Gå til sidens hovedinnhold

Dette tjener tour-stjernene

Sjekk hva sykkelstjernene har i lønningsposen.

De siste årene har det stadig blitt mer penger i sykkelsporten. Riktignok tjener mange sykkelproffer mindre enn en middels tippeligaspiller, men spesielt for de beste har utviklingen vært gunstig.

Det danske nettstedet sporten.dk har en omfattende oversikt over hva syklistene hever hos sine arbeidsgivere.

Alle summer i norske kroner.

Alberto Contador - Saxo Bank Tinkoff
Contador har skrevet ny kontrakt med Bjarne Riis, og ifølge det danske nettstedet tjener han nå litt mindre enn før.
Lønn: 26 millioner

Philippe Gilbert - BMC
Det amerikanskbaserte laget BMC er laget med det største budsjettet. Det gjenspeiles gjennom å ha tre mann i lønningstoppen. Gilbert er best betalt av stjernene, men også Cadel Evans og Thor Hushovd vil snart dukke opp på lista. De tre tjener mer enn hele budsjettet til Europcar.
Lønn: 23 millioner

Mark Cavendish - Sky
Cavendish leverer varene på løpende bånd, og kan dermed ta seg betalt deretter.
Lønn: 22 millioner

Fabian Cancellara - RadioShack
Klassiker- og tempospesialisten tenderer til å levere varene så lenge han er skadefri. Dermed lider han ingen nød økonomisk.
Lønn: 18 millioner

Cadel Evans - BMC
Cadel Evans vant endelig Tour de France i 2011. Australieren har nok tjent gode penger i mange år, men hans nåværende kontrakt er nok den beste.
Lønn: 18 millioner

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thor Hushovd - BMC
Grimstadgutten valgte pengene da han gikk til BMC før årets sesong. Med tanke på stadiet av karrieren, var nok det et klokt valgt. Spesielt med årets sportslige resultater.
Lønn: 17 millioner

Andy Schleck - RadioShack
Andy Schleck er en superstjerne i sykkelsporten, tross sin relativt unge alder. Det gir utslag på lønningen.
Lønn: 15 millioner

Bradley Wiggins - Team Sky
Selv om Wiggins til nå ikke har vunnet noe virkelig stort på landeveien, tjener han godt. I 2010 skrev han under på en fireårskontrakt med Team Sky. Det var nok et godt valg.
Lønn: 14 millioner

Tom Boonen - Omega Pharma-Quick Step
Boonen er en av Belgias største idrettsstjerner, om ikke den største. Det slår ut positivt på lønnsslippen.
Lønn: 14 millioner

Fränk Schleck - RadioShack
Storebror Schleck har ikke de samme resultatene å vise til som Andy, og er også noe eldre. Da blir det mindre penger, uten at han sliter økonomisk.
Lønn: 14 millioner

Edvald Boasson Hagen - Team Sky
Edvald syklet sine to første år som proff på en relativt beskjeden lønn. Da han ble klart for Team Sky før 2010-sesongen skal lønnen ha ligget rundt 6-7 millioner. Før årets sesong ble denne kontrakten reforhandlet, og etter det procycling.no erfarer tjener nå Boasson Hagen mellom 10 og 15 millioner kroner i året.

Hva de øvrige norske rytterne tjener er noe mer usikkert. Vegard Stake Laengen sykler på et prokontinentaltlag, og har neppe mer enn minimumslønnen som ligger rundt 300 000 norske kroner i året. Gabriel Rasch tjente bra, rundt millionen, i Garmin. Kontrakten med FDJ ble landet i siste liten, og det kan derfor godt tenkes at han tjener mindre nå.

Lars Petter Nordhaug kan fort femdoble lønnen sin i sin neste kontrakt, men foreløpig ligger han nok godt under millionen. Det samme er nok sannssynelig for Alexander Kristoff i Katjusja.

Sjekk resten av lista til sporten.dk.

PS: Som nevnt er budsjettet til Europcar mindre enn lønna til Hushovd, Gilbert og Evans, men Europcar har vunnet to etapper i Tour de France. Det har ikke BMC. Så penger er heldigvis ikke alt.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot