OSLO/BERGEN (Nettavisen): Torsdag forrige uke ble det bekreftet at en mann som deltok på det ulovlige nachspielet på Brann Stadion natt til 10. august er siktet for voldtekt.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld.

Ifølge Nettavisens opplysninger har mannen i politiavhør forklart seg om frivillig seksuell omgang mellom ham og den fornærmede kvinnen på Stadion. Dette skal også være i tråd med hva kvinnen har forklart for politiet.

Politiet: - Dekkende med voldtektssiktelse

Men politiet etterforsker to ulike hendelser den skjebnesvangre natten. Den andre delen er den politiet nå har tatt ut voldtektssiktelse for. Kvinnen har i korte trekk forklart seg detaljert om hvordan hun opplevde å ha blitt presset til det politiet mener er en voldtekt et annet sted i første etasje på Stadion.

Årsaken til at hun ikke ønsket seksuell omgang var at ingen av dem hadde prevensjon.

- Slik vi ser saken nå mener vi det er dekkende å ta ut siktelse for en voldtekt, men jeg vil ikke gå i detalj på hvordan vi vurderer det, sier politiadvokat i Bergen, Lillian Anderson Kleppe til Nettavisen.

Les også: Dette sier statsministeren om Brann-skandalen

Nettavisen er også kjent med at det så sent som kvelden før siktelsen ble offentlig kjent at politiet i Bergen ble diskutert om selve handlingen var nok til å ta ut en voldtektssiktelse. Men i og med at de hadde beslaglagt telefonen hans var han allerede i kraft av dette såkalt «teknisk siktet».

- Det var først da politiet mente det var nødvendig å bruke tvangsmidler at det ble en siktelse.

Når politiet benytter seg av tvangsmidler får personer i straffesaker automatisk status som siktet i en straffesak. I tilfellet med den siktede mannen er det snakk om beslag av telefonen hans.

- Det vet jeg ingenting om

Han var én av 12 Brann-spillere som var på det ulovlige nachspielet som var brudd på klubbens retningslinjer når det gjelder alkoholkonsum og å oppholde seg på Stadion på kveldstid uten tillatelse fra ledelsen.

Nettavisen har i tiden etter at nachspielet ble kjent vært i kontakt med flere av spillerne og andre personer i og rundt klubben, deriblant den nå siktede mannen. Nettavisen fikk to dager etter nachspielet opplyst at politiet gjorde undersøkelser rundt forholdene, men at det ikke var en formalisert etterforskning.

Les også: Hengt ut som festdeltaker i sosiale medier: - Alle som har Brann-logoen på seg er mistenkt

Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, ble varslet om et mulig straffbart forhold på Brann Stadion av et styremedlem, men gikk ikke selv til politiet.

- Da jeg snakket med venninnen til fornærmede forklarte hun meg mye om hva som hadde skjedd den kvelden. Hun fortalte også om en hendelse som var «ugrei», men jeg opplevde at hun var litt uklar i forklaringen, sa hun i et intervju med Nettavisen i midten av august.

Dagen før det ble offentlig kjent at mannen var under etterforskning, og før det var startet en formell etterforskning, kontaktet Nettavisen mannen for å få hans versjon om anklagene. Dette var altså før mannen i det hele tatt var formelt mistenkt.

Les også: Dette er Brann-spillerne som var på ulovlig nachspiel på Stadion

- Kjenner du til at én av festdeltakerne skal ha hatt seksuell omgang med en kvinne på Brann Stadion?

- Nei. Det vet jeg ingenting om.

Mannen nektet også for at han selv hadde hatt seksuell omgang med noen og svarte at «han ikke ante hva vi snakket om». Nettavisen spurte også konkret om opplysningene vi hadde mottatt.

Den nå siktede spilleren fortsatte å nekte.

- Vi har også fått opplysninger om at kvinnen skal ha følt seg presset under den seksuell omgangen. Kjenner du til dette?

- Nei, hva er det du prøver å antyde?

- Vi prøver å få klarhet i hva som stemmer.

- Jeg aner ikke noe om det.

Les også: Daglig leder Vibeke Johannesen ble varslet av styremedlem om mulig seksuelt overgrep på Stadion dagen etter nachspiel

Elden: - Han samarbeider med politiet

Nettavisen har over tid forelagt den siktede mannen og hans forsvarer, John Christian Elden, opplysninger om etterforskningen og stilt spørsmål om etterforskningen. Siktedes forrige advokat har også fått henvendelser. Det var først tirsdag Elden svarte Nettavisen per mail.

- Jeg kommenterer ikke hans forklaring utover at han selvsagt samarbeider med politiet. Han har ikke noen forklaringsplikt overfor Nettavisen om personlige, ikke straffbare forhold.

- Han erkjenner ikke straffskyld etter den tekniske siktelsen og regner med at saken blir henlagt. Han er overrasket over anklagene da han overhodet ikke kjenner seg igjen i dem.

Les også: Brann om voldtektsanklager på Stadion: - En alvorlig utvikling

Formelt tok politiet ut siktelse mot mannen 20. august, da de beslagla telefonen hans. Nettavisen var blant annet i kontakt med Elden to dager før og stilte spørsmål fra etterforskningen. Torsdag 26. august ble siktelsen offentlig kjent.

- At Nettavisen har lekkasjer og gode kilder og kommer med påstander er det umulig å forholde seg til når politiet samtidig avkrefter det ved å sende meg saksdokumenter der det ikke er noen siktelse, skriver Elden i ett av sine svar.

Avviser narkobruk

Opplysninger Nettavisen har fått går også på at den anklagede mannen ikke formelt var mistenkt for et konkret straffbart forhold. Men politiet startet etterforskning for et mulig seksuelt overgrep etter straffeprosesslovensparagraf 224, første ledd, som heter:

«Etterforsking foretas når det som følge av anmeldelse eller andre omstendigheter er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold som forfølges av det offentlige.»

Les også: Dette sier Brann-spillerne og treneren om skandale-nachspielet

Bistandsadvokaten til den fornærmede kvinnen, Beate Hamre, ønsker ikke å kommentere saken. I en SMS hun sendte til Nettavisen forrige torsdag skrev hun følgende:

«Min klient har forklart til politiet hva hun ble utsatt for denne natten. På bakgrunn av blant annet hennes forklaring har politiet tatt ut siktelse for voldtekt.

Min klient er fortsatt sterkt preget av det hun ble utsatt for. Utover dette gis det ikke ytterligere kommentarer».

I dagene og de første ukene etter nachspielet på Stadion gikk det mange rykter i sosiale medier og blant enkelte ansatte på Stadion om påstått narkotikabruk. Dagbladet hevdet i en artikkel at de kjente til at minst én av spillerne skulle ha inntatt kokain.

De henviste også til «kilder tett på etterforskningen». Alle narkotestene av Brann-spillerne slo ut negativt.

Politiadvokat Anderson Kleppe og politiinspektør Gunnar Fløystad har begge over tid avvist at ulovlig rusbruk har vært en del av etterforskningen.

I avhør har den fornærmede kvinnen forklart at verken hun eller den siktede mannen inntok ulovlige rusmidler. Hun kjenner heller ikke til at andre på nachspielet skulle ha gjort dette.

En annen av nachspieldeltakerne har status som mistenkt for vold mot en kvinne. Nettavisen er kjent med at det dreier seg om to bitt, minst ett av dem i halsregionen.

Mannen nekter straffskyld.

Den fornærmede kvinnen i denne saken har også i politiavhør forklart seg om det som i straffeloven er ufrivillig seksuell handling.