SOGNSVANN/GRØNLAND (Nettavisen): Mandag avslørte partileder for Fremskrittspartiet, Siv Jensen, overfor Nettavisen at hun vil stemme nei til at Oslo skal søke om vinter-OL i 2022 ved folkeavstemningen som vil bli gjennomført i forbindelse med stortingsvalget 9. september.

Jensen mener Oslo kommune ikke har råd til å betale både for et OL og for de utfordringene hun mener byen har.

Tirsdag var alpinlandslaget samlet ved Olympiatoppen i Oslo for å gjennomføre den årlige Iron Man-testen.

Flere av alpinistene hadde fått med seg nyheten om partilederens OL-valg.

- Svindal: OL er en god idé
Alpinlandslagets største profil, Aksel Lund Svindal, var én av dem som synes at det er synd at Jensen vil stemme nei.

Alpinisten mener Norge bør ta seg råd til et OL på hjemmebane.

- Det får være opp til Siv Jensen. Da er sannsynligvis Siv Jensen ikke like glad i idrett som det jeg er. Noe annen kommentar enn det er vanskelig å komme med. Jeg synes det er synd. Hun er fra et parti som vil bruke en del av oljepengene og da har hun tydeligvis noe bedre å bruke det på enn et OL. Det er synd for henne, sier Lund Svindal til Nettavisen.

- Jeg er for OL. Jeg er ikke så opphengt i hvor i Norge det skal være, men at OL er dritfett og at jeg synes vi skal arrangere OL, det er jeg ikke i tvil om. Om det er riktig at det skal være i Oslo, det vet jeg ikke. Det som er fordelen med det, er å forsvare det å bygge anleggene. Det er et rikt land vi bor i, men når man ser på anlegg i byen, så er vi ikke akkurat best i verden på det, for å si det sånn. Det bor jo mye folk i den byen her, og med tanke på det så synes jeg det virker som en veldig god idé, sier Lund Svindal.

Nordmannen, som er et av Norges store medaljehåp i Sotsji-OL den kommende vinteren har gode minner fra forrige OL på hjemmebane.

- Jeg husker OL på Lillehammer da jeg var elleve år. Man snakket ikke om noe annet. Det var alt folk snakket om. Folk fikk fri fra skolen, det gikk masse tog til Lillehammer. Bare det å oppleve et OL synes jeg vi kan koste oss. Jeg synes vi må gi folk muligheten til å oppleve det. Jeg er veldig glad i sport og er kanskje ikke helt nøytral, men jeg synes å arrangere et OL er det råeste man kan gjøre, sier Lund Svindal.

- Jeg synes OL er sykt fett. Jeg har vært på OL på Lillehammer som liten, og senere som deltatt i OL som utøver. Det kribler bare jeg snakker om det. Jeg får gåsehud. Og når vi bor i Norge og trenger nye anlegg, så synes jeg det er fornuftig å tenke seg om to ganger før man i hvert fall stemmer nei, sier alpinisten.

Får støtte av Jansrud
Han får støtte av lagkamerat Kjetil Jansrud.

- Jensen står fritt til å mene det, men jeg må jo si at jeg synes det er synd. Som utøver er jeg jo inhabil så det holder. Jeg vil ha OL og alle vet det. Jeg har respekt for at folk utenfor Oslo synes det er litt spesielt og hardt å svelge at Oslo nå skal få det. Men sett fra idrettens ståsted, så tenker jeg at hvis idretten i Norge skal leve videre på et høyt nivå, så er vi avhengig av å holde ting ved like. Idretten må få mer penger, sier Jansrud til Nettavisen.

Jansrud mener et Oslo OL vil være en god start for å oppgradere idrettsanlegg samtidig som det vil inspirere kommende skistjerner.

- OL er et løft som idretten i Norge trenger. I tillegg så får folk en kjempeopplevelse. OL på Lillehammer har satt spor i min barndom.

- Jeg håper folk vil stemme ja, fordi at det er en super opplevelse for alle. Det var ganske mange som hadde det fantastisk under VM i Oslo. Det var ikke mange som ikke koste seg med det da. Sånn kommer det også bli med et eventuelt OL, sier Jansrud.

- Bør være en nasjonal sak
Etter mer enn ett år med utredningsarbeid organisert og gjennomført av Oslo kommune i samarbeid med Norges idrettsforbund, har man kommet fram til at de offentlige kostnadene for et Oslo-OL vil ligge på et sted mellom 20 og 23 milliarder kroner.

Det mener Siv Jensen Oslo ikke har råd til.

- Jeg kommer til å stemme nei. Det er fordi jeg mener at OL skal være et nasjonalt idrettsarrangement. Derfor synes jeg første feil ligger i at det kun er en lokal folkeavstemning og ikke en nasjonal. Alle landets innbyggere burde fått muligheten til å delta i folkeavstemningen fordi det ikke bare er Oslos befolkning som må betale dette. Prislappen får alle skattebetalerne i Norge. Derfor burde det også være en nasjonal sak og ikke bare en lokal sak, sier Jensen til Nettavisen.

- Som Oslo-borger mener jeg at Oslo har store utfordringer som må løses, og Oslo har ikke økonomi til å gjøre begge deler. Da må vi prioritere. Sånn er kommuneøkonomien. De har ikke tilgang til noe oljefond og har knappe ressurser. Overføringene fra staten er begrenset og oppgavene er store. Særlig for Oslo som er en stor og tett befolket by, sier Jensen.