel-Euskadi) samme tid
5 David Lopez Garcia (Movistar Team) s.t.
6 Matteo Carrara (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) +1,08
7 Gorka Izagirre Insausti (Euskaltel-Euskadi) +1,12
8 Jose Joaquin Rojas Gil (Movistar Team)+1,22
9 Simon Spilak (Lampre - ISD) s.t.
10 Tomas Vaitkus (Pro Team Astana) s.t.
(..)
Brutt Gabriel Rasch (Garmin-Cervèlo)

Sammenlagt:
1 Tony Martin (HTC-Highroad) 34.03,37
2 Andreas Klöden (Team RadioShack) +36
3 Bradley Wiggins (Sky Procycling) +41
4 Rein Taaramae (Cofidis, Le Credit En Ligne) +1,10
5 Samuel Sanchez Gonzalez (Euskaltel-Euskadi)+1,13
6 Jean-Christophe Peraud (AG2R La Mondiale) +1,24
7 Janez Brajkovic (Team RadioShack) +1,34
8 Levi Leipheimer (Team RadioShack) +1,36
9 Bauke Mollema (Rabobank Cycling Team) +2,04
10 Maxime Monfort (Leopard Trek) +2,26

Resultatservice fra arrangøren som inkluderer alle trøyene og lagkonkurransen (ekstern lenke).

Diskuter internasjonal sykling i vårt nye forum!

Her finner du Paris-Nice-konkurransen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere